Οικονομία: Τρομάζει ο βαρύς χειμώνας που έρχεται – Τουρισμός και εστίαση οι μεγάλες πληγές – Ψάχνει αντίδοτο η κυβέρνηση

Το ισχυρό σοκ που επέφερε η πανδημία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο προβληματίζει έντονα κυβέρνηση και επιχειρήσεις, προϊδεάζοντας ταυτόχρονα για έναν δύσκολο χειμώνα, ειδικά για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Ο ακριβής αντίκτυπος του κορονοϊού σε νοικοκυριά και επιχειρείν αναμένεται να φανεί από το φθινόπωρο όταν θα υπάρχει μία πλήρης εικόνα για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών (στις 4 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται το ποσοστό ύφεσης του δευτέρου τριμήνου). Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νέες παρεμβάσεις στήριξης από τον Σεπτέμβριο για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και πιο συγκεκριμένα, ενίσχυση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, παράταση αναστολής συμβάσεων, φορολογικές διευκολύνσεις, τόνωση της ρευστότητας.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ένα τσουνάμι ανέργων, μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν και να συγκρατηθούν, σε κάποιο βαθμό, οι εισοδηματικές απώλειες των πολιτών. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα αδυνατούν να δώσουν πειστικές λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη να πέσει χρήμα στην αγορά και να προχωρήσουν τάχιστα οι μειώσεις φόρων και εισφορών για να ξεκολλήσει η οικονομία, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από το «βάλτο» της ύφεσης.

Βέβαια, ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας που θα διευρύνει περαιτέρω την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και η συνέχιση της μεγάλης υστέρησης των δημοσίων εσόδων (στο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2020), με τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας να είναι περιορισμένες, θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τους σχεδιασμούς της.

Αν και οι προβλέψεις σε αυτή τη φάση αναφορικά με τις ακριβείς συνέπειες του COVID-19 στην πραγματική οικονομία είναι ρευστές, θεωρείται δεδομένο πως το πλήγμα στον παραγωγικό ιστό θα είναι βαρύ. Διολίσθηση της οικονομίας στην ύφεση, εκτίναξη δημοσιονομικού ελλείμματος, αύξηση του δημοσίου χρέους και άνοδος της ανεργίας διαμορφώνουν ένα ναρκοθετημένο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν και να ανταπεξέλθουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Ύφεση

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, στο δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο, προβλέπεται μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7,9% φέτος και αύξηση κατά 8% το 2021. Η προσγείωση της οικονομίας θα είναι απότομη με μεγάλα… αγκάθια τουρισμό και εστίαση. Μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το ΑΕΠ εκτιμάται πως θα παρουσιάσει δραστική συρρίκνωση κατά 16% από 13,5 που προβλεπόταν αρχικά.

Ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος συνεισφέρει το 20% του ΑΕΠ, κατέβασε «ρολά» σχεδόν τη μισή σεζόν, προκαλώντας κατάρρευση των εσόδων και στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν στα 613,7 εκατ. ευρώ, από 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ανεργία

Δυσμενείς είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, που αναμένεται το 2020 να ξεπεράσει το 19%, με μεγάλες επιπτώσεις στους μισθούς αλλά και στην κοινωνική συνοχή…

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» εδώ

4 σχόλια στο άρθρο “Οικονομία: Τρομάζει ο βαρύς χειμώνας που έρχεται – Τουρισμός και εστίαση οι μεγάλες πληγές – Ψάχνει αντίδοτο η κυβέρνηση

  1. Τα παραμύθια της δήθεν πανδημίας του κολοκυθοϊού θα έχουν τραγικά αποτελέσματα. Ήδη φαίνονται τα πρώτα σημάδια.

  2. Κολοκυθοιό έχει το μυαλό σου το κολοκύθι.μάσκα ,καφε στο παγκάκι τσιγγούνη και σπίτι.
    Εδω ο κόσμος καίγεται ,κλεινουν τα πάντα και συ χτενίζεσαι.

    1. Ο κόσμος καίγεται για ένα συνάχι. Τα μέτρα κατά της ανύπαρκτης πανδημίας προκαλούν απείρως μεγαλύτερη ζημία από όση υποτίθεται πως προκαλεί ο κολοκυθοϊός. Όποιος έχει μυαλό βλέπει την απάτη: https://www.triklopodia.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ae%cf%82-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b4%ce%b1%ce%bb%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%bf%cf%81/?fbclid=IwAR12mImGW78MuZ-Y_j_GjQxha_p0bcBgY5FzDbc51fK8fcKHE8gLZN6bPcA

  3. ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΟΥΛΗ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ 100 ΔΙΣ
    ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.