Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΠΔΜ: Ένταξη της έκθεσης «Διαδικτυακή Εικαστική Πανδημία» σε διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη ψηφιακών πρωτοβουλιών Μουσείων



Η διαδικτυακή έκθεση με τίτλο «Διαδικτυακή Εικαστική Πανδημία: Προς μία δημιουργική εξάπλωση της τέχνης», του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εντάχθηκε στο διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη ψηφιακών πρωτοβουλιών Μουσείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Η εν λόγω έκθεση είναι η πρώτη ψηφιακή πρωτοβουλία σε όλη την ελληνική επικράτεια που εντάχθηκε στο διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη, μαζί με την πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

Την έκθεση συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 με θέμα «ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ», σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (International Council of Museums – ICOM).

Το γενικό συντονισμό της δράσης από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών είχαν ο Πρόεδρος του Τμήματος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γιάννης Ζιώγας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγελική Αυγητίδου. Η έκθεση προέκυψε έπειτα από πρόταση της Δρ Αναστασίας Ζωής Σουλιώτου, Διδάσκουσας και Ακαδημαϊκής Υποτρόφου στο Τμήμα, η οποία και την επιμελήθηκε. Υπεύθυνη συντονισμού και επικοινωνίας της δράσης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας ήταν η Δρ Ελπινίκη Ναούμ.

Στην έκθεση συμμετείχαν 55 φοιτητές-τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η είσοδος πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα https://visualartspandemy.wordpress.com/.

Ο διαδικτυακός διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης Museum digital initiatives during the Coronavirus Pandemic – «Μουσειακές ψηφιακές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωναϊού» είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://digitalmuseums.at/index.html και παρουσιάζει με στιγματοθέτηση ψηφιακές πρωτοβουλίες Μουσείων με τη μορφή συλλογών, διαδικτυακών εκθέσεων, εικονικών περιηγήσεων, επιμορφωτικού υλικού, ψηφιακών παιχνιδιών, μεταδόσεων σε πραγματικό χρόνο, αλληλεπίδρασης στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και tweets. Ο χάρτης αποτελεί μέρος ερευνητικού έργου για την επίδραση της πανδημίας στις στρατηγικές των Μουσείων, της Δρ Chiara Zuanni, Επίκουρης Καθηγήτριας ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών στο Institute Centre for Information Modelling – Austrian Centre for Digital Humanities.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.