Καταστροφή αποθηκευμένων εκρηκτικών, για να μη γίνουμε Βηρυτός – 27 εμπορευματοκιβώτια σε στρατιωτική εγκατάσταση στην Κοζάνη



Την καταστροφή των κατασχεμένων εκρηκτικών που μετέφερε το φορτηγό πλοίο «Μekong Spirit» αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το Εφετείο Δωδεκανήσου. Τη διαδικασία κίνησε εσπευσμένα ο εισαγγελέας, υπό τον φόβο να επαναληφθεί δυστύχημα παρόμοιο με εκείνο που συγκλόνισε τη Βηρυτό, το απόγευμα της 4ης Αυγούστου. Από έγγραφο που περιήλθε σε γνώση της «Κ», προκύπτει ότι τη 18η Αυγούστου, δύο εβδομάδες δηλαδή μετά τα γεγονότα του Λιβάνου, ο εισαγγελέας Ρόδου που χειρίζεται την υπόθεση κατέθεσε αίτηση προς το Εφετείο Δωδεκανήσου ζητώντας την καταστροφή των επί 3,5 χρόνια κατασχεμένων πυρομαχικών. Κλήση να παρευρεθεί στο δικαστήριο πήρε μόλις ένα εικοσιτετράωρο αργότερα ο Ουκρανός καπετάνιος του «Mekong Spirit» Sergii Nevecheria, εις βάρος του οποίου έχει επιβληθεί και παραμένει σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η δίκη του είναι προγραμματισμένη για το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου.

«Καλούμε τον Sergii Nevecheria να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 9 π.μ. στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για να παρευρεθεί στη συζήτηση της από 18 Αυγούστου αίτησης του εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου για καταστροφή ή μη πυρομαχικών που κατασχέθηκαν στο πλοίο “Mekong Spirit”», αναφέρεται στην κλήση που κοινοποιήθηκε στον Ουκρανό καπετάνιο. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε τη 2α Σεπτεμβρίου, με το Εφετείο Δωδεκανήσου να αποφασίζει την καταστροφή του συνόλου των εκρηκτικών που βρίσκονταν στα 81 κοντέινερ του «Mekong Spirit». Δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που εμπλέκονται στην υπόθεση ζήτησαν την αναβολή της δίκης για διάστημα 2,5 εβδομάδων, προκειμένου το θέμα της καταστροφής ή μη των εκρηκτικών να συνεκδικαστεί με την κύρια υπόθεση, με κατηγορουμένους τον καπετάνιο και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου. Το αίτημά τους πάντως απορρίφθηκε. Νομικοί κύκλοι αποδίδουν την εξέλιξη στην προσπάθεια των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών που έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης να εκδώσουν το ταχύτερο δυνατό απόφαση για καταστροφή του φορτίου, στη σκιά όσων τραγικών συνέβησαν στις αρχές Αυγούστου στη Βηρυτό.

Το «Mekong Spirit» απέπλευσε τον Μάιο του 2017 από τη Σαραγόσα της Ισπανίας φορτωμένο με 52 κοντέινερ με εκρηκτικές ύλες, τα οποία θα ξεφόρτωνε διαδοχικά στο Τζιμπουτί, στην Ινδονησία και στην Αυστραλία. Αλλα 29 κοντέινερ με εκρηκτικά παρέλαβε από την Τουρκία για να τα μεταφέρει στο Σουδάν, 1ο σταθμό του μεγάλου ταξιδιού του. Το απόγευμα της 23ης Μαΐου και ενώ έπλεε ανοικτά της Κω, ακινητοποιήθηκε από δυνάμεις του Λιμενικού και οδηγήθηκε στη Σούδα για έλεγχο. Παρότι δεν προέκυψε ανακολουθία ανάμεσα στα επίσημα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου και όσα βρέθηκαν στα κοντέινερ, τα εκρηκτικά κατασχέθηκαν ενώ τα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν κατηγορούμενα για παράνομο εφοδιασμό τρομοκρατικών ομάδων με πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες.
Στη Βόρεια Ελλάδα

Τα 52 εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά από την Ισπανία εκφορτώθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Τα 18 από αυτά βρίσκονται στην Καβάλα, τα 7 στις Σέρρες και τα υπόλοιπα 27 στην Κοζάνη. Αντίστοιχα, τα 29 κοντέινερ με εκρηκτικά από την Τουρκία και προορισμό το Σουδάν ξεφορτώθηκαν στη Σούδα. Παρέμειναν εκεί για διάστημα αρκετών μηνών. Σήμερα, εντός της στρατιωτικής βάσης δεν φυλάσσονται εκρηκτικές ύλες από την κατασχεμένη παρτίδα του «Mekong Spirit».

Δέκα ημέρες μετά τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, η παραιτηθείσα κυβέρνηση του Λιβάνου είχε επιβεβαιώσει ότι είχε λάβει αυστηρές προειδοποιήσεις ότι τα εκρηκτικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού «μπορούσαν να τινάξουν τη Βηρυτό στον αέρα». Εκπρόσωπος του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ δήλωσε ότι η έγγραφη προειδοποίηση έφθασε στο πρωθυπουργικό γραφείο δύο εβδομάδες πριν από την έκρηξη. Τις 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου μετέφερε στα αμπάρια του το υπό σημαία Μολδαβίας πλοίο «Rhosus». Κατασχέθηκαν τον Νοέμβριο του 2013, όταν το φορτηγό παρουσίασε βλάβη και υποχρεώθηκε να καταπλεύσει στο λιμάνι της Βηρυτού.

Από την kathimerini.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.