Γιορτάστηκε ο Άγιος Αχίλλιος στην Αρχιερατική Περιφέρεια Βελβεντού



Γιορτάστηκε ο Άγιος Αχίλλιος στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε (15-5-2020) στους Ενοριακούς Ι.Ν. της Α.Π.Β.

Κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων ενάντια στη διασπορά του αόρατου και φονικού ιού.

Ο Άγιος Αχίλλιος υπήρξε αρχιεπίσκοπος Λαρίσης (310 – 350 μ.Χ.) στα χρόνια της αρχαίας Εκκλησίας.

“Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια (325) και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην καταδίκη του Αρείου. Αρχιεράτευσε στη Λάρισα για 40 περίπου χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 350” (ιστοσελίδα Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου).

Η εκκλησιαστική περιοχή μας (Κεσάρεια – Σέρβια – Κοζάνη) στις απαρχές της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, σχετιζόταν με την Μητρόπολη Λαρίσης και με τον Άγιο Αχίλλιο αρχιεπίσκοπο Λαρίσης.

Για την περιοχή μας οι πηγές αναφέρουν:

1. “Ως πρώτη Επισκοπή λειτούργησε η Κεσαρείας με έδρα την Κεσαρεία. Στους καταλόγους Μητροπόλεων και Επισκόπων που παραθέτει ο Γεράσιμος Κονιδάρης “Εκκλησιαστική ιστορία της Ελλάδος” (τόμ. Α. σελ. 513-515) αναφέρεται Επισκοπή Κεσαρείας υπαγομένη στη Μητρόπολη Λαρίσης κατά τον Ε’ αιώνα (431-551) … Συνεπώς κατά τον 5ο και 6ο αιώνα έδρευε στην Κεσάρεια Επισκοπή, η οποία πιθανώς να συστάθηκε και υπήρχε ίσως από του 4ου αιώνα αφ’ ότου έπαψαν οι διωγμοί..” (ιστοσελίδα Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης).

2. “Πρώτος επίσκοπος της επισκοπής Καισαρείας (κοντά στο σημερινό χωριό Κεσαριά) είναι ο άγιος Μακεδόνιος (325), που υπαγόταν στην μητρόπολη Λαρίσης. Συμμετείχε στην πρώτη οικουμενική σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.” (Ημερολόγιο 2020. Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, σελ. 19).

Από τα παραπάνω είναι φανερή η εκκλησιαστική συνάφεια της ευρύτερης περιοχής μας με τη Μητρόπολη Λαρίσης και τον Άγιο Αχίλλιο, στα πρώτα βήματα του εκκλησιαστικού μας βίου.

Ο επίσκοπος Κεσάρειας Μακεδόνιος, στην επισκοπή του οποίου υπαγόμασταν, ο αρχιεπίσκοπος Λαρίσης Αχίλλιος, στην αρχιεπισκοπή του οποίου, σαν σε ομόκεντρο κύκλο, υπαγόμασταν, έλαβαν και οι δύο μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, το 325.

Μαζί τους ο Άγιος Νικόλαος αρχιεπίσκοπος Μύρων και ο Άγιος Αθανάσιος διάκονος τότε, ο μετέπειτα πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Όλοι αυτοί συνέβαλαν συνοδικά και εν Αγίω Πνεύματι στη σύνταξη των 7 πρώτων από τα 12 άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως και στην εισαγωγή του όρου “ομοούσιος “. Ο Υιός είναι ομοούσιος (“εκ της αυτής ουσίας”) τω Πατρί.

Στην περιοχή μας ο Άγιος Αχίλλιος τιμάται με Ενοριακό ναό αφιερωμένο στο όνομά του. Είναι το χωριό Λάβα, της Α. Π. Σερβίων.

Στο Βελβεντό για τον Άγιο Αχίλλιο οι παλαιότεροι έλεγαν: Ο Άγιος Αχίλλιος σταματάει το χαλάζι.

Όταν με τους συναδέλφους δασκάλους και τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού πραγματοποιούσαμε εκδρομή στα Μετέωρα (προς το τέλος Μαΐου) στην επιστροφή περνώντας από τη Λάρισα επισκεπτόμασταν και το Ναό του Αγίου Αχιλλίου, ασπαζόμασταν το τίμιο λείψανό του, ψάλλαμε το Απολυτίκιό του και ζητούσαμε τη Χάρη του Αγίου.

Τη Χάρη του να έχουμε.

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.