Μηνύματα για τα 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου ΕορδαίαςΠεριφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:

79 χρόνια μετά, η σημερινή μέρα αποτελεί για εμάς υπενθύμιση του οφειλόμενου χρέους τιμής στα θύματα της μαρτυρικής Κοινότητας Μεσοβούνου. 

Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη των συμπατριωτών μας που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 23 Οκτωβρίου 1941, καθώς και τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Το προσφυγικό αυτό χωριό, το οποίο προσπάθησαν να αφανίσουν τα ναζιστικά στρατεύματα, θα μείνει στην ιστορία ως σύμβολο αγώνα για το ιδανικό της ελευθερίας.

Το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα και το ψυχικό σθένος των κατοίκων, αποτελεί παράδειγμα απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού και καταπίεσης.

Τα διδάγματα της ιστορίας αποτελούν για εμάς κειμήλιο και οδηγό των προσπαθειών μας για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας.


Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και η Βουλευτής κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή τη συμπλήρωση 79 ετών από τις σφαγές που διέπραξαν οι ναζιστές και οι συνεργάτες τους στο Μεσόβουνο και την φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, δήλωσαν:

«Η σημερινή μέρα αποτελεί μια μέρα γιορτής για την Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στις φυλακές, τιμωρούμενη για τις αποτρόπαιες πράξεις της εναντίον συμπολιτών μας.

Για την περιοχή μας, ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα έντονος καθώς, σήμερα συμπληρώνονται 79 χρόνια από τις σφαγές στο Μεσόβουνο από τους ναζιστές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Αποδείχθηκε ότι η όψη του φιδιού είναι η ίδια, σήμερα και τότε.

Η Δημοκρατία όμως επαγρυπνά και επικρατεί, γιατί έχει ισχυρότερα «όπλα» από τους εχθρούς της. Τα «όπλα» αυτά είναι η παιδεία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η πίστη στις ανθρώπινες αξίες.

Τιμή και δόξα σε όσους θυσιάστηκαν από το ναζιστικό καθεστώς στο Μεσόβουνο. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες.

Τους είμαστε ευγνώμονες».

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης
Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης


Πέρασαν 79 χρόνια από τις 23 Οκτώβρη του 1941 όπου οι ΝΑΖΙ κατακτητές μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους εκτέλεσαν 157 άνδρες του χωριού Μεσόβουνο. Σαν να μην έφτανε αυτό τον Απρίλη του 1944 επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το δολοφονικό τους έργο εκτελώντας άλλα 108 γυναικόπαιδα από το ίδιο χωριό. Στους εκτελεσμένους και 3 Σοβιετικοί στρατιώτες που έπεσαν εκτελώντας το διεθνιστικό τους καθήκον.

Στο Μεσόβουνο και στην περιοχή της Εορδαίας οργανώθηκε ένα από τα πρώτα αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη και ταυτόχρονα το αίμα αυτών των συμπατριωτών μας ήταν από τα πρώτα που χύθηκαν στη Χώρα μας ποτίζοντας το δέντρο της λευτεριάς και μιας ανολοκλήρωτης τιμωρίας των ξένων και ντόπιων δολοφόνων.

Η σημερινή επέτειος συμπίπτει με την τιμωρία και τη φυλάκιση των εγκληματιών νεοναζιστών της Χρυσής αυγής. Αυτοί είναι ιδεολογικοί απόγονοι των Ελλήνων ΝΑΖΙ, συνεργατών των κατακτητών που με σακούλα ή χωρίς σακούλα έδειχναν με το δάχτυλο τους πατριώτες αγωνιστές για να τουφεκιστούν….

Τιμούμε φέτος τη μνήμη όλων αυτών των αγωνιστών και αντί για στεφάνι στον τόπο της εκτέλεσης τους δίνουμε όρκο τιμής ότι με τον αγώνα μας που είναι αγώνας της πλειοψηφίας του λαού και της νεολαίας μας θα γίνουμε άξιοι αντικαταστάτες τους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ξαναγίνουν τέτοια εγκλήματα.

Ποτέ πια Φασισμός –Ποτέ πια Πόλεμος

Γραφείο Τύπου «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»


ΚΚΕ: Κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ενεργειακού Κέντρου και της ΠΕΑΕΑ –ΔΣΕ στο μνημείο πεσόντων στο Μεσόβουνο Εορδαίας, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 12:30.

Συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνο από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Το Μεσόβουνο ήταν μεταξύ των πρώτων χωριών της Ελλάδας που με απόφαση του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ το 1941, οι κάτοικοί του πήραν τα όπλα κατά των κατακτητών. Είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά της χώρας που έκαψαν οι ναζί, όχι μία αλλά δύο φορές. Το πρώτο ολοκαύτωμα έγινε στις 23 Οκτώβρη του 1941 και το δεύτερο στις 24 Απρίλη του 1944. Η εκτέλεση των 157 ανδρών και των 112 γυναικόπαιδων αποτυπώνει τις θηριωδίες των ναζι και των ντόπιων συνεργατών τους. Οι Μεσοβουνιώτες και Μεσοβουνιότισσες περιφρόνησαν το θάνατο, στάθηκαν στα πόδια τους γιατί πίστεψαν στις βαθιές και αναπαλλοτρίωτες αξίες όπως η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και πάνω από όλα στην απόφασή τους να ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους.

Το Μεσόβουνο κρατά ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της Ελλάδας, στην Ιστορία της πατρίδας μας. Ο αγώνας, το αίμα που χύθηκε, δεν πήγε χαμένο. Τιμάμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για να μπορούμε να ζούμε εμείς ελεύθεροι, μακριά από κατακτητές και διάφορους φασίστες, ναζιστές, κατακτητές στην πατρίδα μας, αλλά κυρίως να βγάζουμε και συμπεράσματα, να αντιμετωπίζουμε το παρόν και να χαράζουμε το μέλλον, γιατί η Ιστορία πάντα διδάσκει. Και λαός και νεολαία χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορεί να δει και να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ιστορική μνήμη σήμερα πρέπει να μείνει αναλλοίωτη ειδικά στις ημέρες μας που η μάχη ενάντια στον φασισμό συνεχίζεται. Η μάχη ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας και τον αντικομμουνισμό, που πηγάζει από την  ΕΕ, είναι που καλλιεργεί αντικειμενικά έδαφος για την αναβίωση του φασισμού, που γεννά σαν εφεδρεία η καπιταλιστική σήψη και βαρβαρότητα.

Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, η διαπλοκή του με τμήματα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και στην ίδια τη δίκη, κι αν όλοι αυτοί χρειαστούν πάλι τη Χ.Α. ή κάποια άλλη ναζιστική παραφυάδα, δεν θα διστάσουν να την εμφανίσουν και να την στηρίξουν σε βάρος του λαού.

Κανένας εφησυχασμός δε δικαιολογείται. Ιδιαίτερα σήμερα, που εντείνονται η κρατική καταστολή, όπως με το νέο νόμο για τις διαδηλώσεις, η επίθεση στο εργατικό κίνημα και το απεργιακό δικαίωμα, η απάνθρωπη πολιτική απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και ιδίως ο αντικομμουνισμός που γίνεται επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, όλα αυτά δηλαδή που λιπαίνουν το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει και να πρωτοστατεί στον αγώνα για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής και των άλλων φασιστοειδών, με όποιο όνομα κι αν εμφανίζονται ή μεταλλάσσονται, παντού, στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, στις εργατικές-λαϊκές συνοικίες, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας. Ο φασισμός ανήκει εκεί που ανήκει και η μήτρα που τον γεννά και τον θρέφει: στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Τιμάμε όσους πολέμησαν με κάθε τρόπο το ναζισμό και το φασισμό, τότε και τώρα. Η Ιστορία δεν πισωγυρίζει. Ο 21ος αιώνας είναι η εποχή νέων, νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων για την κοινωνική απελευθέρωση.

2 σχόλια στο άρθρο “Μηνύματα για τα 79 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Μεσόβουνου Εορδαίας

 1. Εδω ο παππας εκει παππας!

  - Edit

  Απαντήστε

  Παρακολουθουσαν επτα χρονια τον παππα τον εγκληματια και χθες τους ξεφυγε!
  Εδω παππας εκει παππας που ειναι ο αμβροσιοεκλεκτος παππας;
  Λαγος ο παππας!
  Χρυσοχοιδη μηπως δεν εχεις επιλεκτικη μνημη χρυσοψαρου;
  Αν γινοταν επι Αλεξη η αποδραση του Παππα-Λαγου θα βγαινατε στους δρομους και ολοι οι γιαλατζι παππαδες θα γκρεμιζατε το συμπαν!
  Ενα κουλουρι να κλεψει ενας πεινασμενος θα πεσουν πανω χιλιαδες ταγματα καταδιωκτων!
  Ιαβεριδες της αριστειας σας!
  Φρουρειτε ενας ναζιστης και ξαφνικα την κανει!
  Που να μην τον παρακολουθουσατε νυχθημερον!!
  Οταν ενας ντελιβερας δεν φοραει κρανος,τον κυνηγατε μεχρι να πατησει χιονι τον δεκαπενταυγουστο!σαν κακουργο!
  Αριστοι της μετριοτητας!αριστοι της ανικανοτητας!
  Πατε στην βασιλειαδου να ριξει το φλυτζανι μπας και τον βρειτε!
  Σε καποιο κοτερο θα ειναι και θα ψαρευει χρυσοψαρα!
  Χρυσοαριστοι!μπακουροχοιδιδες!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.