Το ΚΚΕ Δυτικής Μακεδονίας για την πανδημία του κορονοϊού στην περιοχή



Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μπει με ιδιαίτερη ένταση στη δεύτερη φάση του επιδημικού κύματος με βάση και τα επίσημα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι εστίες έξαρσης των επιδημικών κρουσμάτων, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοΐου, στο Νότιο Πεδίο, αλλά και ορισμένα άλλα διάσπαρτα κρούσματα σε Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα προκαλούν εύλογα την ανησυχία όλων. 

Βέβαια, η περιοχή μας δε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη γενικότερη τάση που σημειώνεται πανελλαδικά, της διαπιστωμένης δηλαδή έξαρσης των κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, που συνέπεσε χρονικά με την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και το περιβόητο «άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας».

Ορισμένα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για τους όρους με τους οποίους έγινε αυτό το «άνοιγμα»:

  • Από τα σχεδόν 3 εκατομμύρια τουριστών που έχουν εισέλθει στη χώρα μας έχουν γίνει τεστ μόνο στο 12%.
  • Κυβέρνηση και ΕΕ επέτρεψαν την πληρότητα κατά 100% στις αεροπορικές πτήσεις και κατά 85% στην ακτοπλοΐα.
  • Η «ετοιμότητα του ΕΣΥ» μεταφράζεται σε 6.500 προσλήψεις υγειονομικών κατά τον Κικίλια, 6.000 κατά τον Κοντοζαμάνη που τελικά «κλείδωσαν» στις 6.155 από τον Κικίλια, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών θέσεων υγειονομικών.
  • Όσο για τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, που αποτελούν τον στόχο της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτές αντιστοιχούν μόνο στο 30% αυτών που πρέπει να έχει η χώρα με βάση τα κριτήρια του Π.Ο.Υ.

Ο χρόνος λοιπόν, που κερδήθηκε από το λαό κατά το διάστημα της καραντίνας και της τήρησης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για αύξηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για αυστηρά πρωτόκολλα στους χώρους εργασίας και για επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζομένους κλάδων πρώτης γραμμής. 

Ο τουρισμός άνοιξε με τους όρους των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators και των εφοπλιστών χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού και των ταξιδιωτών. Τα «θέλω» του κεφαλαίου μπήκαν μπροστά για να «αναθερμανθεί η οικονομία», όπως συχνά ομολογούν και οι ίδιοι οι κυβερνώντες.

Τι πιο βολικό για αυτήν την κυβέρνηση απ’ το να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και να αναγάγει την ατομική ευθύνη σε νούμερο 1 παράγοντα για τον περιορισμό της επιδημίας!

Όλα τα παραπάνω είναι ένα το κρατούμενο για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας.

Την ίδια στιγμή:

  • Οι δομές υγείας της Δυτικής Μακεδονίας δεν είδαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με την 1η φάση της επιδημίας. Οι δομές ΠΦΥ συνεχίζουν να είναι αποψιλωμένες με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. 
  • Στα 5 β’βάθμια νοσοκομεία έγιναν ελάχιστες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που δεν καλύπτουν ούτε το 20% των κενών θέσεων και αφορούν σε επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι λιγοστές μόνιμες θέσεις των γιατρών που προκηρύχτηκαν το Φλεβάρη – λίγο πριν την αρχή της επιδημίας – δεν έχουν καλυφθεί ακόμα.
  • Δεν εξασφαλίστηκε η λειτουργία της ΜΕΘ του Γ.Ν. Κοζάνης και δεν ικανοποιήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, ώστε να εξασφαλιστούν νέες υποδομές αλλά και έμπειροι υγειονομικοί στη λειτουργία όλων των τμημάτων των νοσοκομείων. 
  • Το εργαστήριο της Μοριακής Βιολογίας του Γ.Ν. Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πρώτη φάση της επιδημίας με 4 άτομα προσωπικό 3μηνης σύμβασης. Μετά την απόλυση των 4 αυτών ατόμων προσλήφθηκαν 4 βιολόγοι και 2 παρασκευάστριες 2ετούς σύμβασης που μαζί με τη 1 επικουρική επιμελήτρια μικροβιολόγο του Νοσοκομείου καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάλυση των δειγμάτων, το κλείσιμο τηλεφωνικών ραντεβού και την κατάρτιση των αποτελεσμάτων σε ειδικό πρόγραμμα Η/Υ. Να γιατί το τελευταίο διάστημα με την αύξηση των τεστ υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έως και 2 ολόκληρα 24ωρα. Για το λόγο αυτό πολλοί ασθενείς, συμπτωματικοί ή μη, «σπρώχνονται» στον ιδιωτικό τομέα και επωμίζονται το χρηματικό κόστος του διαγνωστικού τεστ.
  • Στους μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια ΔΕΗ, βιοτεχνίες, super market αλλά και στις υπηρεσίες, δεν υπάρχει πολιτική μαζικών τεστ και ελέγχων στους εργαζομένους, ειδικά μετά από την επιστροφή τους από την καλοκαιρινή άδεια, για όσους κατάφεραν να πάρουν. Η 7ήμερη καραντίνα στον ιδιωτικό τομέα πολλές φορές ισοδυναμεί με απόλυση.
  • Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς δεν έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια σε μέσα προστασίας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς και κυρίως, η μέριμνα για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και περισσότερους εκπαιδευτικούς, με μόνιμες προσλήψεις στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, ούτε ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Όσοι λοιπόν από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων, βουλευτές, εκλεγμένοι στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Περιοχής κρατούν σιγή ιχθύος ή ωραιοποιούν την κατάσταση για για όλα τα παραπάνω και υιοθετούν την άθλια προπαγάνδα της αποκλειστικής ατομικής ευθύνης για την διασπορά του ιού, έχουν οι ίδιοι τεράστια ΕΥΘΥΝΗ για την επιδείνωση της κατάστασης. Είναι υπόλογοι στο λαό της Δυτικής Μακεδονίας και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να του κουνάνε το δάχτυλο και να το στοχοποιούν!

Η Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, συναισθανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, κάνει ύστατη έκκληση: 

Να είναι αυτονόητη η τήρηση των μέτρων με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις για την προστασία τη δική μας και ολόκληρης της κοινωνίας, ΑΛΛΑ ούτε βήμα πίσω από την απόδοση ευθυνών σε κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο κυβέρνησης και τοπικών αρχών. 

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του λαού, όπως επανειλημμένα έχουν εκφράσει εκπρόσωποι και εκλεγμένοι μας αλλά και οι φορείς τους κινήματος. 

Η διεκδίκησή τους ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΗ σύσσωμου του λαού της Δυτικής Μακεδονίας! Η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται μόνο μέσα από την έμπρακτη υλοποίηση της κρατικής ευθύνης.

Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.