Η Παρασκευή Βρυζίδου εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας του σ/ν του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής – Δείτε το βίντεο



Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με θέμα: «Κύρωση: α) της από 23.6.2020 τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς, β) των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς για τα Έργα ΙΧ και Χ και γ) της από 23.6.2020 τροποποίησης της Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VII-Τραύμα της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που κυρώθηκε με το ν. 4564/2018 (Α΄89) και συμπλήρωση του ν. 4693/2020 (Α΄116)», στις 01/07/2020:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις 21.9.2019 κυρώθηκε με τον ν. 4564/2018 η από 6.9.2019 κύρια Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» και του ελληνικού δημοσίου.

Το Ίδρυμα αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης σημαντικών έργων, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, τη χρηματοδότηση υλοποίησης εκπαιδευτικών ερευνητικών προγραμμάτων και χορήγηση υποτροφιών, την προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και κάθε άλλου πρόσθετου έργου που θα παρουσιαζόταν η ανάγκη να γίνει λόγω καινούργιων δεδομένων ή έκτακτων εξαιρετικών συνθηκών, όπως αυτών που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Το Ίδρυμα, μετά την ενημέρωση που είχε από το ελληνικό δημόσιο για τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της εντατικής θεραπείας λόγω του κορονοϊού, συμφώνησε αμέσως να συνδράμει χρηματοδοτώντας για την ανακαίνιση εγκαταστάσεων, οι οποίες θα διαμορφωθούν ειδικά για να λειτουργήσουν ως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται για ένα έργο, το έργο IX, προϋπολογισμού 15.111.500 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δεκαπέντε δημόσια νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας εκατόν πενήντα πέντε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και δεκαεννέα κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Η συγκεκριμένη επιμέρους σύμβαση υλοποιήθηκε στις 23.6.2020 και σήμερα έρχεται προς κύρωση με το παρόν σχέδιο νόμου.

Παράλληλα, χρηματοδοτήθηκε ένα ακόμη έργο, το έργο X, που αφορά στην εκπαίδευση επί της εντατικής θεραπείας και περιλαμβάνει σεμινάρια εκπαιδευτών για γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και την υλοποίηση εξειδικευμένων πιστοποιημένων σεμιναρίων με τη συμμετοχή εντατικολόγων γιατρών προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ.

Η προσφορά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» διαχρονικά, αλλά και στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, καθώς και πολλών άλλων Ελλήνων επιχειρηματιών, ήταν καθοριστική και συγκινητική. Οι ισχυροί οικονομικά Έλληνες είναι δίπλα στην πατρίδα μας και στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα την αφήσουν αδύναμη, ευάλωτη και με ελλείψεις. Τιμούμε την προσφορά τους και με σωστή διαχείριση και συνεργασία αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο την υποστήριξή τους και ενθαρρύνουμε και άλλους μιμητές.

Και στο σημείο αυτό, κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοϊού, θεωρώ ότι είχε ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση όχι μόνο για τη συνολική αναγνώριση, αλλά και κυρίως γιατί προστατεύτηκε η ζωή των ευάλωτων συμπολιτών μας και γενικά η υγεία του συνόλου των Ελλήνων.

Στο θετικό αποτέλεσμα συνέβαλε η αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και εργαζομένων άλλων επαγγελμάτων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και όλων των Ελλήνων που ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών γιατί εμπιστεύθηκαν την καθοδήγηση της Κυβέρνησης, η οποία έχοντας στα χέρια της το τιμόνι της χώρας και την ευθύνη αντέδρασε άμεσα, πήρε με αποφασιστικότητα τα απαραίτητα μέτρα και λειτούργησε με μόνο γνώμονα την προστασία και το συμφέρον των Ελλήνων.

Στο παρόν σχέδιο νόμου έχουμε ακόμη προς κύρωση την τροποποίηση της Σύμβασης του έργου VII-Τραύμα δωρεάς του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Το συγκεκριμένο έργο συνολικού προϋπολογισμού 6.300.000 ευρώ περιλαμβάνει υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πιστοποιημένα κέντρα εκπαίδευσης τραύματος ανά την επικράτεια.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του τραύματος σπουδαστών ιατρικής έκτου έτους, σπουδαστών νοσηλευτικής και διασωστών του ΕΚΑΒ, καθώς και χρηματοδότηση υποτροφιών. Προβλέπεται, επίσης, η αγορά χειρουργικών προσομοιωτών.

Ωστόσο, κατόπιν νέας αξιολόγησης κρίθηκε απαραίτητο να ενταχθεί στο αντικείμενο της δωρεάς αυτής και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να αφορά στο παιδικό τραύμα τελειοφοίτων σπουδαστών ιατρικής στο έκτο έτος. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Κρήτη σε πιστοποιημένα κέντρα εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον αρμόδιο διαχειριστή τριάντα μέρες μετά την κύρωση της παρούσας τροποποίησης.

Τέλος, το παρόν σχέδιο νόμου αναφέρεται στην επιμέρους σύμβαση δωρεάς για το έργο V, που αφορά στην αγορά των δύο ελικοπτέρων της εταιρείας «LEONARDO». Στην εν λόγω σύμβαση προστίθεται η αγορά από την ίδια εταιρεία και των αναγκαίων ανταλλακτικών εργαλείων και γενικά εξοπλισμού και τεχνικής βοήθειας των ελικοπτέρων. Και η πρόσθετη αυτή συμφωνία έρχεται σήμερα προς κύρωση.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να επισημάνω τη μεγάλη σημασία της προαναφερόμενης δωρεάς, η οποία αναβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες και δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας.

Θα ήθελα ακόμη να αναφερθώ και στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο δουλεύοντας σκληρά όλο αυτό το διάστημα και κυρίως την ώρα της υγειονομικής κρίσης με την καθοδήγηση της Κυβέρνησης συνολικά απέδειξε ότι μπορεί να καλύψει κενά του παρελθόντος και να είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό.

Σκέψεις, προγράμματα υπήρχαν και από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά, δυστυχώς, και πολλές ελλείψεις και κενά που καλύφθηκαν από τη σημερινή.

Κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης και κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Έλληνας πολίτης θέλει και δικαιούται να είναι ασφαλής στο θέμα της υγείας του και της ζωής του. Αυτό φροντίζει με επιτυχία η σημερινή Κυβέρνηση και γι’ αυτό υπάρχει ικανοποίηση των πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχε μια δυσκολία να ερμηνεύσει τη βούληση των πολιτών. Ίσως γι’ αυτό μπορεί να βλέπει και σε αυτό το νομοσχέδιο καχύποπτα τα αναγκαία, περιττά τα χρήσιμα και να διαφωνεί με όσα όλοι οι Έλληνες επιθυμούν μόνο και μόνο γιατί τα υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Πολιτικές επιλογές, πολιτικές και οι ευθύνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι μαζί οφείλουμε να στηρίζουμε τα σημαντικά, για να μπορεί να σταθεί η χώρα μας δυνατή απέναντι σε όσους μας υποτιμούν και κυρίως σε όσους μας επιβουλεύονται.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.