ΠΔΜ: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με τους Δήμους για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025



Τους 13 Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο αρμόδιος για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αντιπεριφέρειαρχης κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης ενημερώνοντας τους φορείς για τη νέα φιλοσοφία του κατανομής και διαχείρισης των Εθνικών Πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του ΕΠΑ 2021 – 2025.

Ο κ. Λυσσαρίδης συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και συνεργάτες, ανέλυσε νέα λογική ένταξης των έργων στο ΕΠΑ η οποία θα πραγματοποιείται πλέον στη λογική των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ, δηλαδή με ανοιχτές προσκλήσεις, εξέταση της ωριμότητας και εκτενή αξιολόγηση των προτάσεων.

Το ΕΠΑ όπως αυτό θα εξειδικευτεί για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα περιλαμβάνει 105 εκ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2025 για τους κάτωθι αναπτυξιακούς στόχους:

Έξυπνη Ανάπτυξη (Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, έρευνα και ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός)

Πράσινη Ανάπτυξη (Κυκλική οικονομία, προστασία περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή)

Ανάπτυξη υποδομών (Δίκτυα, μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα)

Κοινωνική ανάπτυξη (Υγεία, απασχόληση, παιδεία, αθλητισμός, κοινωνική συνοχή)

Εξωστρέφεια (Πολιτισμός, τουρισμός, αγροδιατροφή, βιομηχανία)

Σημειώνεται πως οι στόχοι 1 έως 4 είναι κοινοί με τους στόχους του ΕΣΠΑ 2021- 2027, γεγονός που βοηθά τόσο στην διαλειτουργικότητα των προγραμμάτων όσο και στο ρίσκο της απώλειας πόρων και της απένταξης έργων.

Εντός του μηνός Αυγούστου, οι φορείς και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν εκτενώς για το ΕΠΑ 2021 – 2025 στις θεματικές ημερίδες και τα αναπτυξιακά συνέδρια που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 4 Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.