Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη στο θεατράκι του πάρκου Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΝΑΣΑ!

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη στις 7:00μμ στο θεατράκι του πάρκου Αγίου Δημητρίου

Τα σωματεία ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ,  ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΕΕΕΝ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

Καλούμε όλα τα σωματεία, εκλεγμένους συνδικαλιστές και αγωνιστές εργαζόμενους να συναντηθούμε για να οργανώσουμε την απάντηση των εργαζομένων, να υπερασπιστούμε το λαό μας. Να διεκδικήσουμε ζωή, όχι επιβίωση.

    Όλους όσους πιστεύουν ότι λύση και διέξοδος προς όφελος του λαού από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων θα υπάρξει μόνο όταν βγει στο προσκήνιο της ταξικής πάλης μαζικά ο κόσμος της δουλειάς.

    Όλους όσους δεν ανέχονται η κυβέρνηση να τους κουνά το δάκτυλο της «ατομικής ευθύνης», την ίδια στιγμή που παίζει στο τζόγο των μεγάλων συμφερόντων, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών τις θυσίες του ελληνικού λαού. Τη στιγμή που άφησαν χωρίς προσωπικό και υποδομές στο δημόσιο σύστημα υγείας, έκλεισαν νοσοκομεία και κέντρα υγείας και έκαναν την υγεία πανάκριβο εμπόρευμα. Στο Γ.Ν. Κοζάνης δεν εξασφαλίστηκε η λειτουργία της ΜΕΘ, το εργαστήριο μοριακής βιολογίας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό. 

    Στους μεγάλους χώρους δουλειάς, χώροι της ΔΕΗ, βιοτεχνίες, super market, εργοτάξιο κατασκευής 5ης μονάδας αλλά και στις υπηρεσίες δεν υπάρχει πολιτική μαζικών τεστ και ελέγχων στους εργαζόμενους, ειδικά μετά από την επιστροφή τους από την καλοκαιρινή άδεια, για όσους κατάφεραν να πάρουν. Η 7ήμερη καραντίνα στον ιδιωτικό τομέα πολλές φορές ισοδυναμεί με απόλυση.

    Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα προστασίας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και κυρίως, μέριμνα για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και περισσότερους εκπαιδευτικούς, με μόνιμες προσλήψεις στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, ούτε ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητες των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

    Στη περιοχή έχουμε το μέτωπο της απολιγνιτοποίησης που για την εξυπηρέτηση των πράσινων καπιταλιστικών κερδών καταστρέφονται παραγωγικές δυνατότητες και χιλιάδες εργαζόμενοι σπρώχνονται στην ανεργία και επεξεργάζονται σχέδια πράσινων επενδύσεων και Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) που θα στείλουν τα εργατικά δικαιώματα στα τάρταρα. 

Καλούμε όσους βρεθήκαμε μαζί στις μεγάλες κινητοποιήσεις για την υγεία, με το σύνθημα “και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή”.

Στις μέρες δράσης εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα.

Βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα ενάντια στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εργατών άλλων χωρών, στους πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων και της ληστρικής εκμετάλλευσης των πατρίδων τους.

Βρεθήκαμε μαζί στους αγώνες της νεολαίας για δημόσια δωρεάν παιδεία, στον αγώνα για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.

Συναντηθήκαμε στον αγώνα για να βγάλουμε τα συνδικάτα από την θηλιά του εργατοπατερισμού.

Μαζί δώσαμε τη μάχη στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου για  εργατικό κέντρο και συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών. Για να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που φώναζαν δυνατά «ΝΑΙ» σε όλα τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, για την απαγόρευση και το χτύπημα των διαδηλώσεων.

Η αγωνιστική και ανυπόταχτη στάση αποτέλεσαν το αποκούμπι και την ελπίδα των εργαζομένων, κόντρα στην απογοήτευση, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Όλα αυτά αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη που δείχνει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός ξανά την κρίση τους. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ όλο το διάστημα της πανδημίας ταΐζουν με δισεκατομμύρια βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και για τους εργαζόμενους έχουν φιλοδωρήματα, άθλια επιδόματα που και αυτά τα δίνουν μετά από μήνες, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η επίθεση του κεφαλαίου προετοιμάζει ένα νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΕΕ και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη που εξέδωσε με το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης θα μας σώσει.

Τα νέα θαλασσοδάνεια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοξενοδόχους θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι. Ο λαός θα κληθεί ξανά να σφίξει το ζωνάρι όπως κάνει εδώ και δέκα χρόνια με 3 μνημόνια και εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προστεθούν στα προηγούμενα. Θρασύτατα οι ενώσεις των εργοδοτών όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ, η ένωση εφοπλιστών, οι τραπεζίτες και άλλοι ζητούν και άλλα προνόμια. Στην κυριολεξία οι εργαζόμενοι να πληρώνουν για να τους δίνουν δουλειά τα αφεντικά. 

Επιπλέον μέσα στην κρίση οι ιμπεριαλιστές συμπεριφέρονται ως λύκοι πάνω από την λεία. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται και το έδαφος για επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στο Αιγαίο, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να ξαναμοιράζουν τα σύνορα, τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα, τους δρόμους ενέργειας και εμπορευμάτων με το αίμα των λαών. Επιβεβαιώνεται ότι η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όχι μόνο δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά τα υποτάσσει στα επικίνδυνα σχέδια για όφελος των πετρελαϊκών και άλλων πολυεθνικών.  

Αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός είναι να δυναμώσει η πάλη του ενάντια στις αμερικανονατοικές στρατιωτικές βάσεις για απεμπλοκή της χώρας από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Ο αγώνας για την ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αποκτά σήμερα εξαιρετική σημασία και πρέπει να αφυπνίσει κάθε τίμιο εργάτη και συνδικαλιστή και ειδικά μπροστά στα νέα εμπόδια που επιχειρεί να ορθώσει η εργοδοσία και η κυβέρνηση.

Να συζητήσουμε πώς θα δυναμώσει η καρδιά του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τα συνδικάτα. Πώς θα αγκαλιάσουν τα συνδικάτα τη μεγάλη μάζα των ανοργάνωτων νέων με τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, και τους μισθούς πείνας, τον τεράστιο όγκο των ανέργων, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους κολασμένους της γης. Πώς θα ενώσουμε τους εργαζόμενους, ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς να φτάσει το κάλεσμα για ενωτικό μαζικό αγώνα. 

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη αλλά και η ομαλή λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή.

Να συγκροτήσουμε το δικό μας σχέδιο λαϊκής αντεπίθεσης. Να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στα μυαλά και τις καρδιές για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΣΕΕΕΝ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

   

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.