Ν. Χαρδαλιάς: 50 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μάσκες μετά τις άδειες – Δείτε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν



Νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή στις 15:30, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε πως τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν αυξημένη διασπορά του κορονοϊού σε τουριστικές περιοχές και ιδίως στις νέες ηλικίες.

Δεδομένου ότι σε λίγο οι νέοι «θα επιστρέψουν στους μόνιμους τόπους κατοικίας, (…) η κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα μετά τις εισηγήσεις των ειδικών», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, διαμηνύοντας όμως ότι «τα μέτρα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ατομική ευθύνη, η οποία έκανε παράδειγμα τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο στην πρώτη φάση» της πανδημίας.

«Τώρα χρειάζεται να δείξουμε την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη», προσέθεσε ο υφυπουργός και ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

Τίθεται όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις έως τις 24 Αυγούστου, εκτός από χώρους όπου ισχύουν ειδικές διατάξεις, όπως οι κινηματογράφοι και τα εστιατόρια.

Επίσης, επεκτείνεται το μέτρο του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής, στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 07:00 έως τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 24 Αυγούστου. Το παραπάνω μέτρο ισχύει για τις περιφέρειες Κρήτης, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τις Π.Ε. Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας, καθώς επίσης και για τους δήμους Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Βόλου, Ζακύνθου και Κω.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης και συνάθροισης άνω των εννέα ατόμων. Μέγιστος αριθμός ατόμων στα εστιατόρια τα τέσσερα, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Υποχρεωτική η μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Επιπροσθέτως καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, όπως τα στρατόπεδα, τα κέντρα φιλοξενίας, οι κοινωνικές δομές και οι οίκοι ευγηρίας σε όλη τη χώρα, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Μάλιστα όσοι επιστρέφουν από άδειες και εργάζονται στις παραπάνω δομές, πρέπει να υποβάλλονται προληπτικά σε τεστ κορονοϊού με ευθύνη των εργοδοτών, ή των προϊσταμένων τους, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

Παράλληλα, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου., είπε ο ίδιος.

Υπενθύμισε, δε, τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις εκκλησίες, ειδικά ενόψει του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής: περιορισμός ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών. Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.