Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση δεν σέβεται την αγωνία των μαθητών και των εκπαιδευτικών για ένα καλύτερο αύριο»



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε κατά την διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.Κύρια σημεία της ομιλίας της:

«H συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι ενδεικτική για τον τρόπο που πολιτεύεται συνολικά η κυβέρνηση: πλήρης ενδοτικότητα στις απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων, στυγνός νεοφιλελευθερισμός, καταπάτηση δικαιωμάτων, άρνηση για διάλογο και απέχθεια για οτιδήποτε δημόσιο, κοινωφελές και προοδευτικό….

…Η εκπαιδευτική κοινότητα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, θεωρεί για λόγους αρχής και ουσίας, ότι το νομοσχέδιο αυτό αντιστρατεύεται τις δημοκρατικές αρχές της πλήρους, ανεμπόδιστης και επαρκώς χρηματοδοτούμενης πρόσβασης στην Παιδεία»

Συνεχίζοντας, έθιξε, εκτός των άλλων, το ζήτημα της αύξησης των μαθητών ανά τάξη, την Τράπεζα Θεμάτων, την κατάργηση της κοινωνιολογίας, ενώ έκανε ειδικότερη αναφορά στην επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής στα απολυτήρια:

«Πρόκειται για ένα φρονηματικό μέτρο το οποίο στην πράξη θα καταστρατηγηθεί. Ήδη, στον δημόσιο διάλογο έχει γίνει αντικείμενο χλεύης και απόρριψης.

Τα σύγχρονα σχολεία, ενισχύονται με χρηματοδοτήσεις, προσλήψεις εκπαιδευτικών, καινοτόμες δράσεις. Η επαναφορά της διαγωγής είναι μια φαντασίωση συμμόρφωσης και υπακοής και ένα νεύμα στο ακροδεξιό ακροατήριο.

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε πραγματικά το πρόβλημα, προσλάβετε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στην εκπαίδευση. Αυτή θα ήταν αναβάθμιση της σχολικής κοινότητας και όχι η επαναφορά της διαγωγής, ένα στίγμα που θα ακολουθεί εσαεί τους νέους κατά την διάρκεια της ζωής τους, όπως εξάλλου αναφέρει, κατηγορώντας σας έμμεσα, και η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής…

…Κλείνοντας, να αναφέρω, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την έρευνα, την δίχρονη υποχρεωτική, προσχολική αγωγή, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο, την κατάργηση των εξετάσεων στα γυμνάσια, την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, τους διορισμούς στην εκπαίδευση μετά από μια δεκαετία στασιμότητας και απολύσεων έθεσε τις βάσεις για μια σύγχρονη εκπαίδευση που σέβεται τον μαθητή και τον δάσκαλο

Αντίθετα, το σημερινό νομοσχέδιο, είναι ένα συντηρητικό, αντιπαιδαγωγικό νομοσχέδιο, που πλην των ιδιωτικών σχολείων και των μεγαλοφροντιστηρίων- έχει καταφέρει να βγάλει στους δρόμους όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Θα σας καλούσα να το ξανασκεφτείτε και να το αποσύρετε αλλά είναι μάταιο: εσείς ενδιαφέρεστε για ιδιωτικοποιήσεις παντού, στην ενέργεια, στην υγεία, στην παιδεία, εσχάτως δε και στο νερό»


«Καλλιόπη Βέττα: Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατεύεται με έργα, όχι με λόγια»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα ήταν η εισηγήτρια, από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Περού για την πρόληψη της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης ή μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και την απόδοσή τους στη χώρα προέλευσης».

Η κ. Βέττα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κύρωσης της συμφωνίας που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η συνεργασία των χωρών στον τομέα της διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης που αποδεικνύουν την ανικανότητα της να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον Ελληνικό Πολιτισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα αρχαία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, στο αναβατόριο της Ακρόπολης, στους Δεσμώτες του Φαλήρου και στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση απέδειξε σε όλες τις παραπάνω υποθέσεις ότι λόγω αδιαφορίας, έλλειψης γνώσης ή άλλων κινήτρων, δεν είναι πρόθυμη, ούτε ικανή να διαφυλάξει τη αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο Πολιτισμό, αναλισκόμενη μόνο σε επικοινωνιακή διαχείριση και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.