Πρωτεΐνη ή Κρεατίνη: Ποια είναι η σωστή επιλογή;



Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν μπει στη ζωή μας και σίγουρα μας βοηθάνε στην καθημερινή μας άσκηση ή προπόνηση στο γυμναστήριο. Κάποια από αυτά τα συμπληρώματα είναι η καθαρή πρωτεΐνη σε σκόνη, η κρεατίνη, τα αμινοξέα κ.α. Είναι συμπληρώματα τα οποία μας βοηθάνε στην αύξηση του όγκου, της αντοχής αλλά και την μυϊκής ανάπτυξης. Ένας αθλητής πρέπει να γνωρίζει τι απ’ όλα να επιλέξει ή τι είναι κατάλληλο για αυτόν. Συνήθως, τέτοιου είδους αποφάσεις εξαρτώνται ανάλογα με τον στόχο που έχεις θέσει στον εαυτό σου. Καθώς, μην ξεχνάμε ότι εκτός από συμπληρώματα για αύξηση όγκου, υπάρχουν και συμπληρώματα για αδυνάτισμα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα χαρακτηριστικά του κάθε ενός από τα παραπάνω και πότε πρέπει να τα επιλέξουμε: 

Πρωτεΐνη

Οι πρωτεΐνες που θα βρούμε στην αγορά ποικίλουν. Η πιο διαδεδομένη είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία είναι μια φυσική πρωτεΐνη και μεταβολίζεται εύκολα. Συνήθως, είναι ένα συμπλήρωμα για μετά την προπόνηση, και χρειάζεται υπομονή για να δείτε τα αποτελέσματα της. Αυτό όμως δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα καθώς ο στόχος σας θα επιτευχθεί μετά από ένα χρονικό διάστημα. 

Μια εναλλακτική λύση, θα μπορούσε να είναι η πρωτεΐνη καζεΐνης ή αλλιώς καζεϊνική πρωτεΐνη. Προτείνεται είτε για συντήρηση, είτε για ανάπτυξη του μυϊκού όγκου. Η συγκεκριμένη, προτείνεται να λαμβάνεται κατά την διάρκεια της προπόνησης. Αποτελεί και αυτή μια εξίσου εξαιρετική λύση για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας. Τέλος, ένα απλό, εύκολο και γρήγορο snack κατά την διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν να είναι οι μπάρες πρωτεΐνης οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν περιέχουν ζάχαρη ή είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες. Μια πιο απλή επιλογή με πιο χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης είναι οι μπάρες βρώμης ή δημητριακών.

Κρεατίνη

Η κρεατίνη ουσιαστικά περιέχει αμινοξέα. Είναι μια ιδανική λύση για βελτίωση της αντοχής σας κατά την διάρκεια της προπόνησης. Επίσης η κρεατίνη για γράμμωση ή όγκο, έχει γρηγορότερα αποτελέσματα. Αυτό έχει ως συνέπεια, περισσότερες επαναλήψεις ή περισσότερα κιλά στην προπόνηση. Άρα μεγαλύτερη αύξηση της μυϊκής μάζας. Η συγκεκριμένη, συνίσταται πριν από την προπόνηση και όχι μετά. 

Ενώ, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της κρεατίνης είναι η κατακράτηση του νερού στους μύες για ακόμα μεγαλύτερο όγκο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο πρέπει η κατανάλωση του νερού να είναι αυξημένη. Απαιτούνται περίπου 4 λίτρα νερό την ημέρα, έτσι ώστε να μην αφυδατωθούν οι μύες.

Στην αγορά η κρεατίνη κυκλοφορεί σε 3 μορφές: Σε σκόνη, σε χάπια και σε υγρή μορφή.

Με τι άλλο συνδυάζονται;

Η πρωτεΐνη και η κρεατίνη μπορούν να ταιριάξουν πολύ εύκολα με τα αμινοξέα.

Συμπερασματικά

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε το τι απόφαση θα πάρει ο κάθε αθλητής είναι καθαρά ανάλογα με τον στόχο που έχει θέσει. Υπάρχουν επιλογές για γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα ή επιλογές συντήρησης με πιο αργά αποτελέσματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει η διατροφή και οι ώρες που θα βρίσκεστε στο γυμναστήριο. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμπληρώματα στην διατροφής και δεν πρέπει να είναι μια ολική αντικατάσταση. Σημαντικό ρόλο θα παίξει τι τροφές και snacks θα επιλέξετε. Ένα χρήσιμο snack σίγουρα αποτελεί το φυστικοβούτυρο, το οποίο έχει υψηλή διατροφική αξία και μοναδικά οφέλη.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως όλα τα παραπάνω δεν απευθύνονται αναγκαστικά σε επαγγελματίες αθλητές και μόνο. Είναι κατάλληλα για όλους όσους γυμνάζονται και τους αρέσουν οι προπονήσεις, προσφέροντας δύναμη, αντοχή και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.

Η καθημερινή άσκηση η προπόνηση, αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό του τελικού αποτελέσματος και του στόχου που έχεις θέσει. Ωστόσο, πρέπει να είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου τόσο στο κομμάτι της διατροφής, όσο και να τηρείς τις ώρες και τις ημέρες προπόνησης. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα υγιές και όμορφο σώμα. Δεν χρειάζονται υπερβολές, και δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό η ζωή σου. Αρκεί να γίνει ένα κομμάτι της ζωής οι συχνές προπονήσεις, να γίνεις τρόπος ζωής και να ενταχθεί όπως πολλά ακόμα μέσα στην καθημερινότητα σου.

Στην NGT θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε διάφορα προϊόντα με καθημερινές προσφορές. Επισκεφτείτε τώρα το Νο.1 ηλεκτρονικό κατάστημα με συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα ή όγκο.

Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 211 40 54 589

Επισκέψου το φυσικό μας κατάστημα: Παρασκευοπούλου 71 & Σεράφη, 10445, Αθήνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.