Κινητοποίηση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στην Κοζάνη για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας  και υγιεινής στα σχολεία



  Ως Αγωνιστική Συσπείρωση  Εκπαιδευτικών Κοζάνης, στο πλαίσιο των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων  που γίνονται  σε όλες τις πόλεις της χώρας μας,  καλούμε  εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, καθαρίστριες  κι όλους τους εργαζόμενους, να  πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.30 μμ στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας  και υγιεινής στα σχολεία.

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς έχει ήδη χτυπήσει και χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν την οριακή κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία  καθώς  η  κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις, που εδώ και μήνες, εκπαιδευτικά σωματεία μαζί με τις ενώσεις γονέων, έχουν αναδείξει σε σχέση με την εξεύρεση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και οι μαθητές να  βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Σε σχέση με την καθαριότητα φέτος στο Δήμο Κοζάνης έχουν προσληφθεί κατά μία λιγότερες καθαρίστριες από πέρυσι που είναι και πιο αυξημένες οι ανάγκες,  λόγω πανδημίας. Μάλιστα στα περισσότερα σχολεία λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας δεν υπάρχει καθαρίστρια καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. 

Επίσης, δεδομένου ότι έχουν προσληφθεί  25.000 αναπληρωτές από τους 42.000 που εργάζονταν πέρυσι είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλά κενά. Στην περιοχή της Κοζάνης υπάρχουν κενά ακόμα σε ειδικότητες και  τμήματα υποδοχής. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το ζήτημα των κενών σε παράλληλη στήριξη όπου ορισμένοι γονείς των μαθητών αυτών αναγκάζονται να προσλάβουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη! 

Αναφορικά με τις κτιριακές υποδομές είναι οξυμένο το ζήτημα στα σχολεία της πόλης μας, γιατί  ακόμα και κάποιες τάξεις με  μικρό αριθμό μαθητών, στοιβάζονται σε   αίθουσες κλουβιά, χωρίς να μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει συγχρωτισμός.  Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία,  υπάρχουν  6 νηπιαγωγεία που στεγάζονται κάτω από οικοδομές και 2 ακόμη που φιλοξενούνται σε δημοτικά σχολεία με ακατάλληλες υποδομές όπου είναι αδύνατο σε αυτές τις συνθήκες να τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.  

Τα κρούσματα κορονοϊού  σε σχολεία άλλων πόλεων μας δημιουργούν μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά καθώς φαίνεται ότι τα πρωτόκολλα του  ΕΟΔΥ γίνονται λάστιχο και αφήνονται εντελώς απροστάτευτοι γονείς και εκπαιδευτικοί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. 

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση  της ανασφάλειας και του ανοίγματος των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΠΕ Κοζάνης,   οι πλειοψηφούσες παρατάξεις αρνήθηκαν να πάρουν οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία όπως κινητοποίηση 17/9, Γενική Συνέλευση, κήρυξη απεργίας – αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, ενεργοποίηση  της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για την αποχή από την on – line αναμετάδοσης του μαθήματος,   συναντήσεις με συλλόγους γονέων ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε  εδώ και τώρα μέτρα  υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, των   οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. 

 Η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών δεν είναι εμπόρευμα! Είναι ανεκτίμητο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε!

Τέρμα πια στην κοροϊδία! Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

Διεκδικούμε:

  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί τους 15, το πολύ, μαθητές ανά τμήμα.
  • Εδώ και τώρα να γίνει Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, για όλα τα κενά σε  όλες τις ειδικότητες, χωρίς αποκλεισμούς από τους πίνακες. 
  • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και των 3μηνιαίων αναπληρωτών. Κατάργηση του ν. 4692/20 της Κεραμέως και του νόμου Γαβρόγλου.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Κανένας αποκλεισμός μετανάστη/ριας. 
  • Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την επαρκή προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.)
  • Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα: 

  • Καλούμε  τους τοπικούς συλλόγους  του ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ Κοζάνης να πάρουν αποφάσεις  για κινητοποιήσεις σε Δ/νσεις Εκπ/σης και Δήμους για τα χιλιάδες κενά και τις ελλείψεις σε καθαριότητα και Μέσα Ατομικής Προστασίας.
  • ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, να πάψουν πια να χρονοτριβούν και να κρύβονται. Οφείλουν τώρα να προχωρήσουν σε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν με την απαιτούμενη υγειονομική ασφάλεια και με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.   Κήρυξη εδώ και τώρα 24ωρης απεργίας!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.