Το διάσημο φιλί της 14ης Αυγούστου του 1945 – Της Ελένης Δεληβοριά



Της Ελένης Δεληβοριά:

Σαν σήμερα, 14 Αυγούστου του 1945 ένας ναύτης φιλάει με πάθος μια νοσοκόμα στην Time Square της Νέα Υόρκης και το φιλί τους απαθανατίζεται σε μια φωτογραφία που έμελλε να γίνει μία από τις πιο θρυλικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Όποτε πέσω πάνω της πάντα θα μείνω να τη χαζέψω (φυσικά δεν είμαι η μόνη) και πάντα θα σκαρφιστώ μια διαφορετική ιστορία που να κρύβεται πίσω από αυτό το φιλί. Στην πραγματικότητα όμως, ο ναύτης George Mendonsa και η νοσοκόμα Greta Zimmer Friedman βρίσκονται για πρώτη φορά στη ζωή τους στη σκηνή αυτή και πριν καλά-καλά ανταλλάξουν μια λέξη ή έστω ένα δεύτερο βλέμμα φιλιούνται παθιασμένα και μας χαρίζουν αυτή την τόσο ιδιαίτερη σκηνή-σύμβολο.

Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε χρονικά στη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η είδηση της παράδοσης της Ιαπωνίας, έχει μόλις φτάσει στη Νέα Υόρκη και πιο συγκεκριμένα στα αυτιά του ναύτη της φωτογραφίας. Ο ενθουσιασμός του φαίνεται πως τον οδήγησε να αρπάξει την πρώτη γυναίκα που συνάντησε διερχόμενος από την Times Square και να εκφράσει τη χαρά του με αυτό το «ιστορικό» φιλί!

Αξίζει φυσικά να αναφέρουμε πως το φωτογραφικό κλικ ανήκει στο φωτογράφο του περιοδικού LIFE, Alfred Eisenstaedt, ο οποίος είχε ως αποστολή να φωτογραφίσει την ατμόσφαιρα στους δρόμους της Νέας Υόρκης στον απόηχο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συγκυρίες έφεραν τους τρεις πρωταγωνιστές- ναύτη, νοσοκόμα και φωτογράφο- στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή! Η αποστολή του φωτογράφου Alfred Eisenstaedt, όχι μόνο είχε επιτευχθεί, αλλά εκτός από τον ίδιο που βρισκόταν πίσω από το φακό, ο ναύτης George Mendonsa, η νοσοκόμα Greta Zimmer Friedman και φυσικά το φιλί τους, πέρασαν έκτοτε στην ιστορία μέσα από τη συγκεκριμένη φωτογραφία-έμβλημα.

Παρεμπιπτόντως, το αν συγχωρείται ή όχι η «επίθεση» φιλιού σε άγνωστη ως έκφραση ενθουσιασμού στο άκουσμα μιας τόσο χαρμόσυνης είδησης όσο είναι η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Προσωπικά έχω κάπου στη ντουλάπα μου ένα T-shirt που απεικονίζει το διάσημο φιλί στην Time Square και τρέχω να το αναζητήσω και να το φορέσω πριν βάλω τελεία στα όσα γράφω αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή μου (.)

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το διάσημο φιλί της 14ης Αυγούστου του 1945 – Της Ελένης Δεληβοριά

  1. Ναι στον Ρομαντισμό!

    - Edit

    Απαντήστε

    Ένα άρθρο ,όαση μέσα στην ερημιά της κοινωνίας που φθείρεται καθημερινα απο τα πολιτικά και τα παραεκκλησιαστικά.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.