Το παρασκήνιο της Συνόδου: Η παρέμβαση Μητσοτάκη για την Τουρκία – Ποιοι ηγέτες στήριξαν την Ελλάδα

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα, παρά το γεγονός ότι η έκτακτη Σύνοδος συγκλήθηκε με αφορμή τις εξελίξεις στη Λευκορωσία.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, για την Τουρκία προκάλεσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, έναν κύκλο συζήτησης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις προκλητικές κινήσεις της γείτονος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τι συμβαίνει στην περιοχή που κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, στην οποία έχουν αναπτυχθεί και οι δύο στόλοι Ελλάδας-Τουρκίας. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ – είπε με λεπτομέρειες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που μπορεί να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, με αφορμή τα όσα έγιναν με τις δυο φρεγάτες, την Κεμάλ Ρέις και τη Λήμνος. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, καθώς έχει όλα τα επιχειρήματα για να συζητήσει με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος εκβιασμών, όπως εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν τα βρουν, η ελληνική πλευρά θα προσφύγει στη Χάγη.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες χώρες τάχθηκαν με το μέρος της Ελλάδας. Το λόγο πήρε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι μίλησαν για την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην χώρα μας. Έντονη ήταν και η στήριξη του Αυστριακού Καγκελάριου, Κουρτς, ο οποίος μετά τη Σύνοδο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν μπορεί η Ε.Ε να δέχεται εκβιασμούς από την Τουρκία και πρέπει να συνταχθεί στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου με τον πιο έντονο και αποφασιστικό τρόπο.

Μητσοτάκης: «Όχι» δύο μέτρα και δύο σταθμά

Στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λευκορωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία.

«Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Σαρλ Μισέλ: Στηρίζουμε Ελλάδα και Κύπρο

ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στις δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο απένατι στην τουρκική παραβατικότητα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ανησυχία της Μέρκελ για την κατάσταση

Με τη σειρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Η παρέμβαση Αναστασιάδη για τις προκλήσεις της Τουρκία

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο ίδιος τόνισε την επιβεβλημένη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και όχι κατ΄ επιλογήν, ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών- μελών, στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφός της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.

Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ έχει συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Από το newsbomb.gr

2 σχόλια στο άρθρο “Το παρασκήνιο της Συνόδου: Η παρέμβαση Μητσοτάκη για την Τουρκία – Ποιοι ηγέτες στήριξαν την Ελλάδα

 1. Ilk haber!πρωτη ειδηση!ΣΤΕΛΙΟΣ

  - Edit

  Απαντήστε

  Τελικά κούλη είσαι πολύ μικρός!
  Το oruc reis κάνει ερευνες και συ ψεύδεσαι!Ο συμβουλός σου στα εθνικά θέματα το είπε!
  Λέει μια τουρκική παροιμία!
  Γιαλαντζι βε χιρσιζ ιλκ γιλ σεβινιρ!(yalaci ve hirsiz ilk yil sevinir)
  Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!
  Και εισαι στον πρώτο χρόνο!
  Ορουτσ ρεις(oruc reis) σημαίνει:γρήγορος αρχηγός!
  Εσυ κούλη αποδειχτηκες!ορουτσμεζ ρεις(orucmez reis)!που σημαίνει αργος αρχηγός!
  Οτουρ αλτι μπαρανταν!otur alti baradan!
  Ελληνιστι!καθησε κάτω απο την μπάρα!

 2. ΑΝΗΣΥΧΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΤΗΝ ΑΓΚΕΛΑ.ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ,ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΠΙΑ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.