Προς αναζήτηση επιδοτούμενης στέγης και εργασίας 10.000 πρόσφυγες – Εγκαταλείπουν τους καταυλισμούς την 1η Ιουνίου



Να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς αλλά και τα διαμερίσματα στα οποία φιλοξενούνται, καλούνται 10.000 πρόσφυγες, στους οποίους δόθηκε ήδη άσυλο. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να αναζητήσουν στέγη, η οποία επιδοτείται, και να ενταχθούν σε προγράμματα επιμόρφωσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Οι δυσκολίες πάντως δεν είναι λίγες, καθώς ελάχιστοι έχουν ενταχθεί στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Με τα σύνορα κλειστά και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, περίπου 10.000 πρόσφυγες καλούνται, την πρώτη Ιουνίου, να εγκαταλείψουν τις δομές στις οποίες φιλοξενούνται και να αναζητήσουν στέγη και εργασία.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχει τελεσιδικήσει η αίτησή τους και τους έχει χορηγηθεί άσυλο στη χώρα. Ο Γενικός γραμματέας πρώτης Υποδοχής μιλώντας στο MEGA ήταν αποκαλυπτικός.

Από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση των μεταναστευτικών δομών, ενώ ήδη, λόγω της πανδημίας, είχε δοθεί δίμηνη παράταση παραμονής σε αυτές για όσους έχουν περάσει στο καθεστώς το πρόσφυγα με τις νόμιμες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μόνο στην Αθήνα, οι πρόσφυγες που θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις κρατικές δομές είναι περίπου 2500 έως 3000 και σε ολόκληρη τη χώρα αγγίζουν τις 10.000.

Ειδικά στην Αθήνα, πρόκειται είτε για ανθρώπους που βρίσκονταν στην δομή του Ελαιώνα, είτε οικογένειες που φιλοξενούνταν σε διαμερίσματα μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ το οποίο διαχειρίζονται οι δήμοι της χώρας.

Ένα ακόμη πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το ΉΛΙΟΣ, έχει επιφορτιστεί με την προσπάθεια της επαγγελματικής κατάρτισης και της εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Σε αυτό συμμετέχουν μόλις 1500 πρόσφυγες, από τους 10.000 που καλούνται μόνοι τους να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.

 

Από το δελτίο ειδήσεων του Mega Channel

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.