Ιατρική παρακολούθηση για τον κ. Σιαχίν Σερήφ, τον υπέρβαρο της Κομοτηνής – Γράφει ο Ανδρέας Μπαρδάκης



Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι!

Σας απευθύνουμε για ακόμα μία φορά έκκληση για τον συνάνθρωπό μας, τον υπέρβαρο του Ηφαίστου της Κομοτηνής, κ. Σιαχίν Σερήφ, που κείτεται κατάκοιτος σ’ ένα κρεβάτι, ανήμπορος να αυτοεξυπηρετηθεί ενώ αδυνατεί να μετακινηθεί χωρίς οργανωμένη βοήθεια.

Τα χρόνια περνούν, αλλά ο κ. Σιαχίν Σερήφ έχει αφεθεί στη μοίρα του αφού πλέον έχει εμφανίσει κι ηπατίτιδα ενώ πέφτει και το βάρος του σώματός του στο χέρι του, επειδή το κρεβάτι του δεν ανασηκώνεται επαρκώς, κάνοντας τον να υποφέρει από ανυπόφορους πόνους – κι όλα αυτά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τον δει κάποιος ιατρός.

Σαν να μην του έφταναν δηλαδή οι παθήσεις της κακοήθους παχυσαρκίας, με δείκτη μάζας σώματος 120 (το ΚΕΠΑ αναγράφει 120 KGR/M2), με συνοδό καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια υπό μόνιμη αγωγή με συμπυκνωτή Ο2, με διουρητική αγωγή και βροχοδιασταλτικά, επιβαρύνθηκε τώρα, η ήδη επιβαρυμένη υγεία του, και με ηπατίτιδα.

Από τις πολλαπλές παθήσεις του προκύπτει ποσοστό βαριάς αναπηρίας 85%.

Σημ.: Οι παθήσεις αναφέρονται στη γνωστοποίηση αποτελέσματος αναπηρίας του ΚΕΠΑ, για τις οποίες έχουμε τη συναίνεση του κ. Σιαχίν να μπορούμε τις αναφέρουμε σε δημόσιο λόγο καθώς ο ίδιος δεν έχει ποτέ πρόβλημα να μιλάει γι’ αυτές δημοσίως.

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,
εσείς κι εγώ, αν αρρωστήσουμε, έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε ένα νοσοκομείο. Τα ελληνικά νοσοκομεία, όμως, και μόνο στη σκέψη ότι θα δεχτούν το αβάσταχτο “φορτίο” των πολλών κιλών, του κ. Σιαχίν Σερήφ, δείχνουν μάλλον απρόθυμα να τον νοσηλεύσουν έτσι ώστε να τον παρακολουθήσουν οι κατάλληλοι ιατροί.

Κατόπιν δικής μας πίεσης ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής είχε κανονίσει να επισκεφτούν τον κ. Σιαχίν Σερήφ κάποιοι ιατροί – κι αυτό για ελάχιστες φορές. Μετά όμως που ανέλαβε νέος διοικητής οι επισκέψεις έλαβαν τέλος.

Ο προηγούμενος διοικητής είχε προτείνει πως για τον κ. Σιαχίν Σερήφ θα ήταν κατάλληλο να εισαχθεί κάποια στιγμή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίο προκειμένου να εφαρμοστεί συγκεκριμένη θεραπεία. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα, θα θέλαμε, αξιότιμες κυρίες και κύριοι, να δείτε αν και πώς μπορεί να υλοποιηθεί καθώς αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει κάποια στιγμή να θεραπευτεί.

Ερευνώντας σχετικά, μάθαμε ότι ο κ. Σιαχίν Σερήφ δικαιούται να τον επισκέπτεται στο σπίτι οικογενειακός ιατρός από τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Έτσι, βρήκαμε και του δηλώσαμε έναν οικογενειακό ιατρό, ο οποίος όμως τον έχει επισκεφτεί μία μόνο φορά. Αυτές τις μέρες, όπως μας ενημερώνει ο κ. Σιαχίν Σερήφ, ο ιατρός δηλώνει ότι βρίσκεται σε άδεια, ενώ ο συνάδελφός του δηλώνει ότι επειδή είναι μόνος του στο ιατρείο αδυνατεί να εγκαταλείψει το πόστο του. Δηλαδή, οι οικογενειακοί ιατροί επισκέπτονται τους ασθενείς τους μόνο όταν υπάρχει και δεύτερος ιατρός στο ιατρείο τους; Από πού προκύπτει αυτός ο όρος;

Επιπλέον, ο κ. Σιαχίν Σερήφ μας ενημέρωσε ότι η «Βοήθεια στο Σπίτι» πλέον δεν τον επισκέπτεται.

Φαίνεται ότι η πανδημία μάλλον τους έχει αποτρέψει όλους…

Αναρωτιόμαστε, όμως:
Τι θα γίνει αυτός ο άνθρωπος; Τι θα γίνει με την ηπατίτιδα και το χέρι του που τον πονάει αφόρητα; Τι θα γίνει με την όλη κατάστασή του; Πρόσφατη Βρετανική έκθεση αναφέρει ότι όσοι έχουν πολύ μεγάλο δείκτη μάζας σώματος (BMI) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κορωνοϊό, με το ποσοστό να αυξάνει στο 90%
(Πηγή: https://www.euro2day.gr/news/world/article/2034702/covid-19-megalyteros-o-kindynos-thanatoy-gia-toys.html)

Υπάρχει κράτος υγείας και πρόνοιας γι’ αυτόν τον άνθρωπο;

Επειδή πριν λίγες ημέρες με κάλεσαν στο τηλέφωνο, από το γραφείο της Υφυπουργού Εργασίας, προκειμένου να τους εξηγήσω την περίπτωση του κ. Σιαχίν Σερήφ, μου προτάθηκε να στείλω μια επιστολή επειδή η Υφυπουργός, αν και αναρμόδια, φαίνεται ότι είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει για να βοηθηθεί ο συνάνθρωπός μας.
Εμείς, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση, λαμβάνουμε το θάρρος κι απευθυνόμαστε με την παρούσα επιστολή στον Πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης, στους υπουργούς κι εκ νέου στους αρμόδιους φορείς, με την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξει κάποια ανταπόκριση.

Παρεμπιπτόντως, ευελπιστώντας να κάνουμε κοινωνούς στο πρόβλημα τους κυρίους Νίκο Αντωνιάδη (νομικός) και Φαίδωνα Βόβολη (ιατρός) κρίνουμε σκόπιμο να κοινοποιήσουμε την επιστολή μας και σ’ εκείνους.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
ας σκύψουμε όλοι πάνω από το πρόβλημα του συνανθρώπου μας κι ας κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας προκειμένου να έχει μια αξιοπρεπή πρόσβαση στο συνταγματικό αγαθό της υγείας που δικαιούται κάθε άνθρωπος. Δεν μπορεί…κάποια λύση θα υπάρχει!

Με απέραντη εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.