Η συμφωνία Ελλάδας – ΗΑΕ «τσαλάκωσε» τον εγωισμό του Ερντογάν – Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης



Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης:

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψη και τις σημαντικές συμφωνίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, «έριξε τα μούτρα» του και τηλεφώνησε στον εχθρό του Σαουδάραβα βασιλιά Σάλμαν, για αναθέρμανση των σχέσεών τους. 

Η δολοφονία του εξόριστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβρη 2018 ήταν η αφορμή να διαρραγούν οι σχέσεις τους, μετά την ευθεία κατηγορία του Ερντογάν για τον φόνο, εναντίον του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν.  Σε αντίποινα η Σαουδική Αραβία απαγόρεψε στους επιχειρηματίες της, την εισαγωγή προϊόντων και αγαθών από την Τουρκία.

Ο Σουνιτικός φονταμενταλισμός με βασικό εκπρόσωπο την Τουρκία, ήταν ο μακροχρόνιος εχθρός στην ιστορία του ισλάμ, με δολοφονίες και ανατροπές Αράβων ηγετών.  Οι βασικές αιτίες όμως των πολύ κακών σχέσεων Τουρκίας και ΗΑΕ αφορούν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η Τουρκία είναι εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και υπέρ της κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη, σε αντίθεση με τους Σαουδάραβες αλλά και τα ΗΑΕ που υποστηρίζουν τον βασιλιά Άσαντ και την αντιπολίτευση στη Λιβύη. Αντίθετες και αντικρουόμενες είναι οι απόψεις τους για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Σουδάν είναι μια μεγάλη έκπληξη, προέκυψε όμως από την συνεχιζόμενη ανασφάλεια που τους προκαλούν Τουρκία και Ιράν. Η Τουρκική σουνιτική επαναστατική ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με αυτοανακηρυσσόμενο ηγέτη τον Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.  Προηγούμενο παράδειγμα είναι η Αίγυπτος. Πήρε την εξουσία ο Μοχάμεντ Μορσι το 2012-13 και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα συνέβαινε σήμερα με συμμάχους τους Μόρσι & Σάρατζ στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτο-Λιβύη), όπως επίσης και με μια ενδεχόμενη συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ερντογάν-Μόρσι (Τουρκία-Αίγυπτο) και για τον ελληνισμό. Από την άλλη το Ιράν είναι ένας μόνιμος εχθρός των κρατών του Περσικού Κόλπου, που προωθεί την σιιτική επαναστατική ιδεολογία.

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα ΗΑΕ. Από τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν στα θέματα της πολιτικής συνεργασίας, του πολιτισμού, της διεθνούς ανθρωπιστικής ανάπτυξης, του εμπορίου των επενδύσεων και του τουρισμού,  της ενέργειας των τροφίμων και της γεωργίας, των ψηφιακών & κυβερνητικών υπηρεσιών και κυρίως σε θέματα της ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ των δυο χωρών, μοιάζει να είναι πολύ σημαντική. 

Συγκεκριμένα η πρωτοποριακή ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής που υπέγραψαν ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Δένδιας και ο ΥΠ.ΕΞ των ΗΑΕ Αμπτουλάχ Μπιν Ζαγιετ Αλ Ναγιάν  στο Αμπού Ντάμπι στις 18/11/2020 δεσμεύει τα δυο κράτη να συμβάλλουν στην άμυνα και την διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στο βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό.   Για την υλοποίηση της συμφωνίας προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δυο χωρών και θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν αισθητά τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, χωρίς να τις επιδεινώσουν με τα Αραβικά κράτη. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δίνεται η μεγάλη ευκαιρία  να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε τις πατροπαράδοτες σχέσεις μας με το Αραβικό κόσμο, τώρα που ο εχθρός είναι κοινός και το κράτος του Ισραήλ δεν είναι εμπόδιο αλλά σύμμαχος!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.