Άρθρο του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου για την 28η Οκτωβρίου 1940

Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Την ημέρα που ο Ελληνισμός τιμούσε την Μεγαλόχαρη, στις 15 Αυγούστου 1940, διάλεξαν οι Ιταλοί Φασίστες του Μουσολίνι, να εκτοξεύσουν τις τορπίλες από ένα υποβρύχιο, και να χτυπήσουν το Ελληνικό αντιτορπιλικό « Έλλη », που ήταν αγκυροβολημένο στην Τήνο και συμμετείχε σημαιοστολισμένο στην Πανήγυρη. Δεν ήξεραν βέβαια τι έκαμναν. Δεν ήξεραν πόσο αγαπάει ο Ελληνικός λαός την Παναγία, την γιορτή Της οποίας αμαύρωσαν. Και βέβαια δεν φαντάστηκαν την αγανάκτηση που θα φούντωνε σε κάθε ελληνική ψυχή για το έγκλημά τους. Θα το καταλάβουν όμως ύστερα από δυο μήνες. Όταν στις 28 Οκτωβρίου 1940, θα ζητήσουν προκλητικά να περάσουν τα στρατεύματά τους μέσα από την Ελλάδα, και να καταλάβουν όποια μέρη ήθελαν.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ημέρα Δευτέρα στις 03:00 τα ξημερώματα, ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι, έδωσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, ότι σε τρεις ώρες, στις 6:00 π.μ., ο Ιταλικός στρατός θα περάσει στην Ελλάδα από την Αλβανία, την οποία κατείχαν από καιρό, και καλά θα κάνουμε να μην προβάλουμε καμιά αντίσταση. Ήταν σίγουρος ο Ιταλός πρεσβευτής ότι θα υποκύπταμε στο αίτημά τους. Και είχε κάθε λόγο να το πιστεύει. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1940 οι δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας, ήταν αήττητες. Αυστρία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία και άλλες χώρες, είχαν υποταχθεί με ευκολία. Η πανίσχυρη Γαλλία, με τόσο στρατό, εξοπλισμό και με την περίφημη γραμμή Μαζινώ, που ήταν απόρθητη, τον Ιούνιο του 1940, σε λίγες μέρες είχε ηττηθεί. Πουρκουά, έλεγαν οι Γάλλοι στρατιώτες. Γιατί να πολεμήσουμε ; Γιατί να χάσουμε την ζωή μας ; Οι Έλληνες όμως δεν είναι Γάλλοι. Δεν ξέρουν πουρκουά οι Έλληνες. Οι Έλληνες ξέρουν ΟΧΙ ! ΟΧΙ, δεν θα περάσετε. Δεν θα πατήσουν την γη μας, αυτοί που αμαύρωσαν την γιορτή της Παναγίας μας. Μα έχουν τελειότερα όπλα, άρματα, αεροπλάνα, ναυτικό ! Μα έχουν οργανωθεί στην Αλβανία τόσο καιρό, ενώ η Ελλάδα για να μη δώσει αφορμές δεν συγκέντρωσε στρατό. Αυτά δεν είχαν καμιά σημασία. Είχαμε το δίκιο με το μέρος μας. Όπως λέει ο Δαβίδ στους Ψαλμούς : « Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού ημών μεγαλυνθησόμεθα. »

Έμεινε έκπληκτη η ανθρωπότητα, από το ΟΧΙ της Ελλάδας στις δυνάμεις της βίας. Την ίδια μέρα το πρωί, βγήκε το διάταγμα της Γενικής Επιστράτευσης. Όλοι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό. Επιτέλους ήρθε η ώρα να τους κανονίσουν τους Ιταλούς. Η αγανάκτηση ξεχείλιζε στην καρδιά τους. Έτρεχαν να φορέσουν το χακί και να προωθηθούν με κάθε τρόπο στην πρώτη γραμμή, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Αγωνιζόντουσαν ποιος θ’ ανέβει πρώτος στο τραίνο, στο αυτοκίνητο, ποιος θα φτάσει πρώτος στο μέτωπο. Χαμογελαστοί χαιρετάνε, θαρρείς και πηγαίνουν για πανηγύρι και όχι για πόλεμο. Πάνω στα βουνά της Πίνδου, στη Ήπειρο και στην Μακεδονία, οι πατέρες μας έδειξαν ότι είναι αντάξιοι απόγονοι της γενιάς του 21. Δεν φοβήθηκαν τις σφαίρες, τις βόμβες, τα χιόνια, τα κρυοπαγήματα, την πείνα, την δίψα. Με την κραυγή « αέρα », ορμούσαν στον εχθρό. Οι γυναίκες της Πίνδου, με κίνδυνο της ζωής τους, κουβαλούσαν πολεμοφόδια και τρόφιμα στον στρατό. Στα μετόπισθεν γέροι, γυναίκες, παιδιά, έφτιαχναν κάλτσες, κουβέρτες και ότι άλλο χρειαζόντουσαν οι στρατιώτες.

Στις 14 Νοεμβρίου, είχαν εκδιώξει τον εχθρό από τα ελληνικά εδάφη και άρχισε η προέλαση στα εδάφη της Βορείου Ηπείρου. Οι ελληνικές πόλεις της Βορείου Ηπείρου, η μια μετά την άλλη απελευθερώνονται. 21 Νοεμβρίου η Κορυτσά, 29 η Μοσχόπολη, ύστερα οι Άγιοι Σαράντα, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο. Ο Ελληνικός στρατός γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Ελληνικές σημαίες κυματίζουν. Είναι απορίας άξιο, πόσες ελληνικές σημαίες είχαν κρυμμένες τόσα χρόνια οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Στο τέλος όλη η Βόρειος Ήπειρος είχε απελευθερωθεί. Αυτή ήταν η τρίτη φορά που την απελευθερώσαμε, και σήμερα πάλι δεν είναι δικιά μας.

Η ανθρωπότητα ολόκληρη παρακολουθούσε με δέος, τον αγώνα του Ελληνικού Έθνους. Οι ελληνικές νίκες ήταν οι πρώτες νίκες των συμμάχων, ενάντια στις φασιστικές δυνάμεις. Όλος ο ελεύθερος κόσμος μιλούσε για την Ελλάδα. Από εδώ και πέρα, είπαν, δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Στον πόλεμο του 40 υπήρξε πολύ εμφανής η σκέπη της Παναγίας μας προς τον Ελληνικό Στρατό. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας ύστερα από τον πόλεμο του 40, μετέθεσε την γιορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, από την 1η Οκτωβρίου, στις 28 Οκτωβρίου. Γράφει ο συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης: « Στο μέτωπο, σ’ όλη τη γραμμή, από την γαλανή θάλασσα του Ιονίου μέχρι ψηλά τις παγωμένες Πρέσπες, ο ελληνικός στρατός άρχιζε να βλέπει παντού το ίδιο όραμα: Έβλεπε τις νύχτες μια γυναικεία μορφή να προβαδίζει ψηλόλιγνη, αλαφροπερπάτητη, με την καλύπτρα της αναριγμένη από το κεφάλι στους ώμους. Την αναγνώριζε, την ήξερε από παλιά, του την είχαν τραγουδήσει όταν ήταν μωρό κι ονειρευόταν στην κούνια. Ήταν η μάνα η μεγαλόψυχη στον πόνο και στην δόξα, η λαβωμένη της Τήνου, η υπέρμαχος στρατηγός ».

Ο Ηπειρώτης ανθυπασπιστής Γκάτζαρος Νικόλαος στην προς το I /40 Τάγμα Ευζώνων αναφορά του της 3 Μαρτίου 1941, αναφέρει ότι σε βραδυνό περίπατό του σε λόφο κοντά στον καταυλισμό της μονάδας τους, του ενεφανίσθη η Παναγία ντυμένη στα μαύρα και του είπε να έχουν θάρρος γιατί ο πόλεμος κατά της Ελλάδας είναι άδικος και γι’ αυτό η Ελλάδα θα νικήσει (πριν 20 χρόνια τον άκουσα σε μοναστήρι στο Άγιο Όρος να το διηγείται κλαίγοντας, υπάρχει όμως και συνέντευξή του στο youtube).

Όσα και να πούμε για εκείνη την γενιά του 40, λίγα θα είναι. Ήταν μια γενιά ευσεβής που έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη στην Παναγία μας. Γι’ αυτό και μεγαλούργησε. Δυστυχώς όμως δεν φρόντισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις να φέρουν και να θάψουν στην Ελλάδα τα κόκαλα των 8.500 ελλήνων ηρώων (έφεραν μόνο λίγες εκατοντάδες) που έπεσαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.

Αυτή την ώρα στους πατέρες μας που πέρασαν τόσα βάσανα για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, τους λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, και παρακαλούμε τον Άγιο Θεό να αναπαύσει τις ψυχές τους, εκεί που δεν υπάρχει πόνος, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος. Αμήν.

9 σχόλια στο άρθρο “Άρθρο του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου για την 28η Οκτωβρίου 1940

 1. Η βοήθεια της Παναγίας προς το έθνος μας είχε ημερομηνία λήξης,κύριε Παπαδόπουλε!Μέχρι την 9η Απριλίου 1940!Πιθανόν να μην ήθελε να δυσαρεστήσει τους γερμανούς ή να έφυγε για άλλη χώρα για να βοηθήσει τους κατοίκους της!Αφήνοντάς μας στο έλεος του κατακτητή!

 2. Υποκρισιας το αναγνωσμα!!!!

  - Edit

  Απαντήστε

  Καταμαγια,παντα ευστοχες οι παρατηρησεις σου και τα σχολια σου!
  Προτασσεις την λογικη,εναντι της μαγγανειας!
  Ξερεις τι θα απαντησουν οι υποκριτες;πως ο θεος δοκιμαζε την πιστη των ανθρωπων της κατοχης!δοκιμαζε την πιστη σκελετωμενων παιδιων απο την πεινα!ξεφυγαν απο τον δρομο του θεου και τιμωρηθηκαν απο τους γερμανους γιατι την ολιγοπιστια τους!
  Για τον δαβιδ τωρα!μεγαλη μορφη!εστειλε τον στρατηγο του τον ουρια στον πολεμο,να σκοτωθει και να παντρευτει την γυναικα του!
  Τοσο δικαιος,τοσο σεξιστης!
  Σκοτωθηκε ο ουριας στον πολεμο και παντρευτηκε την Βηρσαβεε,η οποια ηταν γυναικα του ουρια!
  Και απο τον γαμο τους,γεννηθηκε ο σολομωντας,ο δικαιος!
  Πολυ δικαιος και καθολου μισογυνης!
  Κανεις δεν εμαθε ποτε το ονομα της γυναικας του!και ξερετε γιατι;γιατι ζουσε με 900 γυναικες!
  Που να βγει η καημενη η νομιμη να πει το ονονα της,οπως θα ελεγε και ο Τζιφορος!
  Και ολα αυτα σε ενα σεξιστικο βιβλιο και γεματο μισογυνισμο!

 3. Ωραίο άρθρο κ. Παπαδόπουλε. Είδα το βίντεο του ανθυπασπιστή. Ο άνθρωπος σπαράζει ολόκληρος από τα θεμέλια του είναι του. Του δίνουν την αναφορά και πάλι έχοντας μπροστά του τα λόγια δεν μπορεί να ολοκληρώσει. Πιστεύω ότι η εμπειρία του είναι γνήσια.

  Τώρα… ήταν όντως η Παναγία κι όλα μέλι γάλα και ευχαριστούμε; Ή ήταν αποκύημα της φαντασίας του;(δε μπορεί η Παναγία να ενδιαφέρεται για μια ομάδα μόνο ανθρώπων και να αφήνει άλλους 8500 να πεθαίνουν). Ποιός ξέρει;

  1. Οταν ζεις ακραίες ψυχολογικές καταστάσεις,όχι μόνο την Παναγία βλέπεις μα όλα τα Σεραφίμ και τα Χεροβίμ μαζωμένα!

   1. Σωστό. Παρόλα αυτά εγώ διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Ο κύριος ανθυπασπιστής λέει επίσης ότι η κυρία Παναγία του υπέδειξε και μια ενέδρα του εχθρού. Αυτό η φαντασία από μόνη της δε μπορεί να το δημιουργήσει. Είναι πληροφορία έξωθεν.

    1. Πλάσματα και δημιουργίες της φαντασίας!Η,ιστορίες για να εμψυχώσουν κάποιους που λιποψυχούν!Γιατί όπως γνωρίζουμε πολλοί νέοι στρατιώτες με το ξέσπασμα των μαχών προσπάθησαν να λιποτακτήσουν αναγκάζοντας τους διοικητές να προβούν σε εκτελέσεις!Σοβαρά ”Σάπιο Μήλο” πιστεύεις πως η Παναγία θα επενέβαινε με τέτοιο τρόπο σε ένα τόσο καταστροφικό πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και έσπειρε δυστυχία σε όλη την ανθρωπότητα;Η μόνη της παρέμβαση θα ήταν η φανέρωσή της σε έναν γιαννιώτη ανθυπασπιστή για να τον προφυλάξει από μία ενέδρα και να του πει πως θα νικήσουμε;Με αυτό τον τρόπο δλδ έκανε το καθήκον Της απέναντι στην ανθρωπότητα και κατόπιν απεσύρθη εις ουρανούς με ήσυχη την συνείδηση;Ελεος!

 4. Φιλαράκι Καταμάγια, η μαρτυρία του είναι πολύ πειστική. Ακόμα και μετά από τόσα χρόνια δεν μπορεί να το διηγηθεί χωρίς να συγκινηθεί βαθιά. Βίωσε κάτι μεταφυσικό ο άνθρωπος, ναι, το πιστεύω.

  Τώρα για το Θεό και γιατί επιτρέπει πολέμους και… και… και… τι να σου πω. Και μένα με προβληματίζει.

  1. Μάλλον θα πρεπει να σε προβληματίσει γιατί χρειάζεται την ιδέα του Θεού. Όταν βγει απο την εξίσωση θα μπορέσει να επικεντρωθεις στους ανθρώπους που είναι εδώ στη ζωή και στη Γη και όχι σε μεταφυσική παραλληρηματα.

 5. Θεός:Η εύκολη λύση!Η απάντηση σε όλα τα προβλήματα που κουράζουν το φτωχό μυαλουδάκι μας!Και η τέλεια λύση ακόπιαστου βιοπορισμού χιλιάδων αργόσχολων και τεμπελχανάδων!Κύριε ελέησον!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.