Μεταναστευτικό: «Σφραγίζουν» τον Εβρο με ομάδες κρούσης, μετά την αύξηση των ροών



Εβρος / Φωτογραφία: AP Photo/Giannis Papanikos

Αύξηση στις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο παρατηρούνται τις τελευταίες 15 ημέρες, με αποτέλεσμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. να αυξάνουν την ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή και των νησιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αυτή η κινητικότητα στον Εβρο οδήγησε στη δημιουργία δύο ομάδων τύπου ΕΚΑΜ, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν ένα νέο «κύμα» τουρκικής προκλητικότητας με όχημα το μεταναστευτικό. Οι πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι κάθε ομάδα θα επανδρώνεται από 30 άτομα τα οποία θα σαρώνουν τον Εβρο προκειμένου να εξαρθρώνουν κυκλώματα δουλεμπόρων και θα έχουν ως στόχο την αποτροπή μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Η στελέχωση των ομάδων προέρχεται από τις προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων, οι οποίοι θα πραγματοποιούν περιπολίες σε ένα μεγάλο κομμάτι του ποταμού. Παρόμοια θα είναι και η ενίσχυση των νησιών, καθώς ήδη έχουν προσληφθεί 530 συνοριοφύλακες. Εξ αυτών, οι 240 θα πάνε στη Λέσβο, 100 στην Κω, 98 στην Χίο, 40 στην Λέρο, 30 στην Σάμο, 20 στην Σύμη και 12 στο Καστελλόριζο.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προσληφθούν 746 νέοι συνοριοφύλακες, εκ των οποίων οι 480 θα κατανεμηθούν σε πέντε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης και ακόμη 266 θα ενισχύσουν τα νησιά.

Εχει ανοίξει ο δρόμος για τον φράχτη στον Εβρο

Υπενθυμίζεται ότι, παράλληλα, ετοιμάζεται και η δημιουργία του φράχτη στον Εβρο. Ηταν στα τέλη Αυγούστου, όταν μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου φράχτη, αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου στον Εβρο.

Οπως είχε εξηγήσει, τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο φράχτης στον Εβρο θα συμβάλει, πρώτον, στην άμυνα της χώρας και στην προστασία των συνόρων μας.

Δεύτερον, θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμύρες που συχνά σημειώνονται στην περιοχή. Θα εκτελεστούν επίσης χωματουργικά έργα και θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.