Κορονοϊός: Επανέρχεται η καθημερινή γραπτή ενημέρωση – Τι σημαίνουν τα πολλά νέα κρούσματα στην Ελλάδα



Επιστρέφει η καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ μετά τον εντοπισμό πολλών νέων κρουσμάτων μέσα στο τελευταίο 48ώρο και την ανησυχία που αυτό προκάλεσε στους λοιμωξιολόγους και τις υγειονομικές αρχές. Νέα κρούσματα εμφανίστηκαν σε Ξάνθη, Λαμία, Τρίπολη, Κοζάνη, ενώ καμπανάκι έχουν κρούσει οι ειδικοί για τα φαινόμενα συνωστισμού-συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν στη Μύκονο -όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο μπαρ, αψηφώντας τις συστάσεις για αποφυγή του συνωστισμού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία, “από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2».

Σημειωτέον ότι κατά την τελευταία ζωντανή ενημέρωση από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει ότι η ενημέρωση θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα γραπτώς.

Τι σημαίνουν τα πολλά νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Ορατός γίνεται πλέον ο κίνδυνος δεύτερου κύματος της επιδημίας στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι από τον τουρισμό, αλλά και από τη χαλάρωση του πληθυσμού, όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Το τελευταίο τετραήμερο έδωσε ένα σαφές δείγμα του τι μπορεί να συμβεί χωρίς καν να το φανταστούμε, αφού ο τακτικός έλεγχος των ταξιδιωτών και ο δειγματοληπτικός έλεγχος του ΕΟΔΥ στην Ξάνθη, έδωσε τα 59 νέα κρούσματα, επί 97 νέων κρουσμάτων συνολικά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, από τα υπόλοιπα 38 νέα κρούσματα, η ιχνηλάτηση περιορίζεται στα 12 νέα περιστατικά, ενώ τα «ορφανά» κρούσματα εκτιμώνται στα 26 μέχρι στιγμής, εκτός κι αν προκύψει αργότερα γνωστή οδός μετάδοσης, από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Δηλαδή, σχεδόν ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα είναι άγνωστης αιτιολογίας, δείχνοντας προφανώς το πόσο εύκολη παραμένει η μετάδοση, κυρίως από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, εκείνους που έχουν προσβληθεί και δεν το γνωρίζουν ακόμη, διότι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα και κυκλοφορούν έξω μεταδίδοντας τον ιό.

Και εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί, αφορούν τη δραστηριότητά μας προ δεκαπενθημέρου και όχι στο τριήμερο που πέρασε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins για την καταμέτρηση των κρουσμάτων, τα 45 κρούσματα καταγράφηκαν από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και χθες, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 52 νέα κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα προήλθαν από τους ελέγχους στην Ξάνθη.

Ορατός ο κίνδυνος

Τον προβληματισμό του για τους κινδύνους αναζωπύρωσης της επιδημίας στη χώρα μας έχει επισημάνει επανειλημμένα ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε για άλλη μια φορά στο Liberal, ότι ο κίνδυνος του 2ου κύματος είναι ορατός τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, όχι από το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Είμαστε πολύ μακριά από τη λήξη του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει πως ο κίνδυνος δεν περιορίζεται μόνο στα εισερχόμενα κρούσματα από τον τουρισμό, αλλά και από την συμπεριφορά μας στην καθημερινότητα, όπου πλέον έχουμε επιστρέψει σε συμπεριφορές προ πανδημίας.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παραμένει σε ετοιμότητα, όπως και το σύστημα υγείας της χώρας, όμως το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η ύφεση που έχει αρχίσει να καταγράφεται στη χώρα μας και στη δυτική Ευρώπη, και όχι να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά πόσο καλά μπορούμε να εφαρμόζουμε υποχρεωτικές απαγορεύσεις.

Τα μέτρα χρειάζονται

Τα νέα μέτρα είναι σαφή, με πρώτη την τήρηση των αποστάσεων για τουλάχιστον δύο μέτρα και όπου δεν είναι εφικτό, για ένα μέτρο. Ταυτόχρονα, η μάσκα προσώπου πρέπει να εφαρμόζει καλά και να καλύπτει πλήρως τη μύτη και το στόμα και να χρησιμοποιείται σε κάθε δραστηριότητά μας όταν βγαίνουμε έξω.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε την υγιεινή των χεριών, τόσο για να μην μεταδώσουμε εμείς τον ιό αν έχουμε προσβληθεί και δεν το γνωρίζουμε, όσο και για να μην τον κολλήσουμε από διάφορες επιφάνειες μολυσμένες με τις οποίες θα έρθουμε σε επαφή.

Από το liberal.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.