Ψήφισμα – διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί



Η Αγία Σοφία δεν αποτελεί μόνον ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, συνιστά κυρίως ένα μοναδικό και ισχυρό σύμβολο διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για πάνω από 1500 έτη. Μαρτυρά πανανθρώπινες αξίες που όλα τα σύγχρονα κράτη θα έπρεπε να σέβονται και να προάγουν.

Η απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από Μουσείο σε τζαμί απομακρύνει τη γειτονική χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προσβάλλει το αξιακό σύστημα του πολιτισμένου κόσμου που στηρίζεται στην άμιλλα και τον ανθρωπισμό. Προσβάλλει όχι μόνον τους χριστιανούς, όχι μόνον τους Έλληνες που η Αγία Σοφία αποτελεί μέρος της καρδιάς τους, αλλά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, κρίνοντας απαραίτητη την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να ανατραπεί η απόφαση που δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, αλλά ενάντια στην παγκόσμια κοινότητα:

• Καταδικάζει την απόφαση του τουρκικού κράτους να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

• Καλεί τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της γειτονικής χώρας να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε να μεταβληθεί μια απόφαση που δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον και τις σχέσεις καλής φιλίας και γειτονίας των λαών μας

• Στηρίζει την προσπάθεια και τις διεθνείς πρωτοβουλίες της πατρίδας μας να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ζητήματος, τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας και να κινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς, με προεξάρχουσα την UNESCO.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.