Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: Δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης

Δωρεάν τεστ και ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με ευθύνη Των εργοδοτών. 

Συνάδελφοι

Τα εργοτάξια και εργοστάσια της χώρας με ευθύνη των μεγαλοεργοδοτών και της κυβέρνησης αποτελούν εστίες επέκτασης της πανδημίας του κορονοϊού καθώς δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας των εργαζομένων. Αρκετοί εργαζόμενοι στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επιστρέφουν από ολιγοήμερη άδεια σε ένα εργοτάξιο που ούτε τα ελάχιστά μέτρα δεν τηρούνται για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων. Ευθύνες έχει η μεγαλοεργοδοσία που αν δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα είναι ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.  Για αυτό άμεσα πρέπει να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους που επιστρέφουν από τις άδειες τους ως ένα ελάχιστο προληπτικό μέτρο. 

Τους προηγούμενες μήνες ο λαός και οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, έμεναν απλήρωτοι, ζώντας με το επίδομα των 500 ευρώ, ζουν με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες και για το ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τον απλό κόσμο, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για την θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας. Σήμερα, 6 μήνες μετά, 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία, όπως λείπουν επίσης και τα «αυτονόητα» απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.).

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί τζόγαρε την υγεία του λαού για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, φορτώνοντας τα αεροπλάνα στο 100%, αλλά με δειγματοληπτικούς ελέγχους μόλις στο 1/10 των εισερχομένων. Και μόνο αφού η κατάσταση ξέφυγε μιλά για αυστηροποίηση του πλαισίου. Αντί να παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, κατακαλόκαιρο έφερε στη Βουλή και ψήφισε νέα αντεργατικά νομοσχέδια και συνεχίζει με το πόρισμα Πισσαρίδη για την εκ νέου ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία θησαυρίζουν, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κολυμπάνε στο χρήμα, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι, αερομεταφορείς και λοιποί επιδοτούνται με δισεκατομμύρια από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

 • Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
 • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
 • Άμεση στελέχωση του ιατρείου αλλά και όποιον άλλων χώρων έχουν διαμορφωθεί της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.
 • Τακτική απολύμανση των χώρων όπου συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι (αποδυτήρια, εστιατόρια, καντίνες, γραφεία κοκ). Απολύμανση των λεωφορείων που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση , αποσυμφόρηση με περισσότερα δρομολόγια από και προς την μονάδα αλλά και από την πύλη προς τους χώρους του εργοταξίου. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, ολόσωμες φόρμες, αντισηπτικά κλπ) με ευθύνη των εργοδοτών.
 • Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
 • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Καμία απόλυση εργαζόμενου. 
 • Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης: Δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V

 1. Κάποιοι πήγαν όντως για τεστ και κατόπιν αμέσως πήγαν για δουλειά.
  Τα αποτελέσματα βγήκαν μετά από δύο μέρες. Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν κάνει το τεστ.
  Και υπάρχει κρούσμα θετικό….
  Αλλά μην το γράφεται για να μη φοβηθεί ο κόσμος!
  Φαντάσου πόσα γίνονται και δεν τα μαθαίνουμε!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.