Σκέψεις του παπα-γιατρού Ευαγγέλου Παπανικολάου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου:

Είναι γνωστό ότι η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο. Όμως ο πολύ γνωστός παπάς – γιατρός Ευάγγελος Παπανικολάου σε ομιλία του έξω από τον ιερό ναό Αναλήψεως Ραφήνας με θέμα «οι άγιοι πάντες δια πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας» εξέφρασε διαφορετικές απόψεις. Τονίζω ότι μιλούσε έξω από τον ναό επειδή ο λόγος του περιστασιακά είναι προκλητικά τολμηρός. Μπορώ να πω ότι ο π. Ευάγγελος συμπεριφέρεται εντελώς αντίθετα από την θρησκευτική οργάνωση που ήμουν, επειδή εκεί δεν τολμούσαν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

Λέει λοιπόν ο π. Ευάγγελος από το 39΄μέχρι το 45΄της ομιλίας του… Και να πάμε και λίγο στην Αγιά Σοφιά που έχετε στεναχωρεθεί. Δόξα σοι ο Θεός που την έκανε τζαμί. Δεν μου λέτε ξέρετε πόσες γυμνές και γυμνοί το 24ωρο μπαίνανε στην Αγιά Σοφιά ; Άπειροι. Με το κωλοβράκι να μπαίνει μέσα στο σημείο. Ψέματα λέω ; Γιατί την είχανε μουσείο. Μπαίνανε όλοι οι άχρηστοι μέσα, βρωμεροί και τρισάλθιοι, όλοι οι τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου χωρίς να σέβονται τίποτα. Τίποτα δε σεβόντουσαν . Τώρα θα βγάλεις τα παπούτσια σου να μπεις μέσα. Θα μπεις μέσα γυμνός ; Όχι . Θα σου φοράνε το ρουχαλάκι το τουρκικό και θα μπεις μέσα μια χαρά ντυμένος, χανουμάκι. Θα φορέσεις και τη μπούργκα να μπεις μέσα. Δε σου άρεσε με ρούχα να μπεις μέσα, αλλά γυμνωνόσουνα.

  Μήπως η μετατροπή σε τζαμί έγινε για διόρθωσή μας και δεν είναι κατάρα ; Μήπως θυμάστε  τον πρωθυπουργό μας που πήγε κι αυτός στην Αγιά Σοφιά και είδε μια γάτα κάτω από την εικόνα του Χριστού και φώναζε της γατούλας ψιτ, ψιτ, και του λέγανε «κύριε πρωθυπουργέ η Παναγία ψηφιδωτό» κι αυτός έκανε την γατούλα ψιτ, ψιτ ; Εε τώρα στην Αγιά Σοφιά δεν θάχει γάτες και σκυλιά. 

Όταν πήγε ο άγιος Παΐσιος στην Αγιά Σοφιά και στάθηκε μπροστά στο Ιερό κι έκλαιγε, πηγαίνει ένας Τούρκος απ’ αυτούς που φυλάγαν την Αγιά Σοφιά που τότε ήταν αυστηροί, τώρα έγιναν κι αυτοί μπουνταλάδες, και του λέει «Γκιαούρ παπά, δεν είναι σωστό εδώ μέσα να προσεύχεσαι». Και τον παίρνει από το χέρι ευγενικά και τον πάει σε μια άκρη της Αγιάς Σοφιάς όπου κατουρούσε ένας, και του λέει ο άγιος «Να προσευχηθώ δεν κάνει, να κατουράτε κάνει, ρέ ;».

  Μπα, τους πήρε ο πόνος για την Αγιά Σοφιά. Δεν μου λέτε πόσα περίφημα μοναστήρια με ψηφιδωτά έχουμε εδώ πέρα εμείς και δεν σας καίγεται καρφάκι, μηδέ των αρχιερέων, μηδέ της Συνόδου, μηδέ του κράτους, να κάνουμε μια λειτουργία στην Παναγία την Δαφνιώτισα ; Μια λειτουργία να κάνουμε σε μοναστήρια παλιά που τα έχει η αρχαιολογία κλεισμένα και δεν τα δίνει μη γίνει φθορά. Σας πήρε ο πόνος μωρέ. Χριστός Ανέστη, ο Χριστός που είναι στην Παναγία την Δαφνιώτισα δεν άκουσε ποτέ. 

Σας πήρε ο πόνος για την Αγιά Σοφιά. Κι αν δεν ήταν ο Τούρκος η Αγιά Σοφιά θα είχε πέσει. Ποιος θα την συντηρούσε ; Το Γένος ; Μπορούσε το Γένος να συντηρήσει τόσο μεγάλο κτίριο ; Ο Τούρκος το συντήρησε. Και να σας πω και κάτι άλλο ; Ο Τούρκος ότι κάνει είναι πιο πονηρός από σας. 

Θα σας πώ και κάτι άλλο που τόλεγε ο άγιος Παΐσιος και το λένε και οι Προφητείες. Για να έρθει ο Αντίχριστος πρέπει πρώτα να χτιστεί ο Ναός του Σολομώντος στα Ιεροσόλυμα ; Ναι, πρέπει να έχει χτιστεί ο Ναός του Σολομώντα. Τι θα πει το Ισραήλ τώρα ; «Αα κύριοι Μουσουλμάνοι εσείς ένα Ναό που ήταν μουσείο (την Αγία Σοφία)τον κάνατε τζαμί. Εμάς αυτό το τζαμάκι που έχετε (εννοεί το τέμενος του Ομάρ) είναι χτισμένο πάνω στον Ναό του Σολομώντος. Θα το γκρεμίσετε λοιπόν, για να κάνουμε εμείς τον Ναό μας. Αφού λέτε ότι είστε καταχτητές και κάμνετε ότι θέλετε με την Αγία Σοφία, κι εμείς είμαστε καταχτητές των Ιεροσολύμων κι έχουμε δικαίωμα να εφαρμόσουμε τον νόμο του καταχτητού. 

Και θα αρχίσει η ετοιμασία για να χτιστεί ο Ναός του Σολομώντος. Μήπως το σκεφθήκατε κι αυτό ; Είναι βαθιά τα πράγματα. Δεν μπορεί να είναι όλα τόσο απλά όσο σας φαίνονται. Εμείς σιωπή. Μήπως κήρυξε η Εκκλησία νηστεία που θα γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί ; Μήπως κήρυξε αγρυπνία, προσευχή ; Τίποτα. Κάτι ψιλοκουβεντούλες και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. 

13 σχόλια στο άρθρο “Σκέψεις του παπα-γιατρού Ευαγγέλου Παπανικολάου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Πολυ περιγραφικος αυτος ο Παπα γιατρος!
    Η παπας παπας η γιατρος γιατρος!το λιγοτερο ευτελιζει την ανθρωπινη αξιοπρεπεια!μαλλον στην αφρικη που ειναι ..εχει δει πολλα περισσοτερα απο αυτα που περιγραφει!και δεν μας λεει τιποτα!τα κραταει για τον εαυτο του!ουαι υμιν γραμματεις και φαρισαιοι υποκριτες!

  2. Δεν τον πειράζουν τον Ερντογκάν οι οικονομικές κυρώσεις, τις επιδίωξε ο ίδιος. Έχει ξεγράψει ήδη την Δύση ,την Ε.Ε και το εμπόριο μαζί τους αφού άλλωστε τα όπλα που χρειαζόταν και αγόραζε (Γερμανία -Γαλλία -Αγγλία -Ιταλία) πλέον τα παράγει ο ίδιος έχοντας ,όπως καυχάται , τον τρίτο αριθμητικά ετοιμοπόλεμο τακτικό στρατό παγκόσμια .Το όραμα του είναι πλέον ,εκτός απο το να συσπειρώσει ως ο νέος επι γής Απεσταλμένος Εκλεκτός του Προφήτη, τους απανταχού της γής πιστούς Μουσουλμάνους, να τους πείσει επίσης να προσεύχονται στραμμένοι όχι στην “αμαρτωλή” Μέκκα , (αμαρτωλή εξ αιτίας των ξεπουλημένων στους Δυτικούς και το χρήμα τους Σουνίτες πετρελαιοβασιλιάδες της Σ.Αραβίας), αλλά στην Αγία του Αλλάχ Σοφία ! Αυτός πλέον θα είναι και επίσημα ο Νέος Ναός του και όχι η Μέκκα με τον λατρευτικό μαύρο μετεωρίτη της ( Κααμπά) που για τον Ερντογκάν αυτή είναι ακόμα μια μορφή ειδωλολατρείας. Έναν ναό σύγχρονο , ανακαινισμένο, πανέμορφο σύμβολο της νίκης των Σουνιτών Οθωμανών κατά του πανίσχυρου Χριστιανικού Βυζαντίου το 1453 ,τον οποίο σκοπεύει να “καθαγιάσει” σύντομα διώχνοντας όλους τους απίστους Δυτικούς απο τη χώρα του και βεβηλώνοντας όλα χωρίς εξαίρεση, τα Χριστιανικά σύμβολα του Υπέρκαλλου Ναού. Κατανοώντας τα παραπάνω γίνεται πλέον κατάδηλο ποιός ήταν ο Χρηματοδότης ,ο ιθύνων Νούς και ο Εκπαιδευτής των Τζιχαντιστών μισθοφόρων τρομοκρατών του Χαλιφάτου του ΙSIS , ποιός τους έμπαζε κρυφά στη Συρία και το Ιράκ μέσω Τουρκίας και ποιός έδινε τις εντολές για τα τρομοκρατικά χτυπήματα κατά των “Σταυροφόρων” της Δύσης. Άν η θρησκευτικά – αμέριμνη “πολιτισμένη” Δύση δεν εγερθεί εκ του βαθέος ύπνου της κάθε Μουσουλμάνος στο έδαφος της θα αποτελέσει μια κινούμενη ζωσμένη βόμβα εκρηκτικών ανάμεσα στο αθώο πλήθος που μόλις πάρει στο κινητό την εντολή θα “θυσιαστεί” για τον προφήτη και το θεό του. Δεν πρέπει ποτέ οι Δυτικές δυνάμεις να επιτρέψουν αυτά τα εγκαίνια στην Αγία Σοφία στις 24/7 που θα είναι μεταμφιεσμένο κάλεσμα – σάλπισμα πίστης στις αρχές του Κορανίου και προσωπικός αγώνας μέχρι αυτοθυσίας στους απανταχού πιστούς Μουσουλμάνους απέναντι στους “Δυτικούς Σταυροφόρους” και τον πολιτισμό τους που είναι βδέλυγμα για τον Αλλάχ. Σαν έσχατο μέτρο δεν πρέπει να αποκλειστεί η χρήση στοχευμένης στρατιωτικής βίας ,όπως στην Λιβύη , με σκοπό να τον σταματήσουν αποτελεσματικά ,αφού οι μελλοντικές οικονομικές κυρώσεις,τα εμπάργκο όπλων και τα Δυτικά κομψά διπλωματικά ψηφίσματα πλέον δεν φαίνεται να τον αγγίζουν γιατί βρίσκεται σε παραληρηματικό θρησκευτικό οίστρο..

  3. Και αυτος ο παπας που βλεπει τους γυμνους που μπαινουν στην Αγια Σοφια!;Οι τουριστες μπαινουν γυμνοι στην Αγια Σοφια;ρεζιλευει τους ανθρωπους!
    Μηπως πρεπει να μπαινουν οι εκδρομεις με μπουργκα;μηπως εκτος απο παπας και γιατρος ειναι και λιγο ταλιμπαν;
    Πολλοι ανθρωποι καθως πρεπει και χριστιανοι πηγαινουν στην Αγια Σοφια και το βραδυ ξεσαλωνουν στα χανουμακια!και οχι μονο!
    Τουλαχιστον οι τουριστες σεβονται τον χωρο!εστω και χωρις μπουργκα!

  4. Ποσο μισανθρωπος!ποσο μικρος !ποσο ανυπαρκτος!!ποσο χυδαια ομιλει για ανθρωπους!αν αυτος ειναι γιατρος,τοτε ο ψευτογιατρος ειναι πρυτανης!και εκεινος ο ψευτογιατρος,ψευτοχριστιανος ηταν!
    Βγαζει και χολη για την γατα που βρεθηκε εκει!
    Βρε @@@@@@!η Αγια Σοφια εχει μονο στον τρουλο,πανω απο 60 παραθυρα!πως μπηκε η γατα μεσα;
    Οχι αλλο καρβουνο(οχι α λλες υστεριες!

  5. Ειναι δυνατον αυτον τον “ιερεα” να ακουνε νεοι ανθρωποι;ειναι δυνατον αναμεσα στον οχλο που τον ακουει να υπαρχουν νεα παιδια;νεοι 15,20,30!χρονων!ανθρωποι σκεπτομενοι,ανθρωποι που διψανε για καθαρο νερο;ανθρωποι που θελουν ν’ακουσουν λογο οικοδομης,λογο αγαπης,λογο πατρικο!ποσο κακο μπορει να κανει σε ψυχες αγνες,σε ψυχες αδολες,αυτος ο “ανθρωπος που κατακεραυνωνει ανθρωπους;αυτος ο αμβροσιονιστης που εξαπολυει μυδρους κατα παντων!καταλοιπα του μεσαιωνα!δεν σας ακουει κανενας!κηρυγμα δεν ειναι οι χαρακτηρισμοι,οι χυδαιοτητες,και οι προσωπικες σας εμπαθειες!κηρυγμα ειναι αγαπη και μονο αγαπη!
    Φαλκλορικα καταλοιπα!

  6. Προσφυγοπουλα

    - Edit

    Απαντήστε

    Κ.Παπαδοπουλε
    Με ολη την εκτιμηση που τρεφω στο προσωπο σας,γιατι ειστε αγνος και μακρια απο καθε υποκρισια,θελω να σας πω οτι δεν μας ενδιαφερει η αποψη του συγκεκριμενου ιερεα,του οποιου οι αποψεις ειναι παιδαριωδεις και υποβιβαζουν τη νοημοσυνη αυτων στους οποιους απευθυνεται!
    Μας αρκει να ακουμε τη δικη σας αποψη!

    1. Για λύπηση ο ιερέας. Η ίδια η πίστη, που υπηρετεί, λέει ότι ναός του Θεού είναι ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβουν; Και τι έγινε που μπήκε γυμνός ο τουρίστας; Λες και προσβάλλεται ο Θεός κι έχει ανάγκη τον παπαγιατρό για να βάλει τάξη. Και στην τελική, αν είναι τόσο μημουαπτου ο Θεός, ε, να τον βράσω.

      1. καταμάγια from Kozani

        - Edit

        Απαντήστε

        Αν πράγματι ο ναός του Θεού είναι το σώμα μας,τότε εγώ θα πρέπει να είμαι βουδιστής,αγαπητό” Σάπιο Μήλο”!Λόγω ομοιότητος της σωματοδομής:)

        1. Καταμάγια from kozani Λίγο περπάτημα και λίγη διατροφή κι αν πάρει καιρό να τα χάσουμε ειλικρινά δε με νοιάζει. Γιατί κι εγώ πήρα. Να ‘ναι καλά η καραντίνα…

  7. Με μαθηματικη σκεψη και ακριβεια!

    - Edit

    Απαντήστε

    Χα χα χα!
    Οποια και ναναι η σωματικη σας εμφανιση,η πνευματικη σας διαυγεια ειναι που μετρα!
    Τα κιλα χανονται με τον αλφα η βητα τροπο,η καθαρη σκεψη ομως δυσκολα και με αγωνα επιτυγχανεται!
    Ευχομαι να εχετε μια καλη μερα και οχι υπερβολες στη διαιτα,σιγα σιγα χανονται τα περιττα κιλα!

  8. Στην Ελλαδα εισαι ο,τι δηλωσεις!τσαρουχης!
    Και ο αλλος γιατρος δηλωνε και πιλοτος!και πολυ χριστιανος!
    Δεν αφηνε μοναστηρι για μοναστηρι!απο αγρυπνια σε αγρυπνια!
    Ωχρια ο ρασπουτιν στα σημερινα ρασπουτινακια!και εκεινος με ματζουνια και γιατροσοφια θεραπευε και εγχειριζε!

  9. Αργυρίου Ελένη

    - Edit

    Απαντήστε

    Μισάνθρωπος και μισογύνης! Τον βολεύει η τουρκοκρατία! Κυβερνούσε το Πατριαρχείο κρατούσε ήσυχο το λαό με το ” παλι με χρόνους με καιρούς…” αφοριζε την επανάσταση κι έπαιρνε από τον σουλτάνο ατελείωτα στρέμματα γης ( βακούφια) Η μισή Ελλάδα ανήκει στην εκκλησία με σουλτανικα και! Τραγόπαπα, ανθέλληνα μείνε στο Καμερούν!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.