Παράκληση με Αρτοκλασία για τους μαθητές και τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό



Παράκληση με Αρτοκλασία για τους μαθητές και τους υποψήφιους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τελέστηκε (3-6-2020) στον Ι.Ν. του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Στην Παράκληση προσήλθαν οι μαθητές των Σχολείων Γυμνασίου και Λυκείου Βελβεντού και όσοι φοιτούν στο τεχνικό Λύκειο Σερβίων με πολλούς από τους γονείς τους. Παρούσες η λυκειάρχης Λυκείου Βελβεντού Άρτεμις Σερδάκη και οι καθηγήτριες Στέλα Τσιακμάκη και Αθηνά Χατζήνα. Από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Βελβεντού το μέλος του Δ.Σ. Λένα Μαρκάλα.

Την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μετέφερε στους μαθητές και τους ευχήθηκε καλό φωτισμό και καλή επιτυχία ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ. ο οποίος τέλεσε την Παράκληση.

Έψαλαν: Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης.

Η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνα που εψάλη έχει τίτλο: “Κανών Παρακλητικός εις στον Δεσπότην Χριστόν, υπέρ των μαθητών των υποκειμένων εις εξετάσεις” και είναι “Ποίημα αρχιμανδρίτου Ιωήλ Φραγκάκου”, νυν Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Η Παράκληση για μαθητές δεν είναι καινοφανής λειτουργική πράξη, ούτε αταίριαστη με την καθολικότητα (ή την πνευματικότητα) της Εκκλησίας και την παράδοσή της.

Στο “Ευχολόγιο” της Εκκλησίας υπάρχουν πλείστες όσες Ακολουθίες και Ευχές, που αναφέρονται στον υλικό βίο των ανθρώπων, στα πράγματα του βίου, στις δραστηριότητες – εργασίες των ανθρώπων και στα επαγγέλματά τους.

Στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας “καταφάσκεται και καταξιώνεται η υλικότητα, έξω όμως από κάθε έννοια δυαλισμού (πνεύματος-ύλης, ψυχής-σώματος), μανιχαϊσμού ή μονοφυσιτισμού. Ο όλος άνθρωπος γίνεται δεκτός, γι’ αυτόν προσεύχεται και αυτόν αγιάζει η Εκκλησία” (π. Γεώργιος Μεταλληνός. “Ορθοδοξία και Ελληνικότητα”, εκδόσεις “Μήνυμα”, σελ. 49).

Στον εξοπλισμό των μαθητών (γνώσεις – χαρακτήρας) εκτός από τον προσωπικό τους κόπο, συνεισφέρουν οι εκπαιδευτικοί όλης της κλίμακας, νηπιοτρόφοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, συνεισφέρει οπωσδήποτε και η οικογένεια.

Παρακλήσεις για τους μαθητές τελούνται σε όλες τις Ενορίες της Α.Π.Β.: Βελβεντό, Πλατανόρεμα και Μοσχοχώρι, Παλαιογράτσανο, Καταφύγι, Αγία Κυριακή, Πολύφυτο, Ίμερα και Αύρα, Νεράιδα, Βαθύλακκος, Μεσιανή και Κουβούκλια, Ροδίτης, Λεύκαρα.

Στους μαθητές των προαναφερθέντων Ενοριών της Α.Π.Β. μεταφέρεται η ευλογία του Σεβασμιωτάτου και η ευχή για καλό φωτισμό και καλή επιτυχία.

“Τον αγώνα ευλόγησον // των υποψηφίων προς τα ιδρύματα, // τα ανώτατα και δώρησαι, // πάσι την σην χάριν και σκέπην σου //. (Ωδή δ’. Ήχος πλ. δ’.)

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

5 σχόλια στο άρθρο “Παράκληση με Αρτοκλασία για τους μαθητές και τους υποψηφίους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό

  1. Τι είναι αυτά ,ρε παιδιά,στον 21ο αιώνα

    - Edit

    Απαντήστε

    Να ρωτήσω κάτι; Οι μετά παρακλήσεως και Αρτοκλασίας μαθητές αποκτούν προβάδισμα έναντι άλλων;Ειλικρινά ρωτάω.

    1. Πέρυσι και πρόπερσι μοιράζαν ”διαβασμένους” στυλούς!Αυτοί την δουλειά τους κάνουν!Τα παιδιά που παν και τα παίρνουν;Πιστεύουν πως αυτοί οι στυλοί θα γράψουν απο μόνοι τους τις απαντήσεις στα θέματα ενώ οι άλλοι θα στουμπώσουν;Εδώ κολλάει το ”μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου”!

    2. Ε, θέλεις να πεινάσουνε; Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν. Αν μάθαιναν στη σχολή να είναι ποιμένες, να στέκονται απλά και φυσικά δίπλα στους ανθρώπους και να τους καθοδηγούν, θα έκαναν εκείνο. Τώρα μαθαίνουν να είναι παράξενοι, μαυροφορεμένοι μάγοι, να εντρυφούν στο σκοταδισμό και να ζουν σ’ ένα παράλληλο βυζαντινό σύμπαν.

      Γιατί να μελετήσουν Ψυχολογία; Γιατί να ανακαλύψουν τις στενές σχέσεις που έχει η Ποιμαντική με την Ψυχοθεραπεία; Θα επικαλεστούν μαγικά το Θεό να βοηθήσει κι όλα καλά.

  2. Ερμητικα κλειστα αυτια

    - Edit

    Απαντήστε

    Και λιγο βαμβακι με λαδι για να μην ακουν τους θορυβους,την ωρα που γραφουν.χριστεμποροι!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.