Νέοι γονείς με τα παιδιά τους προσκαλούν τον παπά στο σπίτι τους, στην κατ’ οίκον Εκκλησία – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Θαυμαστό, εξαίσιο και ελπιδοφόρο: Νέοι γονείς με τα παιδιά τους καλούν τον παπά στο σπίτι τους, να τους διαβάσει μια ευχή για την υγεία τους, για την εργασία τους, για τις σχέσεις τους, για την ειρήνη και την αγάπη, τη χαρά και την καλοσύνη, για την ανατροφή (την καλή και την άριστη), την προκοπή των παιδιών τους, για το σεβασμό και τη ντροπή (που, εδώ που τα λέμε, κοντεύουν να χαθούν), για να μπει και να ενοικήσει η Χάρη του Θεού στην οικογένειά τους.

Και ο παπάς, για όλα αυτά που του ζητούν, προσεύχεται (άλλοτε ‘’εκφώνως’’, τις περισσότερες φορές “μυστικώς”) για να χαριτώνονται όλοι, τα παιδιά (τι γλυκές υπάρξεις!) και οι γονείς. Να χαριτώνονται ολοένα και πιο πολύ ολοένα και πιο βαθιά, στην ψυχή και στο σώμα και στις σχέσεις τους και στις δραστηριότητές τους.

“Θέλουμε να σε καλούμε, θέλουμε να μας έρχεσαι πυκνότερα, να μας δίνες ευλογία. Χαιρόμαστε που έρχεσαι, διστάζουμε να στο ζητάμε συνέχεια για να μη σε κουράζουμε”. Λέξεις και φράσεις των νέων γονέων προς τον παπά.

Οι παραπάνω λέξεις και φράσεις είναι δικές τους. Των νέων γονέων. Που δίπλα τους παίζουν ανέμελα και χαριτωμένα τα μικρά παιδιά τους.

Που με τις αισθήσεις τους τις ανοιχτές και τις άδολες προσλαμβάνουν εικόνες και λόγο: πετραχήλι, σταυρό, βιβλίο, βασιλικό, κανδήλα, εικόνα και ασπασμό της, προσευχητική στάση των γονέων, σχηματισμό του σταυρού πάνω στο σώμα, ψαλμωδία, επάλειψη με λάδι στο μέτωπο κ.ά.

Στο κλίμα αυτό της ζεστής φιλοξενίας των νέων γονέων ακτινοβολεί φως. Που φωτίζει τα πρόσωπα, τις σχέσεις τους, τα πράγματα του βίου τους. Τα φωτίζει όλα. Εδώ το “Φως Χριστού, φαίνη πάσι”. Είναι το φως του αναστημένου Χριστού το ανέσπερο.

Όσα αδιέξοδα, όσα προβλήματα και όσες δυσκολίες εναποθέτουν με αυθόρμητο και πηγαίο τρόπο οι νέοι γονείς στο πετραχήλι του παπά, φωτίζονται, αποκαθαίρονται, λειαίνουν, γλυκαίνουν, μπαίνουν σε προοπτική καλής επίλυσης και καλής, εν Θεώ, αποκατάστασης.

Στα σπίτια αυτά, με τις αναζητήσεις των νέων γονέων αναδεικνύεται η εικόνα της “κατ’ οίκον Εκκλησίας”. Που για την ενεργοποίησή της έκανε πρόσφατα λόγο (λόγω μέτρων κατά του αόρατου και φονικού ιού) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ο Β’.

Μέσα στην “κατ’ οίκον Εκκλησία” των νέων οικογενειών (με τις αναζητήσεις των νέων γονέων) ιερουργείται ο Τριαδικός Θεός της εν αγάπη και εν ελευθερία κοινωνίας των προσώπων, ως σταθερό υπόδειγμα και για τον καθ’ ημάς κοινωνικό βίο.

Αυτόν τον κοινωνικό βίο, που έχει απολέσει την ειλικρίνεια και τη σχέση, αντικαθιστώντας τα με το συμφέρον και τη σκληρότητα των απρόσωπων διαδικασιών. Με την αριθμοποίηση του προσώπου και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο – εικόνα του Θεού.

“Φως Χριστού, φαίνη πάσι”. Φως του αναστημένου Χριστού ‘’φαίνη’’ και σε όλες τις “κατ’ οίκον Εκκλησίες” των νέων οικογενειών. ‘’Δεύτε πάντα πεπλήρωται φωτός’’. Θαυμαστό, εξαίσιο και ελπιδοφόρο. Είναι η χαρά και η ειρήνη που νιώθουν με την παρουσία του παπά στο σπιτικό τους.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!
Χαίρετε! Ειρήνη σε όλους και σε όλα!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

 
 
 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ταμειακές Μηχανές στην Κοζάνη | Πώληση και τεχνική υποστήριξη ταμειακών μηχανών από τη Webtouch
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης
Inox βάσεις | Νέες inox βάσεις για γάντια και αντισηπτικό για τις επιχειρήσεις
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας

 

 

26 Shares

5 σχόλια στο άρθρο “Νέοι γονείς με τα παιδιά τους προσκαλούν τον παπά στο σπίτι τους, στην κατ’ οίκον Εκκλησία – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

 1. Μόνο η οικογένεια Ίνγκαλς στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ζει τέτοιες καταστάσεις πάτερ (ακόμα κι εκεί βέβαια η συγγραφέας στα πρωτότυπα χειρόγραφά της περιγράφει πολλά και διάφορα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας).

  Οι οικογένειες σήμερα αποσυντίθενται αργά και τελειωτικά με την τηλεόραση και το ίντερνετ. Η εκκλησία όμως ακόμα προτάσσει στην πρώτη γραμμή τα μαγικά τελετουργικά της, τα πετραχήλια, το λάδι κι άλλα ξόρκια. Αυτά μονάχα έχει στο πυροβολικό της η ποιμαντική της, που υπάρχει για να σώζει τους πιστούς και εν προκειμένω την οικογένεια; Τη μαγεία;

  Μήπως έχουμε μείνει αιώνες πίσω;

 2. “Νέοι γονείς με τα παιδιά τους καλούν τον παπά στο σπίτι τους, να τους διαβάσει μια ευχή για την υγεία τους, για την εργασία τους, για τις σχέσεις τους, για την ειρήνη και την αγάπη, τη χαρά και την καλοσύνη, για την ανατροφή (την καλή και την άριστη), την προκοπή των παιδιών τους, για το σεβασμό και τη ντροπή (που, εδώ που τα λέμε, κοντεύουν να χαθούν), για να μπει και να ενοικήσει η Χάρη του Θεού στην οικογένειά τους”.
  ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΟΙΚΕΙ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ; ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΙΤ Ο ΠΑΠΑΣ ΑΥΤΟΣ ;

 3. Ολα για το φαινεσθαι!

  - Edit

  Απαντήστε

  Αυτοι που κοιμουνται στα παγκακια,προσκαλουν τον παπα στο παγκακι τους να παρουν ευλογια;αυτοι που εχουν κατακοκκινα δανεια,καλουν τον παπα σπιτι να παρουν ευλογια για να κοιμουνται εξω;ολα γινονται για τους “καθως πρεπει”, ολα για τους ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ!νομιζω ο μεσαιωνας περασε πριν το 1789!παρτε και τον παπα αυτον να εξορκισει την Γαλλικη επανασταση!

 4. Ας γραψει εδω στα σχολια,καποιος ανεργος με τρια παιδια,πως πηρε τον παπα στο σπιτι και τον αλειψε με λαδι και λυθηκαν ολα! Ο Χριστος ειναι Φως,ειναι αγαπη!το πνευμα Του υπαρχει παντου!Αγαπη θελω,ειπε! Και οχι θυσιες!Θυσιες ειναι τα λαδακια και τα βαμβακια!Παλια οι ανθρωποι θυσιαζαν στον Θεο ζωα και νομιζαν οτι κανουν το χρεος τους!Μια μερα τους ειπε:αγαπη θελω και οχι θυσιες!Αθτα γινοταν στην εποχη Του Αβρααμ,Δανιηλ ,ιωηλ!τοτε δεν υπηρχαν κοκκινα δανεια!κοιμονταν ολοι στρωματσαδα!αλλου ρα!

 5. Φανταζεσθε οταν καλουσαν τον αμβροσιο στο σπιτι οι ανθρωποι να τους ευλογησει;φανταζεσθε να πηγαινε και σε σπιτια κομμουνιστων;αντε να μπεις κατω απο το πετραχηλι του χωροφυλακα! Και να παρεις ευλογια!δεν μπαινεις καλυτερα κατω απο μια νταλικα!υπαρχει περιπτωση να μη σε πατησει μια ροδα!αν σε αφορισει ο αμβροσιος δεν θα λιωνουν και τα παπουτσια σου!τουλαχιστον θα εχεις παπουτσια!
  Θεε μου ποσο μπλε ξοδεψες και δεν Σε βλεπουμε!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.