Από τη στρατευόμενη στη θριαμβεύουσα Εκκλησία ο πρωτοπρεσβύτερος Χαρίσιος Πιτσιάβας από το Βελβεντό

Από τη στρατευόμενη στη θριαμβεύουσα Εκκλησία ‘’πέρασε’’ (29-9-2020) σε ηλικία 91 ετών, ο γέρων λευίτης, ο λευκανθείς στο λειτουργικό και αγιαστικό έργο της Εκκλησίας σε σειρά Ενοριών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, πρωτοπρεσβύτερος Χαρίσιος Πιτσιάβας (ο παπα-Χαρίλαος, όπως τον ξέραμε όλοι και τον φωνάζαμε από παιδιά) από το Βελβεντό.

Η εξόδιος Ακολουθία για τον π. Χαρίσιο Πιτσιάβα ψάλθηκε (30-9-2020) στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, περιστοιχιζομένου από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και από πολλούς κληρικούς Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο αναλόγιο έψαλαν ψάλτες των χορών Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

Στην ομιλία του (με αναφορές στο πρόσωπο και το έργο του π. Χαρισίου) ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος περιέγραψε θεολογικά και καταληπτά την δοσμένη από το Θεό διά του Επισκόπου ιερωσύνη στον Πρεσβύτερο (παρουσίασε το μυστήριο της ιερωσύνης, που ιερουργεί τη σωτηρία των ανθρώπων και του σύμπαντος κόσμου) μέσα από επάλληλες και συναπτόμενες εικόνες και παραστάσεις. Εξήγησε τροπάρια της νεκρώσιμης Ακολουθίας και το Ευαγγέλιο που ψάλλονται στους κληρικούς.

Ο π. Χαρίσιος Πιτσιάβας έλαβε τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης το έτος 1958 σε ηλικία 29 ετών από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κυρό Διονύσιο Ψαριανό. Διακόνησε ιερατικά σε Ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, όπως: Γενεσίου της Θεοτόκου Πλατανορέματος, Αγίου Νικολάου Καταφυγίου, Αγίου Νικολάου Παλαιογρατσάνου, Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου, Αγίων Πέτρου και Παύλου Ίμερας, Αγίου Διονυσίου Βελβεντού εκ περιτροπής, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού ως εφημέριος και προϊστάμενος.

Αποχαιρετιστήριο λόγο στον εκλιπόντα π. Χαρίσιο απηύθυνε και ο Δήμαρχος Δήμου Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.

Καλό Παράδεισο και καλή Ανάσταση παπα-Χαρίσιε Πιτσιάβα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

3 σχόλια στο άρθρο “Από τη στρατευόμενη στη θριαμβεύουσα Εκκλησία ο πρωτοπρεσβύτερος Χαρίσιος Πιτσιάβας από το Βελβεντό

 1. Ἔκλινα τὴν καρδίαν µου τοῦ ποιῆσαι τὰ δικαιώµατά σου εἰς τὸν αἰῶνα δι’ ἀντάµειψιν. Ἐλέησόν µε, Κύριε.

  Ἐτι δεόµεθα ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῆς
  ψυχῆς τοῦ κεκοιµηµένου δούλου τοῦ Θεοῦ ιερέως Χαρισίου , όπως Κύριος ὁ Θεός τάξῃ τὴν ψυχὴν
  αὐτοῦ , ἔνθα οἱ δίκαιοι ἀναπαύονται· τὰ ἐλέη τοῦ Θεοῦ, τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν καὶ ἄφεσιν τῶν αὐτοῦ ἁµαρτιῶν, παρὰ Χριστῷ τῷ ἀθανάτῳ Βασιλεῖ καὶ Θεῷ ἡµῶν. ΑΜΗΝ

 2. Αυτή είναι η ορθοδοξία; Σκέτα μυστήρια; Στις μεταξύ τους σχέσεις οι χριστιανοί δεν έχουν καθοδήγηση; Θα μου πείτε “Αρκεί να έχεις χρήματα να ρίχνεις στην εκκλησία σου για κλιματιστικά και κάμερες ασφαλείας. Έτσι γίνεσαι και επιφανές μέλος της ενορίας σου.”

  Έτσι όμως οι ενορίες κατάντησαν αποικιοκρατίες πλουσίων (με πλούτη ευλογημένα φυσικά από τον Θεό). Από έναν Θεό που κατά τους χριστιανούς έχει πει “πόσο δύσκολα θα μπούνε οι πλούσιοι στη Βασιλεία των ουρανών”.

 3. Γιατί δεν φοβάμαι τον θάνατο (Anthony Bloom)

  https://youtu.be/4k8_LqWo0_k VIDEO

  Ο Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ, κατά κόσμον Αντρέι Μπορίσοβιτς Μπλουμ, γεννήθηκε στη Λωζάννη το 1914 από οικογένεια διπλωματών και στρατιωτικών. Έζησε για κάποιο διάστημα της παιδικής του ηλικίας στην Περσία και κατόπιν (μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917) στη Γαλλία.
  Σπούδασε ιατρική, ειδικεύτηκε στη χειρουργική και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην ογκολογία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της γαλλικής αντίστασης, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως χειρουργός.
  Το 1943 εκάρη μοναχός. Το 1948 μετεγκαταστάθηκε στο Λονδίνο στην Αδελφότητα του Αγίου Σεργίου. Το 1956 διορίστηκε εφημέριος της ρωσικής ενορίας του Λονδίνου και το 1957 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Πέντε χρόνια αργότερα διορίστηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας Αρχιεπίσκοπος και Έξαρχος Δυτικής Ευρώπης, ενώ το 1966 ο θρόνος του ανυψώθηκε σε Μητροπολιτικός. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 89 ετών.
  Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.