Πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την οργάνωση της πάλης, για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού



Την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη μετά από κάλεσμα των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης, Οικοδόμων και του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στο θεατράκι του πάρκου Αγίου Δημητρίου σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Στη σύσκεψη τονίστηκε:

Η ανησυχία που υπάρχει για τη νέα έξαρση της πανδημίας πρέπει να σημάνει εδώ και τώρα συναγερμό, διεκδίκηση για άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για την προστασία των εργαζομένων μέσα στους εργασιακούς χώρους, των παιδιών μας στους χώρους εκπαίδευσης, των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας κ.ο.κ.
Η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα της ατομικής ανευθυνότητας όπως μας παρουσιάζει η κυβέρνηση. Είναι το αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων που έκαναν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κουρελόχαρτα για χάρη των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων και των μεγάλων επιχειρήσεων στον Τουρισμό.

Επίσης,

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη ξανά την κρίση τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ προχωρούν ενιαία και γοργά το αντεργατικό πρόγραμμα SURE, δηλαδή νέα δάνεια στα κράτη-μέλη, ζεστό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Επιδιώκουν αξιοποιώντας την πανδημία να περάσουν με το έτσι θέλω τη λογική: Θα σε χρησιμοποιώ όταν θέλω, όπως θέλω, όπου θέλω, όσο θέλω και θα σε πληρώνω όπως και όποτε θέλω.

Τα νέα θαλασσοδάνεια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Ο λαός θα κληθεί ξανά να σφίξει το ζωνάρι και να βάλει πλάτη για να ανακάμψει γρήγορα η κερδοφορία των αφεντικών όπως κάνει εδώ και δέκα χρόνια με 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε μια κανονική ζούγκλα για τους εργαζόμενους.

Θρασύτατα μάλιστα, οι ενώσεις των εργοδοτών, όπως ο ΣΕΒ, η ένωση εφοπλιστών, οι τραπεζίτες και άλλοι ζητούν και άλλα προνόμια. Ο ΣΕΤΕ πρόσφατα ζήτησε από την κυβέρνηση να μην πληρώνει ούτε το επίδομα αδείας, ούτε άλλα επιδόματα, επιπλέον της απαλλαγής από την καταβολή του μισθού που ήδη γίνεται. Δηλαδή οι εργαζόμενοι να πληρώνουν για να τους δίνουν δουλειά οι μεγαλοξενοδόχοι.

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι έκτακτα, δεν ήρθαν για την πανδημία. Ήταν έτοιμα στα συρτάρια για να ψηφιστούν και τα θέλουν για να μείνουν και να προστεθούν στα προηγούμενα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα Συνδικάτα, κάθε συνδικαλιστή, σε όλους τους εργαζόμενους. Όλοι μαζί στον αγώνα για το μεροκάματο, τον μισθό, την ασφάλιση, τις συντάξεις, τα ζητήματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε οι νέοι άνθρωποι να ζήσουν τον Μεσαίωνα που ετοιμάζουν χωρίς ωράρια, ΣΣΕ, Ασφάλιση, άδεια, δικαιώματα. Οργανώνουμε πάλη μαζική, διεκδικητική, ταξική. Αγώνα ανατροπής και προοπτικής.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν μια σειρά δραστηριότητες.

Μπροστά στις εξελίξεις με την απολιγνιτοποίηση – τις εξελίξεις στην ενέργεια:

-Στις 22 Σεπτέμβρη παλεύουμε για την επιτυχία της εκδήλωσης του συντονιστικού για την ενέργεια για τη καύση απορριμμάτων στη κεντρική πλατεία Πτολεμαϊδας

– παρέμβαση – κινητοποίηση στο ΔΕΔΔΗΕ ενάντια στις διακοπές ρευματος .

– Τον Οκτώβρη ενημέρωση με συναυλία του συντονιστικού στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Πολλά από τα σωματεία που πήραν μέρος στη σύσκεψη συσπειρώθηκαν στην πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα υγειονομικών του Μαμάτσειου και Κέντρου Υγείας Σιάτιστας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη. Το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε τον κοινό βηματισμό με τους μαχόμενους υγειονομικούς για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών μας στην υγεία.

Τέλος, πρωτοβουλίες για να εκφραστεί η ταξική αλληλεγγύη μέσα από τα σωματεία:

-Ίδρυση του Λαϊκου Φροντιστηρίου. Να φτάσει πλατιά στα μέλη των σωματείων, να αγκαλιάσουν με όλους τους τρόπους την πρωτοβουλία αυτή.

-Να δώσουμε συνέχεια στη συγκέντρωση βοήθειας στο λαό του Λιβάνου. Ταυτόχρονα να οργανώσουμε τη συγκέντρωση πρώτων ειδών για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Αιανή Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.