Θεόδωρος Θεοδουλίδης: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε φάση ταχείας ανάπτυξης

Η σημερινή μορφή του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οριστικοποιήθηκε το 2019, με τον νόμο της συνέργειας που προέβλεπε την ύπαρξη ενός τριτοβάθμιου Ιδρύματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ένα χρόνο μετά, το Πανεπιστήμιο επαναπροσδιορίζει τη θέση και τον ρόλο του στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας μέσα από την ανασυγκρότηση δομών, προγραμμάτων σπουδών, διαδικασιών και νοοτροπιών. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς που πέρασε, με αίσθημα ευθύνης και παρά τα οργανωτικά ζητήματα που εύλογα προκύπτουν από τέτοιου είδους συγχωνεύσεις, οι νέες πρυτανικές αρχές διαχειρίστηκαν τη μεταβατική περίοδο της συνέργειας και δημιούργησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητές, καθηγητές και διοικητικός μηχανισμός, να αναλάβουν κανονικά τους ρόλους τους στον ετήσιο κύκλο παραγωγής και μετάδοσης της γνώσης.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελείται από 22 Τμήματα που εδρεύουν στις 5 μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι ενεργοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ξεπερνούν σε αριθμό τις 14.000 και 2.000 αντίστοιχα. Παρά το μεγάλο του μέγεθος και την έλλειψη της πολυετούς ακαδημαϊκής παράδοσης άλλων ελληνικών Πανεπιστημίων, ως νέο Ίδρυμα, διαθέτει τη δυναμική, την ευελιξία και τη βούληση που του επιτρέπουν άμεση λήψη αποφάσεων, ταχεία διαμόρφωση πολιτικών και στρατηγικών, καθώς και υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών για τα ελληνικά ακαδημαϊκά δεδομένα.

Η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, συνεπής με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τάσεις, εκπόνησε, στα πρώτα κιόλας βήματά της, Εσωτερικό Κανονισμό και Στρατηγικό Σχέδιο. Αναγνώρισε την έννοια της ποιότητας ως θεμελιώδες στοιχείο για την πραγμάτωση του οράματος και την υιοθέτησε για την επίτευξη της αποστολής της. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια και κατάκτηση κουλτούρας ποιότητας σε όλους τους τομείς, από τη διδασκαλία και την έρευνα έως την καθημερινότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η προσπάθεια αυτή διασφαλίζεται με την πιστή εφαρμογή ενός Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας που βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και με την παρακολούθηση δεικτών που αποτυπώνουν τα επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του Ιδρύματος. Στην κατεύθυνση αυτή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001:2015 για τη λειτουργία των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών του, ενώ παράλληλα προσάρμοσε τις λειτουργίες του στις απαιτήσεις του Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Επιπλέον, με προσανατολισμό τη Διαφάνεια, την Κοινωνική Ευθύνη και τη Λογοδοσία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται σε διαδικασία υιοθέτησης του προτύπου για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας ISO 37001:2016 και του Διεθνούς Προτύπου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ISO 26000. Η ανάδειξη της αριστείας και η διασφάλιση της ποιότητας υποστηρίχθηκαν και από μία σειρά άλλων σημαντικών κανονιστικών αποφάσεων, όπως είναι η καθιέρωση της προϋπόθεσης ενός ελάχιστου αριθμού αυστηρά ποιοτικών δημοσιεύσεων στις διδακτορικές σπουδές και η θεσμοθέτηση χρηματικών βραβείων αριστείας για τις δημοσιεύσεις του ακαδημαϊκού προσωπικού, με βάση αντικειμενικά κριτήρια διεθνών βιβλιογραφικών βάσεων. Ήδη παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ενώ δίνεται έμφαση στην οργάνωση και ανάπτυξη του νεοσυσταθέντος Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου…

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.