Αφίχθη στο Βελβεντό το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω

 

Αφίχθη στο Βελβεντό (30-7-2020) με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και την ευγενή χορηγία του Ηγουμένου αρχιμ. Γέροντος Μαξίμου, το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, προερχόμενο από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Η μεταφορά έγινε από τον π. Κ.Ι. Κώστα με το Ι.Χ. αυτοκίνητο του Ευθυμίου Ταΐρη και η υποδοχή (με την εσωτερική φωνή – πίστη του Λαού ‘’έρχεται ο Άγιος’’, που συνθέτει τον νεωτερικό μας βίο με την ζώσα παράδοση) στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού με λιτό και απέριττο τρόπο, χωρίς συνωστισμό, λόγω των ειδικών συνθηκών και για την προστασία από τον γνωστό αόρατο και φονικό ιό, σύμφωνα και με τις οδηγίες των ειδικών.

Στην υποδοχή και στην ιερή Ακολουθία παρέστησαν: ο π. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή – Κουβούκλια), ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, ο αντι-δήμαρχος Ζήνων Ζορζοβίλης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Μακεδονίας Μενέλαος Μακρυγιάννης, δημοτικοί και κοινοτικοί Σύμβουλοι (δήμου και κοινοτήτων) Βελβεντού, ο πρώην Πρόεδρος Πλατανορέματος Γεώργιος Λαγογιάννης, εκπαιδευτικοί των σχολείων Βελβεντού, εκπρόσωποι συλλόγων και του ΚΑΠΗ Βελβεντού, αρκετοί ομογενείς, πιστοί από το Βελβεντό, Πλατανόρεμα, Μεσιανή, Κουβούκλια, Ίμερα, Παλαιογράτσανο, Πολύφυτο, Καταφύγι, Αγία Κυριακή, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και από αλλού.

Τελέστηκε εντός του Ναού, παρουσία του ιερού λειψάνου στο κέντρο του Ναού, η Ακολουθία του Εσπερινού με την Αρτοκλασία. Οι δύο Είσοδοι (Εσπερινού και Αρτοκλασίας) έγιναν μέσω και του αύλειου δυτικού και νότιου χώρου, που είχε κατακλυσθεί από πιστούς, ναού.

Οι πιστοί κάθισαν με τάξη μόνο στις τσεκαρισμένες για ασφάλεια θέσεις (στασιδίων και καρεκλών) και όσοι στο προαύλιο, με την υποδεικνυόμενη από τους ειδικούς γιατρούς, απόσταση.

Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος, Βασίλης Δαμιανάκης (Κρήτη), Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Βασίλης Καρανώτας. Διακονητές: Μιχαήλ Αντωνίου, Λάμπρος Κουτσιούκης, Περικλής Παπαγεωργίου.

Κήρυγμα εύγλωττο στην παρούσα περίπτωση ήταν η παρουσία των πιστών στην υποδοχή και στην τέλεση του Εσπερινού. Κήρυγμα σιωπής, εύγλωττο ωστόσο, με αποδέκτες τα πρόσωπά μας, τις οικογένειές μας, το συλλογικό εν γένει βίο μας είναι η έλευση ως πνευματικού οικοδεσπότη, η παρουσία και η εγκαταβίωση, προσωρινή μεν, ουσιαστική δε, του ιερού λειψάνου, που ως ‘’δοχείον του Πνεύματος εκλεκτόν’’ (Παρακλητικός Κανών, Ωδή α’) ενεργεί και πάλι αθόρυβα μέσα και ανάμεσά μας.

Εκφράζουμε ευχαριστίες στον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο για την ευλογία και στον άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Γέροντα Μάξιμο Κυρίτση για την παροχή του ι. λειψάνου.

Ευχαριστίες και: Στις οικογένειες που ετοίμασαν τα κέικ και στις γυναίκες που (με γάντια και μάσκες) τα μοίρασαν στους πιστούς. Στις οικογένειες για την προσφορά ροδάκινων καθώς και στους 2 Συνεταιρισμούς ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ για τον ίδιο λόγο.

ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ:
Την επίσκεψη δύο Αγιορειτών πατέρων δεχτήκαμε στην υποδοχή του Αγίου. Του συμπατριώτη μας π. Ιεζεκιήλ (Κουρτέλη) και του π. Σάββα από το ιερό Κελί Μπουραζέρη του Αγίου Όρους. Το πρωί της Παρασκευής (31-7-2020) ο π. Σάββας (με την ευλογία του Σεβ. κ. Παύλου) τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και εψάλη Τρισάγιο στη μνήμη της κοιμηθείσης μητέρας – αιωνία της η μνήμη – του π. Ιεζεκιήλ.

Μεγαλυνάριον.
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε. (Ι.Π.)

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.