Covid-19: Κοινωνική ευθύνη ή lockdown – Του Δημήτρη Καραθανάση



Του Δημήτρη Καραθανάση:

Και κάπως έτσι μπαίνουμε στο Δεύτερο Στάδιο της επιδημίας covid-19….
Το καλοκαίρι πέρασε και σιγά-σιγά οι κλειστοί χώροι θα αρχίσουν να φιλοξενούν τους πολίτες.
Θα γεμίσουν κλειστοί εργασιακοί χώροι, χώροι διασκέδασης, σχολεία, Πανεπιστήμια και κάθε λογής χώροι δραστηριοτήτων, αναγκαστικά λόγω επερχόμενου Φθινοπώρου – Χειμώνα.

Όλο αυτό το διάστημα ακούστηκαν πολλά

• για συνομωσίες,
• τσιπάκια του Bill Gates,
• μεθόδευση καθοδήγησης και χειραγώγησης των πολιτών,
• Άλλοι αμφισβητούν την Κυβέρνηση – Αυτή η κυβέρνηση ψηφίστηκε και έχουμε όμως, και οφείλουμε να το αποδεχόμαστε.
• Άλλοι αμφισβητούν την ομάδα ειδικών – Αυτούς τους επιστήμονες έχουμε όμως και ευτυχώς είναι αναγνωρισμένοι για την επιστημοσύνη τους. ,
• Άλλοι χτίζουν καριέρες ως Μασκο-μάχοι –
• Άλλοι – άλλοι – άλλοι ….
• και χίλια μύρια άλλα όμορφα για να περάσουμε ευχάριστα το καλοκαίρι μας.

Το σίγουρο είναι πως η επιδημία δεν εξαφανίστηκε και μάλλον θα επιδεινωθεί, χτυπώντας την πόρτα ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας.

Εμείς ως πολίτες και ως χώρα πάντως, 3 επιλογές έχουμε :

1. Ακολουθούμε τακτική Αμερικής που κάνουμε σαν να μην υπάρχει ιός.
2. Τακτική Σουηδίας με διαχείριση μιας λογικής Ανοσίας της Αγέλης, κι όποιον παρει ο χάρος.
3. Ή μια λογική Γερμανίας όπου αφήνουμε με ελεγχόμενο τρόπο την εξάπλωση της επιδημίας στα όρια της αντοχής του Συστήματος Υγείας που έχουμε.

Το σίγουρο είναι πως ΔΕΝ πρέπει να επιτρέψουμε να κλείσει κανένας τομέας της οικονομίας και καθημερινής ζωής. Πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν οικονομία, υπηρεσίες και αγορά με ΟΣΑ ΜΕΤΡΑ υγιεινής κι αν χρειαστεί να πάρουμε και ΕΥΛΑΒΙΚΑ να τηρήσουμε.

Κακά τα ψέματα – Πολύ ωραία η τηλε-εργασία και η τηλε-εκπαίδευση, αλλά αν αυτά επικρατήσουν να είμαστε έτοιμοι για μια αλυσίδα οικονομικών καταρρεύσεων, τέτοιας κλίμακας που τα μνημόνια της τελευταίας δεκαετίας θα μας φανούν χάδι.

Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε και το καθαρά ανθρώπινο κόστος ανθρώπων που υπο άλλες συνθήκες θα είχαν αρκετά χρόνια ακόμα να ζήσουν μαζί μας αλλά καταδικάζονται σε θάνατο από ελλιπή τήρηση μέτρων υγιεινής που απαιτεί αυτή η υγειονομική κρίση.

Εν κατακλείδι

Καμία επιχείρηση κλειστή, καμία υπηρεσία κλειστή, κανένα σχολείο κλειστό, πίσω από αυτά υπάρχουν δουλειές και άνθρωποι και οικογένειες που θα υποφέρουν.

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής συμπεριφοράς, δεν είναι ατομικό θέμα, είναι θέμα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

2 σχόλια στο άρθρο “Covid-19: Κοινωνική ευθύνη ή lockdown – Του Δημήτρη Καραθανάση

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.