Ετοιμάζεται η τοποθέτηση προκάτ νηπιαγωγείου στο δημοτικό πάρκο Κοζάνης – Επιστολή διαμαρτυρίας πολιτών – Δείτε φωτογραφίες



«Σώστε το Δημοτικό Πάρκο Κοζάνης από την καταστροφή και την οικοδομική εκμετάλλευση»

Επιστολή διαμαρτυρίας πολιτών

Και ξαφνικά ένα πρωί, χωρίς καμιά ενημέρωση από καμμια επίσημη αρχή, εμφανίζεται μια μπουλντόζα και αρχίζει να σκάβει μέσα στο δημοτικό πάρκο Κοζάνης κόβοντας στα δυο το φυσικό μονοπάτι και καταστρέφοντας τον φυσικό χώρο. Οι πληροφορίες αόριστες και προφορικές από τον Δήμο Κοζάνης ,ότι πρόκειται για έργο που έχει δρομολογηθεί από άλλη υπηρεσία χωρίς ο Δήμος να έχει συμμέτοχη. Ότι πρόκειται να καταστρέψουν έναν από τους ελάχιστους χώρους φύσης που έχουμε σε αυτήν την πόλη ώστε να τοποθετήσουν προκατ κατασκευές για να στεγάσουν νηπιαγωγείο!!!! Σ έναν χώρο δηλ που θα έπρεπε να παραμείνει ως έχει για πάντα, που λειτούργει επιτυχώς ως χώρος αναψυχής, περιπάτου, ελεύθερου παιχνιδιού, επαφής με την φύση και μεγάλου συνωστισμού πολιτών, κάποια υπηρεσία έκρινε ότι είναι κατάλληλο το μέρος για να στεγαστούν, απολύτως πρόχειρα, παιδιά νηπιακής ηλικίας!

Το σημείο αυτό του πάρκου, ακριβώς κάτω από τα σχολεία, που ήδη υπάρχουν, δεν πληροί τεχνικές προδιαγραφές για να κτιστεί οτιδήποτε η για να γίνει οποιουδήποτε είδους πρόχειρη η μόνιμη παρέμβαση που θα περιλαμβάνει τσιμεντωμα μπάζωμα, κτλ. Το τμήμα αυτό του πάρκου είναι κατάληξη επικλινούς εδάφους δασικής περιοχής, όπου καταλήγουν τα νερά κάθε μικρής η μεγάλης βροχής (και από το λιώσιμο του χιονιού) δημιουργώντας λιμνάζοντα νερά .

Επίσης εκεί καταλήγουν τα νερά των σχολείων ακριβώς από πάνω (που έχει κατασκευαστεί με ολοκληρωμένη μελέτη και προφανώς και ορθώς με πρόβλεψη ώστε να μην πλημμυρίζει). Μέχρι τώρα το θέμα αυτό ρυθμίζεται φυσικά διότι ο χώρος, ευτυχώς, έχει μείνει απολύτως φυσικός με ΧΩΜΑ και τα νερά απορροφούνται χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτό θα αλλάξει προς το χειρότερο με οποιαδήποτε οικοδομική/κατασκευαστική παρέμβαση στο σημείο, επηρεάζοντας πιθανόν όλο το πάρκο, το όποιο αποτελείται από χαμηλότερα επίπεδα. Αλήθεια τα πρόσφατα παραδείγματα με τις καταστροφικές πλημμύρες σε άλλες περιοχές της χώρας δεν μας διδάσκουν απολύτως τίποτα; Έχει γίνει αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική μελέτη για αυτή την προκάτ και πρόχειρη κατασκευή όπου σκοπεύουν να στεγάσουν παιδιά και μάλιστα νηπιακής ηλικίας; Μελέτη για επαρκή θέρμανση, εξαερισμό, προστασία από τα καιρικά φαινόμενα σε μια πόλη όπου γνωρίζουμε όλοι ποσό δύσκολες είναι οι καιρικές συνθήκες; Και πόσο θα δυσκολέψει η κατάσταση (όσον αφορά τον όποιο εξαερισμό )εν μέσω πανδημίας; Μελέτη για αποχέτευση ώστε να μην καταλήξει όλο αυτό το τμήμα του πάρκου ένα τεράστιο αποχωρητήριο που θα υποβαθμίσει το ίδιο το πάρκο, την γύρω περιοχή και μια από τις βασικές εισόδους του, που οδηγεί σε χώρο άθλησης; (Υπάρχουν άλλα σημεία εκτός πάρκου και σε άμεση συνάφεια με αυτό, όπου θα μπορούσαν να γίνουν τουαλέτες ώστε να μην καταστραφεί ούτε το ίδιο το πάρκο ούτε η γύρω περιοχή.) Σ έναν χώρο όπου έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και είναι δημόσιος και έχει προοριστεί για τελείως άλλη χρήση που ουδεμία σχέση έχει με σχολικό χώρο, πόσο κατάλληλη είναι η επιλογή να γίνει ένας πρόχειρος χώρος με υποτυπώδη περίφραξη (που θα χαλάσει και την εικόνα του πάρκου)που θα φιλοξενεί νήπια; Περά από την ασφάλεια, υπάρχει και το θέμα των προσωπικών δεδομένων των παιδιών (η εικόνα τους) που ο νομός έχει ορίσει ότι πρέπει να προστατεύονται.

Επί ποιας δημοτικής αρχής έγινε τροποποίηση σχεδίου του πάρκου, παρά τις τότε αντιδράσεις πολιτών, ώστε να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε οικοδομική /κατασκευαστική παρέμβαση στον χώρο του πάρκου, και μάλιστα από υπηρεσίες εκτός του Δήμου Κοζάνης; Πως ακριβώς θα προστατεύει τα παιδιά από την πανδημία ένας τέτοιος χώρος συνωστισμού όλες τις ώρες της ημέρας και ειδικά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από τα ήδη υπάρχοντα σχολεία; Ποιος γονιός θα δεχτεί να στεγαστεί το παιδί του σε μια τόσο πρόχειρη και ακατάλληλη κατασκευή;

Προφανώς θα υπάρχουν χώροι πιο κατάλληλοι για μια τέτοια κατασκευή, ποια είναι η λογική του να καταστρέψουμε φυσικό χώρο ώστε να χτίσουμε μέσα σ αυτόν; Γιατί να μην γίνονται άρτια τεχνικά έργα που θα μοιράζονται και σε άλλες περιοχές της πόλης που δεν διαθέτουν ούτε τις βασικές υποδομές; Πόσο δίκαιο είναι να γίνονται συνεχώς υποδομές, οι οποίες πλέον επιβαρύνουν , σε μια και μόνο περιοχή της πόλης που συγκεντρώνει πλέον όλα τα μεγάλα έργα, υποτιμώντας τους πολίτες των υπολοίπων περιοχών;

Καλούμε τον δήμο Κοζάνης, εφ όσον δεν είναι δική τους απόφαση όπως- ανεπίσημα- ενημερωθήκαμε, να υπερασπιστεί και να προστατεύσει ακόμα και με νομικά μέσα αν χρειάζεται έναν από τους λίγους χώρους φύσης που λειτούργει επιτυχώς προς όφελος των πολιτών. Να προτείνει κάποιον άλλον χώρο, εκτός πάρκου, οικοδομήσιμο που θα πληροί τις προδιαγραφές να κατασκευαστεί τεχνικά άρτιος , ασφαλής και ολοκληρωμένος σχολικός χώρος για παιδιά. Να ακυρώσει, με μόνιμη και αμετάκλητη απόφαση, οποιαδήποτε τροποποίηση σχεδίων (μετά την κατασκευή του)ώστε ολόκληρος ο χώρος του πάρκου να μην θεωρείται οικοδομήσιμος και να προστατευτεί δια παντός ως φυσικός χώρος.

Φωτογραφίες από το “έργο” και την και την ενδεικτική κατάσταση μετά από μια μόνο καλοκαιρινή μπόρα.

9 σχόλια στο άρθρο “Ετοιμάζεται η τοποθέτηση προκάτ νηπιαγωγείου στο δημοτικό πάρκο Κοζάνης – Επιστολή διαμαρτυρίας πολιτών – Δείτε φωτογραφίες

  1. 35 χρόνια Δημοτική αρχή προκάτ ένα σωστό έργω δεν έχει δει αυτός ο τόπος πόλη ρημάδι πόλη μπάχαλο.

  2. Αν είναι δυνατόν! Προκατ νηπιαγωγείο στην μέση του πάρκου! Ποιος παίρνει αυτες τις αποφάσεις. Μου φαίνεται πρέπει να ξεσηκωθουμε! Ένα παρκο έχουμε και μια διαδρομή στην φύση αλλα όλα θέλουμε να τα ισοπεδοσουμε. Τόσοι χώροι υπάρχουν ας πάρουν ένα και ας χτίσουν. Jesus.

  3. πες οτι δεν θελετε το νηπιαγωγιο στη γειτονιας σας ,μη σας ζαλιζουνε τα μκρα’ ,,,και ασε τα τζιζους και τα ο μαιγκοτ,,,για κανα που δεν σας ξερει,,,

    1. Αδιανόητη η βλακεία σου. Προκάτ νηπιαγωγείο σε πάρκο!!!! Καμία μελέτη ασφαλείας πυρασφάλειας ομβρίων αποχέτευσης κλπ. Αδιανόητο απλα

  4. Και τα παιδια;ελεος

    - Edit

    Απαντήστε

    Το σχολειο σας φταιει;μαλλον οι φωνες των παιδιων σας φταινε!αφηστε τα αγγελουδια να χαιρονται μεσα στο πσρκο!αν δεν θελετε ,φτιαξτε καπη, να ακουτε ωχ!και ωχ!

    1. Συγχαρητηρια!ΣΤΕΛΙΟΣ

      - Edit

      Απαντήστε

      Το πάρκο για τα παιδια ειναι!μέσα στα λουλούδια τα λουλούδια!συγχαρητήρια σ αυτούς που είχαν την ιδέα!μηπως διαμαρτηρήθηκαν παππούδες;ΟΧΙ!αυτοί λαυρέυουν τα παιδάκια ,καποιοι καρμίριδες στην ψυχή σίγουρα αντιδρούν!

  5. Συγχαρητηρια!ΣΤΕΛΙΟΣ

    - Edit

    Απαντήστε

    Το πάρκο για τα παιδια ειναι!μέσα στα λουλούδια τα λουλούδια!συγχαρητήρια σ αυτούς που είχαν την ιδέα!μηπως διαμαρτηρήθηκαν παππούδες;ΟΧΙ!αυτοί λαυρέυουν τα παιδάκια ,καποιοι καρμίριδες στην ψυχή σίγουρα αντιδρούν!

    1. Τα παιδάκια δεν ενοχλούν κανέναν και ούτε αναφέρεται πουθενά κάτι τέτοιο. Υπάρχουν πολλά χαρούμενα παιδάκια εκεί ήδη, που δίνουν ζωή κ χαρά στην περιοχή και μέσα στα σχολεία στην ίδια περιοχή και μέσα στο πάρκο όπου παίζουν ανέμελα στον χώρο της φυσης του πάρκου που τώρα καταστρεφεται με αυτή την επιλογη. Ίσα ίσα που για την δική τους ασφάλεια δεν είναι κατάλληλη αυτή η κατασκευή. Μαλλον κάποιοι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλοτρια και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα παιδιά αλλά για άλλα συμφέροντα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.