Στρατιωτική θητεία: «Κλειδώνει» η αύξηση στον Στρατό Ξηράς – Το σχέδιο για στράτευση στα 18



Ειλημμένη η απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας – Το σχέδιο για Επαγγελματίες Οπλίτες, ΟΒΑ και αύξηση της θητείας στο Στρατό Ξηράς – Πώς ενδέχεται να την… πατήσουν όσοι παρουσιάστηκαν φέτος το Σεπτέμβριο

Μετά από τις κρίσιμες μάχες με την Τουρκία σε Έβρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν ηχηρές απαντήσεις στο προκλητικό καθεστώς Ερντογάν, στρατιωτική αλλά και πολιτική ηγεσία είναι πεπεισμένες πως μόνο η ελληνική αποφασιστικότητα μπορεί να συνετίσει την Τουρκία.

Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση και τον επαγγελματισμό που επέδειξε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, αν και τονίζουν πως περιθώρια βελτιώσεων και διορθωτικών κινήσεων υπάρχουν πάντα.

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία αυτό που έλειψε περισσότερο ήταν το προσωπικό. Δυστυχώς, τα 10 χρόνια της κρίσης άφησαν το αποτύπωμά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έμειναν υποστελεχωμένες μιας και οι προσλήψεις θυσιάστηκαν στον… βωμό των μνημονίων.

Η στρατιωτική ηγεσία προβληματίζεται επίσης και για τη γήρανση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περισσότεροι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) είναι πλέον άνω των 45 ετών και πλησιάζουν τα έτη συνταξιοδότησης. Ποιος λοιπόν θα τους αντικαταστήσει;

Άμεσες προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ

Οι Επιτελείς του ελληνικού «Πενταγώνου» έχουν καταρτήσει εδώ και καιρό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας έχουν βρει ανταπόκριση και από την πολιτική, η οποία αντιλαμβάνεται πως εκτός από την εξοπλιστική ενίσχυση, απαιτείται άμεσα «τονωτική ένεση» με προσωπικό.

Ο πρωθυπουργός, από το Helexpo Forum στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε 15.000 προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών, ενώ σε αυτούς προστίθενται και οι 2.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές, στόχος είναι ο Στρατός να ανανεωθεί περισσότερρο με προσλήψεις ΕΠΟΠ και λιγότερο με ΟΒΑ, καθώς υπάρχει ανάγκη για στελέχη που θα μείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων πολλά χρόνια. Επισημαίνουμε πως η θητεία των ΟΒΑ διαρκεί τρία χρόνια με δικαίωμα επανακατάταξης άλλα τρία, ενώ οι ΕΠΟΠ υπηρετούν επτά χρόνια και έχουν δικαίωμα μονιμοποίησης.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί μεγάλο βάρος και στην «ποιότητα» των ατόμων που θα επιλεχθούν, με τους Επιτελείς να επιθυμούν ένα προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και θα γίνεται αποτελεσματικότερο.

Επίσης, εξετάζεται και η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Για την στρατιωτική ηγεσία αποτελεί πάγιο αίτημα η αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές στα προ Μνημονίων επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό; Περίπου 1.400 σπουδαστές ανά ακαδημαϊκό έτος.

«Κλείδωσε» η αύξηση θητείας

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία, οι Επιτελείς φέρονται να έχουν εισηγηθεί αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, να πάει δηλαδή στους 12, όπως ακριβώς στο Ναυτικό και την Αεροπορία.

Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς, από τους εννέα στους 12 μήνες, αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία και για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.

Πληροφορίες αναφέρουν πως όσοι κατατάχθηκαν στον στρατό στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία κατά 1,5 μήνα ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του μήνα.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, εξετάζεται και υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, όταν τελειώνουν το Λύκειο, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Αναμφισβήτητα, το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εν μέσω κρίσεως, υπερέβαλε εαυτόν στην προσπάθεια διατήρησης του αξιόμαχου των υλικών και διατήρησης υψηλής μαχητικής ικανότητας. Ήρθε η ώρα να ενισχυθεί και μάλιστα άμεσα.

Από το newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.