Ψήφισμα του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Τα αιτήματα των φοιτητών

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ Σ.Φ. ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, είναι προκλητικές αφού δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα μέτρο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι ανάγκες των φοιτητών δεν λαμβάνονται υπόψη. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία, ενώ η ίδια απέκρυπτε μέχρι και κρούσματα για χάρη των μεγαλοξενοδόχων αφήνοντάς μας εκτεθειμένους. Λίγες μέρες πριν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και τη νέα χρονιά οι φοιτητές βρισκόμαστε στον αέρα. Πληρώνουμε νοίκια και ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα γίνουν τα μαθήματα μας. 

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, από την Πρυτανεία, σχετικά με το πώς θα μας βρει η νέα χρονιά και ταυτόχρονα κλείνει τις πόρτες του ιδρύματος για τους φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να συμμετέχουν στην τρέχουσα εξεταστική, όπως έγινε με την εξεταστική του Ιουνίου.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ  ΤΟ  ΣΧΕΔΙΟ  ΤΗΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΝΑ  ΦΟΡΤΩΣΕΙ  ΤΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΤΑ  ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ,  ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ,  ΤΩΝ  ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ  ΣΤΙΣ  ΠΛΑΤΕΣ  ΜΑΣ!

ΕΔΩ  ΚΑΙ  ΤΩΡΑ  Η  ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ  ΝΑ  ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ  ΕΚΤΑΚΤΟ  ΚΟΝΔΥΛΙ!  ΝΑ  ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ  ΧΡΗΜΑΤΑ  ΑΠΟ

ΤΟΝ  ΕΙΔΙΚΟ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ  ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ  ΕΡΕΥΝΑΣ  (ΕΛΚΕ)  ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ  ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΔΙΑ  ΖΩΣΗΣ  ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ  ΜΕ  ΟΛΑ  ΤΑ  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ  ΜΕΤΡΑ  ΥΓΙΕΙΝΗΣ!

Τα ιδρύματα χρειάζονται τώρα γενναία χρηματοδότησή για να καλυφθούν αυτές οι πάγιες ανάγκες. Ειδικά τώρα, υπό συνθήκες πανδημίας, πρέπει άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι να εξασφαλιστούν τακτικές απολυμάνσεις και χώροι που με την κατάλληλη διαμόρφωση θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους φοιτητές ώστε να γίνονται οι διαλέξεις. Η πρυτανεία του ιδρύματός μπορεί και πρέπει να πιέσει τον Δήμο και την Περιφέρεια ώστε αξιοποιηθούν χώροι και αίθουσες της Κοζάνης που πιο πριν, παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το παράδειγμα των Ηλ-Μηχ, και του αμφιθεάτρου του ΤΕΙ δεν διαθέτουν ούτε φυσικό, αλλά ούτε και τεχνητό αερισμό. Είναι απαραίτητο τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα επομένως είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι, να προσληφθεί μόνιμο καθηγητικό προσωπικό, προσωπικό για την καθαριότητα, να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός.

Τέτοιοι χώροι που παραμένουν αναξιοποίητοι ή χρησιμοποιούνται για ελάχιστες διαλέξεις, ενός μόνο τμήματος ανά σχολή, είναι:

 • Το εκθεσιακό κέντρο στα Κοίλα
 • Το «Κοβεντάριο» συνεδριακό κέντρο
 • Το αμφιθέατρο του ΤΕΕ
 • Αίθουσες και εργαστήρια του πρώην ΤΕΙ που αξιοποιούνται από το πολύ ένα τμήμα, το αμφιθέατρο των Μηχανολόγων

Όλοι αυτοί οι χώροι άμεσα να αξιοποιηθούν για να μη συνωστίζονται οι φοιτητές σε μικρότερες αίθουσες και παράλληλα:

 • Να διαμορφωθούν το κλειστό γήπεδο του πρώην ΤΕΙ, άλλοι χώροι συνεδριακοί 
 • Άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα πανεπιστήμια για να γίνουν απολυμάνσεις στα κτήρια, 
 • Να γίνουν προσλήψεις καθηγητικού προσωπικού για να μπορούν τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εργαστηριακός εξοπλισμός. 
 • Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες! 

Για τη δια ζώσης διδασκαλία απαιτούμε:

 • Πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού και εξασφάλιση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού έτσι ώστε τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις και τα εργαστήρια δια ζώσης, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Φέτος εν μέσω πανδημίας, οι θέσεις για καθηγητές που έχουν προκηρυχθεί είναι 55, και αυτές δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό, αλλά αναπληρωτές. Όχι μόνο δεν φτάνουν για να γίνουν μικρότερα τμήματα στα εργαστήρια και τις θεωρίες αλλά δεν αρκούν καν να καλύψουν όλα τα μαθήματα και τα εργαστήρια. 
 • Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) για όλους τους φοιτητές.

 

Τα παραμύθια ότι η τηλεκπαίδευση και τηλε-εξέταση μπορεί να εξασφαλίσει την εκπαιδευτική διαδικασία καταρρέουν από την ίδια την πραγματικότητα που ζήσαμε οι φοιτητές όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και για τα μαθήματα που παρακολουθήσαμε και εξεταστήκαμε άφησαν κενά στην ύλη, αφού έγιναν μόνο οι μισές από τις προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας σε πολλά μαθήματα, εργαστήρια που η φύση τους απαιτεί τη δια ζώσης διδασκαλίας δεν έγιναν καθόλου και έγινε μόνο θεωρία, τα συγγράμματα του προηγούμενου εξαμήνου έφτασαν στο παρά πέντε των εξετάσεων εκατοντάδες που αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα αποκλείστηκαν από την εξέταση. 

 Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΟΜΑΛΗ  ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ  ΤΗΣ  ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ! 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ!

Για την εξεταστική απαιτούμε:

 • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο σε όλους τους φοιτητές μετά από καταγραφή των διοικήσεων,  πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση εργαστηρίων Η/Υ. Να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
 • Καμία αλλαγή στον τρόπο εξέτασης χωρίς να έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι φοιτητές.
 • Ο χρόνος της εξέτασης να είναι ανάλογος της δυσκολίας των θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις του δικτύου από τη μία ερώτηση στην επόμενη και ότι οι φοιτητές δεν έχουν εξοικειωθεί με τις πλατφόρμες. Να δοθεί έξτρα χρόνος μέχρι να καταφέρουν όλοι οι φοιτητές να μπουν στην πλατφόρμα για να εξεταστούν. Να δοθεί μετά τη λήξη της εξέτασης, ξεχωριστά, επιπλέον χρόνος για την υποβολή της απάντησης.

Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας σε Σχολές και εστίες δεν έφτανε ακόμα και πριν την πανδημία.

Απαιτούμε:

 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη, σίτιση στις εστίες. 
 • Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Υπενοικίαση ξενοδοχείων με κρατική ευθύνη έτσι ώστε να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση  στην εστία και δεν χωράνε. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίες στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
 • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Ειδικά σε αυτή την περίοδο είναι απαράδεκτο οι φοιτητές να στοιβάζονται σε λεωφορεία. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.

 ΑΜΕΣΑ  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  ΝΑ  ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ  ΤΑ  ΑΙΤΗΜΑΤΑ  ΜΑΣ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.