ΚΚΕ: Καθολική συμμετοχή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη νέα απεργία ενάντια στις διαλυτικές μεθοδεύσεις



Με καθολική συμμετοχή στη νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε δυναμική απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, συνέχισαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Με την απεργία τους έδωσαν παράλληλα αγωνιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις ειδικού εκκαθαριστή και κυβέρνησης, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους, επιχειρώντας να ρίξουν στους εργαζόμενους τις ευθύνες για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη ΛΑΡΚΟ η χρόνια πολιτική υπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στην κινητοποίηση των εργαζομένων βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, και τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας τη σταθερή αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και του λαού της περιοχής.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, των συνταξιουχικών σωματείων Λάρυμνας και Μαρτίνου, της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ, καθώς και κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λοκρών, ο πρώην δήμαρχος Λοκρών και νυν δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Ν. Λιόλιος και μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Λάρυμνας και Μαρτίνου.

Δίνοντας συνέχεια στις 48ωρες καταλήψεις των γραφείων της διοίκησης στην Αθήνα και στη Λάρυμνα, που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν συσπειρωμένοι, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας για την ειδική εκκαθάριση, που ήδη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ σε οριακό σημείο λειτουργίας, έχει πετσοκόψει μισθούς και δικαιώματα, συμβάλλοντας στην περαιτέρω απαξίωσή της και διαμορφώνοντας ευνοϊκές συνθήκες για την εκποίησή της. Απαιτούν επίσης τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καθώς και την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω προς όφελος του λαού.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, καθώς την Πέμπτη 21/5 έχει προκηρυχθεί μία ακόμη 24ωρη απεργία, ενώ όπως υπογραμμίστηκε και στις ομιλίες των εκπροσώπων της διοίκησης των Σωματείων στη συγκέντρωση την Παρασκευή, ετοιμάζονται και άλλες πολύμορφες δράσεις.
Κ. Παπαδάκης: Το ΚΚΕ στο πλευρό σας μέχρι την τελική δικαίωση
Την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εξέφρασε στον χαιρετισμό του στην απεργιακή συγκέντρωση ο Κώστας Παπαδάκης.

«Είμαστε εδώ μαζί σας και σήμερα, όπως και τις προηγούμενες μέρες, όπως και σε κάθε αγώνα της ΛΑΡΚΟ», σημείωσε. «Αυτήν την περίοδο και μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση», πρόσθεσε, «ρέουν δισεκατομμύρια, εμφανίζονται “μαξιλάρια”, χρήματα που δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα μονοπώλια, αλλά όχι για τη ΛΑΡΚΟ, που θέλουν να σταματήσει να λειτουργεί. Επιδιώκουν να συνεχιστεί το έγκλημα. Αυτά που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, τα σχεδίαζαν και οι προηγούμενες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχθούν τον εκβιασμό. Παρά τις προσπάθειες να αιφνιδιαστούν, οι εργάτες δεν λυγάνε. Δεν λύγισαν όταν είδαν να ψηφίζεται η τροπολογία. Δεν θα λυγίσουν ούτε τώρα μπροστά στην τρομοκρατία, στους εκβιασμούς, στις διώξεις, αλλά και τα “χτυπήματα στην πλάτη”».

Απάντηση των εργαζομένων στις μεθοδεύσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ, τόνισε ο Κ. Παπαδάκης, θα πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης τους, η κλιμάκωση και η συσπείρωση του λαού της περιοχής. Εφερε ως παράδειγμα τις εξελίξεις με τις μαζικές απολύσεις στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι» και στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ», επισημαίνοντας πως πρόκειται για επιχειρηματικούς ομίλους με τεράστια κερδοφορία, που, «αφού “μπούκωσαν” στο χρήμα, τώρα επιθυμούν να επενδύσουν αλλού και “αφήνουν στην ψάθα” τους εργάτες».

«Οι εργάτες θα πρέπει να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν, τον δικό τους πλούτο, που βγαίνει από τον ιδρώτα και το αίμα τους», τόνισε και κάλεσε σε αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, μέχρι την τελική δικαίωση.

Σε συμπαράσταση και στήριξη του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ κάλεσε και ο Τάσος Χρονάς, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας ότι «αφορά ολόκληρη την περιοχή που κινδυνεύει να ερημώσει, όπως το Μαντούδι της Εύβοιας με τις απολύσεις στην ΤΕΡΝΑ». Τόνισε επίσης ότι «δεν αρκούν οι γενικολογίες, αλλά απαιτείται στήριξη στην πράξη. Θα πρέπει ξεκάθαρα να λέμε ότι όλα εξαρτώνται από τις πολιτικές, όχι μόνο της τελευταίας κυβέρνησης, αλλά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που εξυπηρετούσαν μονοπωλιακούς ομίλους».

«Οι καταλήψεις στη διοίκηση απέδειξαν το ποιος παράγει»
«Μπλοκάραμε τη διοίκηση και τους ειδικούς εκκαθαριστές με τις 48ωρες καταλήψεις των γραφείων σε Αθήνα και Λάρυμνα και η παραγωγή βγήκε. Απεργούμε και η παραγωγή δεν βγαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, προσθέτοντας παράλληλα ότι «οι ίδιοι σταμάτησαν την παραγωγή για να πουλήσουν τη ΛΑΡΚΟ τζάμπα, οι ίδιοι κόβουν μισθούς και δικαιώματα για να παραδώσουν φτηνό προσωπικό». Ευχαριστώντας τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής για τη συμπαράσταση, τόνισε ότι «χωρίς εσάς δεν θα ήμασταν όρθιοι» και κάλεσε σε συνέχιση της αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν και στο νέο συλλαλητήριο που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

«Κάθε μέρα είναι μια ξεχωριστή μάχη. Η κατάληψη στα γραφεία απέδωσε καρπούς. Μας στέλνουν εξώδικα για να μας φοβίσουν. Εστειλαν ανθρώπους όχι για εκκαθάριση, αλλά για κλείσιμο. Να πάρουν πίσω την τροπολογία. Δεν σταματήσαμε εμείς το εργοστάσιο, όπως λένε. Συνεχίζουμε τον αγώνα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Ανδρέας Κορέτζελος.

«Απεργούμε όχι μόνο για τα δικαιώματά μας, αλλά για τη λειτουργία του εργοστασίου. Αντί η ΛΑΡΚΟ να δουλεύει και να παράγει για το λαό, την απαξιώνουν και την κλείνουν. Παλεύουμε για να έχει ζωή ο τόπος μας. Αντίσταση και αγώνας είναι η μόνη απάντηση», σημείωσε από την πλευρά του ο Τάκης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στον Αϊ – Γιάννη Βοιωτίας.

«Οι κινητοποιήσεις μας “τάραξαν τα νερά”. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», τόνισε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες των εργαζομένων για την αλληλεγγύη. «Θα παλέψουμε γιατί το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και πολύ περισσότερο στους συναδέλφους μας που έδωσαν το αίμα τους», τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Καραμέρης, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας.

Τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εξέφρασε στον χαιρετισμό του ο γραμματέας του ΔΣ, Γιώργος Οικονόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι στο χέρι των εργαζομένων και του λαού της περιοχής να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία που δίνει τη χαριστική βολή στη ΛΑΡΚΟ, μια πλουτοπαραγωγική πηγή που θα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Συνάντηση με τους απεργούς της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή Καστοριάς

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε την Παρασκευή με μέλη του ΔΣ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τους απεργούς στο μεταλλείο της ΛΑΡΚΟ στην Ιεροπηγή Καστοριάς.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχαν ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γιάννης Κανάτσιος, Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς – Βοΐου του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Τίγκας, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Καστοριάς.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν από τους εργαζόμενους και το σωματείο για την εξέλιξη της απεργίας, η συμμετοχή στην οποία ήταν καθολική στους χώρους εργασίας της ΛΑΡΚΟ στη Δυτική Μακεδονία και συζήτησαν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας εκφράστηκε η συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και αναδείχτηκε η σημασία του συντονισμού όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων στις εργολαβίες και των αυτοαπασχολούμενων, τόσο στην Καστοριά όσο και στη Λάρυμνα, αλλά και η κοινή πάλη συνολικά του λαού της περιοχής.
Τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό να δυναμώσουν την πάλη για να πάρουν οι εργαζόμενοι τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους, να γίνουν κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν, για έναν δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών του λαού, με την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, οι οποίες θα είναι πραγματικά λαϊκή περιουσία.

Πηγή: rizospastis.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.