46 χρόνια μετά τον “Αττίλα”: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Γρεβενά για τους Αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ



Ο υπολοχαγός Σωτήριος Τσιώνος και οι στρατιώτες Κωνσταντίνος Χαλατσής και Αθανάσιος Παπατσάνης ήταν οι καταγόμενοι από τον Νομό Γρεβενών Ελδυκάριοι που έχασαν ηρωικά την ζωή τους, μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου, όταν ξέσπασε πριν 46 χρόνια η τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο. Αυτούς τους τρεις γενναίους άνδρες από τη Δεσκάτη, τίμησαν πολίτες και φορείς στην ετήσια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020.Το Μνημόσυνο έλαβε χώρα στην Κεντρική Πλατεία των Γρεβενών, μπροστά στο μνημείο πεσόντων της ΕΛΔΥΚ, όπου αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα λόγια του εκπροσώπου των Γρεβενιωτών Πολεμιστών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου κ.Κωνσταντίνου Χασιώτη που έζησε από κοντά ως οπλίτης στα 21 του μόλις χρόνια, τις δραματικές εκείνες στιγμές του πολέμου και με την ομιλία του να επικεντρώνεται στο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα “Δεν Ξεχνώ”.

«46 χρόνια πέρασαν. Όλα αυτά τα χρόνια, αμέτρητες ήταν οι νύχτες που έχουμε μείνει άγρυπνοι. Ιδίως τώρα. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όπου θυμόμαστε όλες εκείνες τις εικόνες, τις στιγμές, λεπτό προς λεπτό. Σαν να γίνονται τώρα. Το μυαλό μας είναι εκεί. Στις μάχες, στους τραυματίες, στους ήρωες μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών. Ποτέ να μη ζήσει κανείς αυτές τις εικόνες, αυτές τις στιγμές».

Ο κ.Χασιώτης στάθηκε ακόμη στη χαρακτηριστική, όπως περιέγραψε, απουσία όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι από το 1974 έως σήμερα δεν υπήρξε απολύτως καμία βοήθεια στους αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ και στις οικογένειες τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι συμπολεμιστές του που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα από την ταραχώδη περίοδο του βάρβαρου “Αττίλα” και παραμένουν, δυστυχώς, «ξεχασμένοι και ξεγραμμένοι» από την Πολιτεία.

Ωστόσο, «η ιστορία δε διαγράφεται, ούτε πλαστογραφείται όσο και να θέλουν μερικοί» όπως υπογράμμισε με νόημα ο κ.Χασιώτης και κατέληξε στα εξής: «Αδέλφια μας, δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ. Πράξατε στο ακέραιο το καθήκον σας. Δώσατε την ίδια σας τη ζωή για να παραμείνει η Λευκωσία σε Ελληνικά χέρια».

Τον Δήμαρχο Γρεβενών εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών κ.Μάνθος Αδάμος ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε τους Γρεβενιώτες που έπεσαν για την πατρίδα και για μια Κύπρο ενιαία», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «μετά από 46 χρόνια, το νησί ακόμη αιμορραγεί».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ.Ιωάννης Γιάτσιος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών κ.Ισαάκ Ισαακίδης, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας κ.Αχιλλέας Πασχαγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού κ.Δημήτρης Μπόλης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γρεβενών κ.Γρηγόρης Φαρμάκης καθώς και εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων όταν κατέθεσε στεφάνι ο Γρεβενιώτης αγωνιστής της ΕΛΔΥΚ κ.Παναγιώτης Τσίπης ο οποίος προσκύνησε ευλαβικά το μνημείο των συντρόφων του που χάθηκαν για την ανεξαρτησία της μαρτυρικής Κύπρου.

Γραφείο Τύπου
Δημάρχου Γρεβενών

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.