Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και φυσιολογικός τοκετός



Τα ποσοστά εγκυμοσύνης μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης διαφέρουν ανάλογα με το πρόβλημα του κάθε ζευγαριού, τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το κάθε κέντρο και την νομοθετική ρύθμιση από χώρα σε χώρα σχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα. Σε γενικές γραμμές, οι πιθανότητες να λάβει χώρα φυσιολογικός τοκετός με την πρώτη είναι περίπου 40%. Το ποσοστό αυτό αφορά γυναίκες μέχρι 35 ετών, καθώς μετά την ηλικία αυτή η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται δραστικά. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτό πέφτει περίπου στο 15% για γυναίκες 40 ετών και στο 5% για γυναίκες 45 ετών. 

Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός και η απόκτηση παιδιού με την πρώτη προσπάθεια δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης δοκιμάζουν ξανά και ξανά, μέχρι να επιτύχουν την πολυπόθητη κυοφορία. Συγκεκριμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μια γυναίκα αποκτά παιδί μετά από 2 ή 3 αποτυχημένες προσπάθειες. Στη Ελλάδα, το ποσοστό επιτυχίας για μια γυναίκα 35 χρονών που έχει υποβληθεί σε θεραπεία 3 φορές κυμαίνεται στο 70%. 

Τί συμβαίνει όμως όταν ένα ζευγάρι μάταια προσπαθεί για 4η ή και 5η φορά χωρίς να έχει αποτέλεσμα; Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να εξετάσει μήπως συμβαίνει κάτι άλλο και να διερευνήσει τις πιθανότητες υιοθέτησης άλλων λύσεων, όπως είναι η δανεική μήτρα και η χρήση ξένου γενετικού υλικού. Σε γενικές γραμμές πάντως, οι τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό σήμερα, ώστε το 80% των γυναικών που στρέφονται προς την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή επιτυγχάνει την κύηση. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει το ζευγάρι να απογοητεύεται και να το βάζει κάτω σε περίπτωση που οι πρώτες απόπειρες δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Τα σύγχρονα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επιτυχίας. Η κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού επιτρέπει την αποτελεσματική υποβοήθηση της γυναίκας χωρίς να απαιτείται η λήψη φαρμάκων. Αυτό σε συνδυασμό με τις συνεχώς εξελιγμένες προεμφυτευτικές διαγνώσεις αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας. Οι νέες τάσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελούν όπλο στα χέρια των γυναικολόγων και των εμβρυολόγων, οι οποίοι μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά πολύ δύσκολες περιπτώσεις, χαρίζοντας το χαμόγελο σε ζευγάρια που τόσο πολύ επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί. 

Γιάννης Περιστέρης

Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Αθήνα

https://www.peristeris.gr/ 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.