Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας για τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Μακεδονίας

Η Δυτική Μακεδονία διανύει ταχύτατα την εποχή της απολιγνιτοποίησης. 

Στην περιοχή μας  παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον και  έντονη κινητικότητα επενδυτών  από  την Ελλάδα  και το εξωτερικό για επενδύσεις ΑΠΕ και κυρίως Φωτοβολταικών.

  Οι βασικοί λόγοι : Tο ισχύον καθεστώς εγγυημένων τιμών από το κράτος για μια εικοσαετία,  τα μεγάλα δίκτυα της περιοχής και η ύπαρξη μεγάλων μη καλλιεργούμενων εκτάσεων δημοτικών και δημοσίου

Τα δίκτυα Υψηλής Τάσης (Υ/Τ) που υπάρχουν στην περιοχή έλκουν τους μεγάλους παίκτες της ενεργειακής αγοράς για την αξιοποίηση τους μέσω της  δημιουργίας ιδιωτικών υποσταθμών. Το υψηλό κόστος κατασκευής Υποσταθμού  προϋποθέτει και την κατασκευή μεγάλου σταθμού παραγωγής τουλάχιστον των εκατό (100) MW.

Ταυτόχρονα το  δίκτυο Μ/Τ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει πλέον «γεμίσει» με αποτέλεσμα οι μικροεπενδυτές με έργα ισχύος έως 500KW, που είναι κυρίως τοπικοί, να στερούνται πρόσβασης στο δίκτυο.

Όμως με το νέο  πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί  από τη διοίκηση,  δίδεται η δυνατότητα της ομαδοποίησης πολλών μικρών έργων που βρίσκονται στη ίδια περιοχή και συγκεντρώνουν ικανό ύψος ισχύος (πχ 80-100 MW) να υποβάλουν κοινό αίτημα σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ με τη δημιουργία νέου Υποσταθμού και αποκλειστικού δικτύου.

Με τον τρόπο αυτό ξεπερνιέται το πρόβλημα των μικροεπενδυτών και μπορούν πλέον να συνδέονται στα δίκτυα υψηλής τάσης χωρίς πολλές χρονοβόρες διαδικασίες.

 Αυτό  αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία  να αναπτυχθούν στην περιοχή σε δημόσιες, δημοτικές ή δασικές (χορτολιβαδικές ή θαμνώδεις) εκτάσεις μεγάλοι Φωτοβολταικοι σταθμοί άνω των 100MW με τη συμμετοχή χιλιάδων μικροεπενδυτών μέσα από ενεργειακές κοινότητες.

 Είναι μια ευκαιρία μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (περίπου ενός έτους και κάτι) χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής συμμετέχοντας σε μια ενεργειακή κοινότητα με συμμετοχή ανάλογα με τη δυνατότητά τους (π.χ. από 5.000 ευρώ έως και  50.000 ευρώ)  να εξασφαλίζουν ετήσια απόδοση άνω του 25% ετησίως για είκοσι (20) συνεχόμενα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι αποτελεί το μοναδικό δρόμο εξασφάλισης  άμεσου εισοδήματος σε μια περιοχή που το  συνολικότερο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης δεν γνωρίζουμε σε τι χρόνο και πόσο θα αποδώσει.

Ο Σύλλογος Επενδυτών  Φωτοβολταικών Περ. Δυτ Μακεδονίας έχει  καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης Φωτοβολταικών πάρκων στη Δυτ Μακεδονία, προς όφελος χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, το οποίο ήδη έχει  κοινοποιήσει  και αναλύσει στους τοπικούς φορείς (ΕΒΕ, ΤΕΕ ,ΟΕΕ, Δήμο Κοζάνης, Περιφέρεια.) Πολλοί από τους φορείς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς την συνδρομή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος όσο και στο κάλεσμα των μελλών τους να συμμετέχουν ενεργά στις ενεργειακές κοινότητες.  Τις επόμενες ημέρες η ενημέρωση θα συνεχιστεί και στους υπόλοιπους Δήμους της ΠΕ Κοζάνης και στη συνέχεια και στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας αλλά και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς και συλλόγους. Θέλουμε στη προσπάθεια αυτή να συμμετέχουν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες της Δυτ Μακεδονίας. 

Το δίλλημα που τίθεται είναι: 

Θα αφήσουμε τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή και κατ΄επεκταση το παραγόμενο οικονομικό αποτέλεσμα  αποκλειστικά στα χέρια των «μεγάλων παικτών» της ενεργειακής αγοράς»

ή

 Θα διασφαλίσουμε ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων και των δικτύων ,  μέσω συμμετοχής σε τοπικές ενεργειακές κοινότητες, να  αξιοποιηθεί  υπέρ των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα του συλλόγου μας κινείται υπέρ της δεύτερης επιλογής και τίθεται σε άμεση εφαρμογή

Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία γραφείου υποδοχής και ενημέρωσης των πολιτών-υποψήφιων επενδυτών και ξεκινούν οι προεγγραφές μελλών για την σύσταση Ενεργειακών κοινοτήτων με δήλωση του ποσού που ο καθένας επιθυμεί να συμμετάσχει.

Καλούμε όλους τους πολίτες της περιοχής να συμβάλουν με τη μαζική τους συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η διοίκηση και τα μέλη του συλλόγου ΦΒ έχουμε την τεχνογνωσία για να στηρίξουμε την όλη προσπάθεια τεχνικοοικονομικά και κατασκευαστικά.

Όμως ταυτόχρονα θέλουμε τη συνδρομή και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε τη στήριξη της περιφερειακής αρχής η οποία μπορεί να βοηθήσει για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια από τις υπηρεσίες και να τρέξει  σχετικά γρήγορα το πρόγραμμα. 

Θέλουμε τη στήριξη των Δήμων και τη βοήθεια τους στην εξασφάλιση της κατάλληλων εκτάσεων.

Ζητάμε την υποστήριξη του εγχειρήματος, από κοινού με το ΕΒΕ Κοζάνης και τα άλλα επιμελητήρια της Δυτ Μακεδονίας, παρακινώντας τον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετέχει ενεργά.

Θέλουμε όλους τους τοπικούς φορείς συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους. 

Ο στόχος είναι ένας: Xιλιάδες κάτοικοι της περιοχής να εξασφαλίσουν σταθερό και σίγουρο εισόδημα για τα επόμενα είκοσι χρόνια και το παραγόμενο αποτέλεσμα να παραμένει στον τόπο μας.

Δυστυχώς λόγω των προβλημάτων από τον covid – 19 δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας ανοιχτής ενημερωτικής εκδήλωσης για πλήρη δια ζώσης ενημέρωση. 

Όμως ο σύλλογος μέσα από email, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το επίσημο site, με ενημερωτικά φυλλάδια και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την πορεία του προγράμματος..

Το Διοικητικό Συμβούλιο

  1. Σιαμπανόπουλος Αντώνιος        Πρόεδρος   τηλ 6942445160
  2. Αλεξανδρίδης Χαράλαμπος      Α Αντιπρόεδρος Τηλ 6978776056
  3. Ασλανίδης Γεώργιος                 Β Αντιπρόεδρος  τηλ 6937199253
  4. Ζιγούρης Φώτης                       Γεν. Γραμματέας  τηλ 6976994024
  5. Πασχαλίδης Κων/νος                Ταμίας Τηλ 6946330261

 

Γραφείο Υποδοχής και Ενημέρωσης κοινού

Λαρίσης 17-Κοζάνη  Τηλ 2461040715 -2461040415 

Email : sefpedm@gmail.com

Web site:sefpdm.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.