Θετικός στον κορονοϊό εκτροφέας μινκ – Τεστ από τον ΕΟΔΥ σε όλες τις φάρμες – Σε αναμονή των εξετάσεων γουνοφόρων ζώων για κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε εκτροφέας γουνοφόρων ζώων στην περιοχή του δήμου Βοΐου. Κλιμάκιο την Κτηνιατρικής υπηρεσίας έχει μεταβεί στην φάρμα εκτροφής των ζώων για την διερεύνηση του περιστατικού. Στην φάρμα βρέθηκαν κάποια νεκρά ζώα, ενώ αλλα φέρουν συμπτώματα. Το κλιμάκιο θα προβεί στην εξέταση των ζώων για να διαπιστώσει τα αίτια.

Στο μευταξύ, rapid test όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους εκτροφείς βιζόν, με εντολή του ΕΟΔΥ, όπως είχε ανακοινωθεί από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Τα τεστ πραγματοποιούνται σήμερα στην Καστοριά και αύριο στην Κοζάνη.

Ο εκτροφέας που είναι θετικός στον κορονοϊό, παραμένει σε καραντίνα εδώ και μέρες, καθώς προέβη σε τεστ μετά από συμπτώματα που είχε τις προηγούμενες ημέρες.

Εν αναμονή των εργασηριακών εξετάσεων από τα δείγματα των γουνοφόρων ζώων που έλαβε κλιμάκιο κτηνιάτρων από ζωντανά αλλά και νεκρά μινγκ, στη φάρμα όπου θετικός στον κορονοιό βρέθηκε ο ιδιοκτήτης της.

Υπάρχουν ενδείξεις στα γουνοφόρα ζώα που έγινε ο έλεγχος τονίζουν οι Κτηνίατροι Σωκράτης Ηλιάδης και Θεόφιλος Κατζόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ, Διευθυντές των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Π.Ε Κοζάνης. Η υπηρεσία δηλώνει στο πλευρό των εκτροφέων καθ όλη τη διάρκεια της μέρας και εφιστά την προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων όσων εργαζόμενων στις φάρμες έρχονται σε επαφή με τα γουνοφόρα ζώα. Ζητά δε να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν οτιδήποτε τους ανησυχήσει.

Παρ όλο που το στέλεχος του μεταλαγμένου ιού που εντοπίστηκε στην Δανία δεν βρέθηκε στη χώρα μας, η ανησυχία υπάρχει και στις δυο πλευρές. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο θανάτωσης των μίνκ, αυτό όπως εξήγησαν θα το αποφασίσει η πολιτεία και θα εξαρτηθεί από το πσοσοστό θετικών ζώων -αν υπάρξουν- και αγγίξουν το 30 – 40%.

Δέσποινα Αμαραντίδου, Στέφανος Κοτρωνάκης για την ΕΡΤ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.