Εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V – Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης



Άλλο ένα εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες που έχουν συμβεί στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.

Συνάδελφος εργαζόμενος σε εργολαβία υδραυλικών τραυματίστηκε στον ώμο και έχει κατάγματα στην σπονδυλική στήλη όταν «βρέθηκε στο κενό» από ύψος 4 μέτρων σε ακάλυπτό, μη περιφραγμένο ούτε σηματοδοτημένο φρεάτιο. Ο συνάδελφος είναι καλά στην υγεία του και καθαρά από τύχη δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Το σημείο του εργατικού ατυχήματος ήταν στον γενικότερο χώρο του εργοταξίου και η ευθύνη βαραίνει την ανάδοχο του έργο μεγαλοκατασκευαστική ΤΕΡΝΑ.

Κάθε φορά που ένας εργαζόμενος τραυματίζεται ή χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο, το μόνιμο τροπάρι αρμόδιων και αναρμόδιων είναι πως «φταίει η κακιά η ώρα». Μετά, ξεκινάει ο επιμερισμός των ευθυνών. Από τις οποίες, σχεδόν πάντα, μένει απ’ έξω η εργοδοσία και πολύ περισσότερο το κράτος, οι μηχανισμοί του, η κυβέρνηση και η πολιτική της. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ευθύνη καταλήγει στους εργαζόμενους που εμπλέκονται σε ένα εργατικό «ατύχημα».

Σήμερα στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, σε ένα εργοτάξιο μεγάλης έκτασης (περισσότερα από 800 στρέμματα) και περισσότερων από 100 ανεγερμένων κτιριακών εγκαταστάσεων, οι τεχνικοί ασφαλείας και της ανάδοχου εταιρίας και των εργολάβων δεν επαρκούν, παρά τις προσπάθειες τους, για να καλύψουν τις ανάγκες στο καθημερινό έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Οι στελέχωση του μηχανισμού ασφαλείας αντιμετωπίζετε από την ΤΕΡΝΑ ως κόστος.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η απλήρωτη και αδήλωτη υπερωρία, οι ελλείψεις ακόμα και σε Ατομικά Μέσα Προστασίας είναι καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαιδας V. Ως Συνδικάτο είχαμε επισημάνει πως οι έλεγχοι από το αρμόδιο σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να είναι ακόμα πιο συχνοί για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι πως η κυβέρνηση και οι μεγαλοκατασκευαστές αντιμετωπίζουν τα μέσα προστασίας, την ασφάλεια των εργαζομένων ως κόστος και κοιτάνε με κάθε τρόπο να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Ακόμα και την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας την έχουν ξεγυμνώσει από το απαραίτητο προσωπικό για αυτούς τους ελέγχους.

Ως Συνδικάτο απαιτήσαμε να γίνουν μια σειρά από εντατικούς ελέγχους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V μετά και την επανέναρξη των εργασιών στο εργοτάξιο λόγο πανδημίας αλλά ως σήμερα δεν έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση σήμερα επιδιώκει αξιοποιώντας την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την πανδημία να φορτώσει στις πλάτες μας την νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την εκδήλωσή της έπειτα από μία αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας και ξεμπρόστιασε παλιούς και νέους κυβερνώντες που από το πρωί μέχρι το βράδυ μας λιβάνιζαν για την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Μία κανονικότητα που, από πρώτο χέρι, διαπιστώσαμε ότι κανένα από τα προβλήματά μας δεν έλυσε, αντίθετα, έγινε αφετηρία για να προστεθούν και από πάνω νέα αντεργατικά μέτρα που θωρακίζουν το σήμερα και το αύριο των συμφερόντων και απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στο Συνδικάτο, να συμμετέχει και αυτός οργανωμένα στην διεκδίκηση και πάλη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για αξιοπρεπής μισθούς και όρους εργασίας.

Διεκδικούμε:

Προσλήψεις περισσότερων τεχνικών ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V.

Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στο εργοτάξιο.

Άμεση στελέχωση του ιατρείου αλλά και όποιον άλλων χώρων έχουν διαμορφωθεί της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Διασφάλιση της ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Παροχή με ευθύνη των εργοδοτών νέων ΜΑΠ για την αντικατάσταση των φθαρμένων και παλιών ΜΑΠ που αποτελούν εστίες μόλυνσης και είναι ακατάλληλα πλέον.

Ούτε σκέψεις για απολύσεις εργαζομένων, αυστηρή τήρηση του ωραρίου και καταβολή με βάση τα προβλεπόμενά των υπερωριών.

Κατάργηση των πρόσφατων αντεργατικών ΠΝΠ της κυβέρνησης.

Ευχόμαστε περαστικά στον συνάδελφο και ταχεία ανάρρωση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύπτουν σε πιέσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας και να καταγγέλλουν περιστατικά ασυδοσίας στο συνδικάτο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.