Φονευθέντες από το ΕΑΜ/ΚΚΕ στην επαρχία Κοζάνης 1943-1945 – Του Θανάση Καλλιανιώτη

Του Θανάση Καλλιανιώτη:

609 καταγεγραμμένοι λεπτομερώς άνδρες (αντικομουνιστές κυρίως οπλίτες), γυναίκες και παιδιά φονεύτηκαν στην επαρχία Κοζάνης από τις οργανώσεις ΕΑΜ και ΚΚΕ από το 1943 ως το 1945. Τα 2/3 αυτών επί Εαμοκρατίας σε τρεις μόνον ημέρες, στο σκότος, κρυφά και χωρίς δίκη. Προσφυγικής επί το πλείστον καταγωγής, γνώστες της τουρκικής οι μισοί και γεωργοί όλοι εκτός από λίγες δεκάδες ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Αιτία κύρια των ανθρωποκτονιών η διακαής επιθυμία ανάληψης της εξουσίας, και δευτερεύοντες μόνο παράγοντες η κληρονομιά και η γεωγραφία

Εξακόσιοι εννέα άνθρωποι φονεύτηκαν από το ΕΑΜ/ΚΚΕ το διάστημα 1943-45 στην επαρχία Κοζάνης, 574 άρρενες και 35 θήλεις. Από τις τελευταίες τον πιο οικτρό θάνατο είχε 27χρονη ελληνόφωνη αγρότισσα, η οποία Αύγουστο ’44 σπρώχτηκε ζωντανή μέσα σε καιόμενο καθαριστικό σπόρων στον οικισμό Κουβούκλια. Γυναίκα της οργάνωσης Τοντ, απήχθη από την Αιανή χωρίς έκτοτε να δώσει σημεία ζωής. Τέσσερις μόνον έπεσαν εν ώρα μάχης, ενώ 27 εκτελέστηκαν είτε επί τόπου είτε κατόπιν μεταφοράς τους σε τόπους ανακρίσεων όπως η παραποτάμια θέση Αράπης Ρυμνίου. Αποτελούν τα 3/5 των φονευθέντων από τους ίδιους σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Νήπια όπως κι ένα παιδί εφονεύθησαν κατά τη διάρκεια μαχών ή επιθετικής εξάψεως, ποτέ σκόπιμα. Από τις έφηβες η μία, αγρότισσα από το Ροδίτη, εκτελέστηκε στο χωριό της Νοέμβριο του 1944 χωρίς να προηγηθεί πόλεμος, ενώ η 20χρονη εκ Σερβίων μετέφηβη μοδίστρα εφονεύθη από έναν ή περισσότερους επαναστάτες στο ορεινό Παλαιογράτσανο αρχές καλοκαιριού του 1943. Από τους 37 εφήβους ένας 13χρονος καταγόμενος από τα Κρανίδια εκτελέστηκε στον Ροδίτη μαζί με τον πατέρα του Νοέμβριο του 1944. Οι μετέφηβοι, οι άρρενες (έτσι κατεγράφησαν όσων είναι άγνωστες οι ηλικίες) και οι άνδρες, εξαιρουμένων ελάχιστων που έπεσαν σε μάχες, εκτελέστηκαν είτε όπου ευρέθησαν είτε μεταφερόμενοι σε άλλα μέρη.

Αν θεωρητικά οι αντάρτες του ΕΑΜ και τα μέλη του ΚΚΕ σφριγούσαν ηλικιακά, διήνυαν δηλαδή την εφηβική και μετεφηβική ηλικία (αυτές λογίζονται ως ζωηρές κι ευπειθείς σε κάθε φωνή όσο υπερβολική και να είναι), τα θύματά τους διέφεραν. Στην πλειονότητά τους ήταν μεστοί άνδρες, αρχηγοί οικογενειών, που έμεναν στα χωριά τους ως φρουρές απόκρουσης των ανταρτών, κοντά στους πόρους βιοτής, στα ζώα και τα χωράφια που χρειάζονταν καθημερινή φροντίδα. Η ένθερμη νιότη δεν σεβάστηκε αρκετές φορές την ώριμη ηλικία όπως τουλάχιστον μαρτυρήθηκε στα Πετρανά όπου νεαρός Ελασίτης φόνευε αδιακρίτως όποιον κρατούμενο τού τον παρέδιδαν άλλοι, μεγαλύτεροι προφανώς στην ηλικία, συνάδελφοί του.

Προσφυγικής καταγωγής ήταν το 80% των φονευθέντων από το ΕΑΜ/ΚΚΕ. Είχαν γεννηθεί σχεδόν όλοι στη Θράκη, τον Πόντο και γενικώς στη Μικρά Ασία, ενώ τα παιδιά τους στην Ελλάδα. Ένας από τους βασικούς παράγοντας ένταξής τους στο αντικομουνιστικό στρατόπεδο ήταν ακριβώς αυτή η κληρονομιά: είχαν ξεσπιτωθεί αποδιωκόμενοι από μιαν άλλη χώρα και 20 χρόνια μετά κινδύνευαν να χάσουν πάλι οικίες, περιουσίες και ζωές από αντίποινα, τα οποία προκαλούσαν οι επιθέσεις του ΕΛΑΣ εναντίον περιπόλων ή γερμανικών επισταθμιών. Με τη στάση τους αυτή γλίτωσαν από τον εξωτερικό εχθρό, όχι όμως από τον εσωτερικό τους αντίπαλο, ο οποίος δεν είχε κανέναν ενδοιασμό ως προς την «εξάχνωσή» τους.

Το 54% των φονευθέντων στην επαρχία Κοζάνης γνώριζε εκ μητρός την τουρκική, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ελληνόφωνοι διαφόρων διαλέκτων και ιδιωμάτων ομιλώντας την ποντιακή, τη θρακική, τη μικρασιατική ή τη μακεδονική χωριατική. Λιγότερο από το 1/5 των ειρημένων τουρκόφωνων κατοικούσαν εκτός της επαρχίας Κοζάνης και είχαν έλθει στην περιοχή εθελοντικά από τα Γρεβενά τον Ιούλιο του 1944 ή καταδιωκόμενοι από την Εορδαία Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Στην εξολόθρευση των αντιπάλων του το ΕΑΜ/ΚΚΕ δεν ξεχώριζε, με την εξαίρεση της σλαβομακεδονικής, γλώσσες, ιδιώματα και θρησκευτικές πίστεις, ώστε να στοχεύει κυρίως στους τουρκόφωνους. Απλώς οι τελευταίοι κατοικούσαν σε λάθος, κατ΄ αυτό, περιοχές.

Σχεδόν αποκλειστικά από τον νομό Κοζάνης (τότε συμπεριλάμβανε και τα Γρεβενά) κατάγονταν οι φονευθέντες της περιόδου 1943-1945, λογική εικόνα, αφού οι μετακινήσεις είχαν μειωθεί επί Κατοχής κι Εαμοκρατίας, όπως συμβαίνει στα ολοκληρωτικά συστήματα διοίκησης όπου κάθε κίνηση ανθρώπων -και ιδεών- πρέπει να ελέγχεται από την εξουσία. Ως Οξεία Γωνία δηλώνεται η πεδινή λωρίδα ΒΑ της Κοζάνης, της οποίας η πρότερη ονομασία ήταν τουρκική, Εγρί Μπουτσάκ, διότι πράγματι έτσι είναι γεωφυσικώς. Από το Βόιο προσήλθαν στην επαρχία Κοζάνης καταδιωκόμενοι από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ λίγοι μόνον αντικομουνιστές, διότι οι οργανώσεις τους είχαν ήδη κατασταλεί ενόπλως αρκετά νωρίς, τον Απρίλιο του 1943. Οι Θεσσαλοί ήταν όλοι οπλίτες που έφθασαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους μαζί με τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1944 και παρέμειναν στην περιοχή.

Είκοσι άνδρες τουλάχιστον, αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1944, καταγόμενοι από άλλες περιοχές εκτελέστηκαν είτε όπου ευρέθησαν είτε έπειτα από ανακρίσεις στο στρατόπεδο Κοζάνης. Οι τελευταίοι οδηγήθηκαν δέσμιοι ένα κρύο βράδυ εκατοντάδες μέτρα έξω από το στρατόπεδο προς τα νοτιοδυτικά, λίγο πιο πέρα από τη θέση «Γαλλικά Μνήματα», δηλαδή τον τόπο όπου εκτελούσαν οι Γάλλοι παλαιότερα, οι Γερμανοί ύστερα. Πυροβολήθηκαν στα αναχώματα της σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνης-Καλαμπάκας. Όπως η πλειονότητα των εκτελεσθέντων του φθινοπώρου του 1944 θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους, στους οποίους απαγορεύονταν η πρόσβαση εκ μέρους των οικογενειών τους μέχρι τέλη Μαρτίου του 1945.

Ανταρτόπληκτοι από τους λόφους του Βοΐου και των Γρεβενών και οπλίτες από την Εορδαία προσέφυγαν οικογενειακώς ή μόνοι τέλος καλοκαιριού και μεσούντος του φθινοπώρου 1944 σε συγγενικές τους οικογένειες στους οικισμούς της επαρχίας Κοζάνης Βαθύλακκο, Νέα Σιγή, Κουβούκλια, Μεσιανή, Ροδίτη, Λεύκαρα και Ίμερα. Όσοι δεν διέθεταν παρόμοιους δεσμούς προτίμησαν τα Πετρανά, χωριό πλησίον της πόλης Κοζάνης, το οποίο γνώρισε πρώτο την πολιορκία των ανταρτών του ΕΛΑΣ στις 24 Νοεμβρίου 1944. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που διέφυγαν ή παραδόθηκαν ατομικά πιο πριν, επέζησαν, οι υπόλοιποι αιχμαλωτισθέντες εκτελέστηκαν από τους αντάρτες το ίδιο και τα ακόλουθα δύο βράδια και θάφτηκαν από τους κατοίκους του χωριού σε ομαδικούς τάφους, οι οποίοι ανοίχτηκαν τον Απρίλιο του 1945 με τους πατεράδες και μάνες, παιδιά και χήρες να αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

Σεπτέμβριο του 1944 οι αντάρτες περιέσφιξαν την Κοζάνη μαχόμενοι με αντικομουνιστές οπλίτες κι αναγκάζοντάς τους να καταφύγουν στην πόλη. Το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου 1944 αποσύρθηκαν στα χωριά κατόπιν παρέμβασης των Βρετανών, οι οποίοι επιτέθηκαν στους Γερμανούς το επόμενο πρωί. Ένα μήνα αργότερα τα Πετρανά όπου είχαν εγκατασταθεί κυρίως οι Εορδείς δέχτηκαν επίθεση ανταρτών, ενώ στους υπόλοιπους οικισμούς οι αντικομουνιστές οπλίτες παραδόθηκαν αμαχητί σε αντάρτες, μονίμους κι εφεδρικούς, των 28ου/50ού/53ου συνταγμάτων του ΕΛΑΣ κι ενός τάγματος ΕΠΟΝ Φλωρίνης. Εκτελέστηκαν επί τόπου ατομικά ή ομαδικά σε χαράδρες, αφού πρώτα είχαν εγκλειστεί στα Δημοτικά κυρίως Σχολεία της περιοχής.

Από τον Ιανουάριο του 1943 ως το Μάρτιο του 1945 οι αντάρτες του ΕΑΜ, η Πολιτοφυλακή όπως ονομάστηκε η χωροφυλακή τους, και η ΟΠΛΑ, η μυστική Αστυνομία του ΚΚΕ, εξουδετέρωναν με διάφορους τρόπους τους αντιπάλους τους στην επαρχία Κοζάνης, τα βράδια κυρίως, με ατομικούς φόνους, κάποτε με βασανιστήρια και σε μερικές περιπτώσεις με μαχαίρια ή ρόπαλα – η ώθηση αγρότισσας σε φλεγόμενο μπουράτο έχει ήδη αναφερθεί. Συνηθέστερες όμως ήταν οι εκτελέσεις κατόπιν ανακρίσεων σε απόμερα μέρη όπως ο ήδη λεχθείς οικισμός Ρύμνιο και το ορεινό χωριό Παλιάλωνα (σήμερα Φρούριο), έδρα της ΠΕ Σερβίων του ΚΚΕ. Οι μαζικές εκτελέσεις του Νοεμβρίου του 1944 έγιναν από αποσπάσματα που έφεραν οπλοπολυβόλα κι αυτόματα σύμφωνα με καταθέσεις ελάχιστων επιζώντων. Από την πλευρά των επαναστατών κανείς δεν έχει αναφερθεί γραπτά στα γεγονότα. Γιατί άραγε;

Εξαιρώντας τους γεωργούς, που κυριαρχούν καταφανώς, γι’ αυτό και δεν παριστάνονται στο γράφημα, το 60% των φονευθέντων από το ΕΑΜ/ΚΚΕ ήταν ιδιώτες: έμποροι που δεν συνέβαλαν, τουλάχιστον οικονομικά, στα οράματα της επανάστασης και οι εξαρτώμενοι από αυτούς αυτοκινητιστές. Οι δικηγόροι αποτελούσαν κίνδυνο αντίθετων δημεγερσιών, τους δε κτηματίες απεχθανόταν η (οκνεύουσα) αγροτιά των μικρών κλήρων. Οι υπόλοιποι φονευθέντες δραστηριοποιούνταν σε διάφορα, κοινά, επαγγέλματα, αλλά είχαν προτιμήσει να μην ενταχθούν στο κόκκινο στρατόπεδο.

Καθώς στόχος των επαναστατών ήταν η κατάλυση της εξουσίας, οι πρότεροι εκπρόσωποί της ήταν άκρως ευάλωτοι, πρωτίστως οι πρόεδροι των οικισμών και οι κοινοτικοί γραμματείς και υπάλληλοι. Ακολουθούσαν οι δάσκαλοι και οι ιερείς, εμπόδια αντίστοιχα στην πολιτική επικοινωνία και την πνευματική αφύπνιση, όπως την αντιλαμβάνονταν οι Ροβεσπιέροι. Οι χωροφύλακες, οι αγροφύλακες, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί ως πρώην άνθρωποι των όπλων είχαν τη δυνατότητα να εγείρουν συντονισμένες αντιστάσεις. Οι ιατροί ήταν συνήθως ιερά πρόσωπα, όχι όμως όταν κατείχαν διοικητική εξουσία όπως ο ιατρός-κοινοτάρχης κωμοπόλεως νοτίως του ποταμού.

Το 68% φόνων κι εκτελέσεων έλαβε χώραν κατά την περίοδο της Εαμοκρατίας (κόκκινο χρώμα), ήτοι από το φθινόπωρο του 1944 ως το Μάρτιο του 1945, με κορύφωση στα τέλη Νοεμβρίου του 1944. Θα περίμενε κανείς ότι το ΕΑΜ ως επίσημο κράτος με (διορισμένους) κοινοτάρχες, δήμαρχο, νομάρχη -επίσκοπος παρέμενε ο απών Ιωακείμ- δικαστές και στρατοδίκες, θα λειτουργούσε νομίμως, όμως παρά τις εύηχες κι άρτια διατυμπανιζόμενες θεωρίες εφαρμόστηκαν άγραφες, κρυφές κι αιματηρότατες πρακτικές με εκατοντάδες φόνους κι εκτελέσεις. Μάλιστα στην Εαμοκρατία απαγορεύονταν η πρόσβαση στους ομαδικούς τάφους, κάτι που δεν είχε εφαρμοστεί ούτε επί Γαλλοκρατίας παλαιότερα ούτε ακολούθως επί γερμανικής Κατοχής.

Οι πρώτοι, αυξημένοι, φόνοι έλαβαν χώραν άνοιξη του 1943, απαρχές του Κατοχικού Εμφυλίου, με την εξουδετέρωση των άλλων ενόπλων αντιστασιακών οργανώσεων ΥΒΕ/ΕΚΑ. Την επόμενη άνοιξη ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στα αντικομουνιστικά πεδινά χωριά λεηλατώντας πυρπολώντας τα. Τον Ιούλιο του 1944 γερμανική εκκαθαριστική επιχείρηση διέλυσε προς στιγμήν τους αντάρτες, οι οποίοι ανασυντάχτηκαν επιδεικνύοντας θανατηφόρα την πυγμή τους. Στις δε απαρχές της πεδινής Εαμοκρατίας, θεωρούμενοι κατά κράτος νικητές, προχώρησαν σε χιλιάδες φυλακίσεις, εξορίες και μαζικές εκτελέσεις.

Χάρτης της επαρχίας Κοζάνης –οι σημειούμενοι οικισμοί εκτός αυτής ανήκαν εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Με τους κόκκινους κύκλους αποτυπώνεται ανάλογα με το μέγεθος ο αριθμός των φονευθέντων από το ΕΑΜ/ΚΚΕ ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής, ενώ με τους κυανούς οι φονευθέντες εκάστου τόπου. Τα θύματα φυσικά είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα λεπτομερώς 609.

Η πύκνωση στα ανατολικά εξηγείται από την επιθυμία των Γερμανών να διατηρούν ανοικτό τον δημόσιο δρόμο Λάρισας-Κοζάνης, η αρχή του οποίου φαίνεται στο ΝΑ μέρος της εικόνας. Όποιοι κατοικούσαν πέριξ αυτού είχαν δύο επιλογές: να μην επιτρέπουν στους αντάρτες να διαφεντεύουν την οδό ή να υποστούν αντίποινα εκ μέρους του εχθρού, όπως συνέβη, σε μικρότερο βαθμό στη στενωπό Κοζάνης-Σιατίστης από όπου περνούσε δρόμος προς τις περιοχές Βοΐου-Γρεβενών, τις οποίες επισκέπτονταν οι Γερμανοί προς εξάλειψη ανταρτικών βάσεων.

Στην επικοινωνιακή βαρύτητα προστιθόταν οι πικρές μνήμες των παρόδιων χωριτών, οι οποίοι είχαν ξεσπιτωθεί από τις προγονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία και τη Θράκη δυο δεκαετίες νωρίτερα, η ύπαρξη μεταλλείων χρωμίου στο ανατολικό αντέρεισμα του όρους Βούρινος, απαραίτητου στον εχθρό, και η προσήλωση του ΕΑΜ στην κατάκτηση της εξουσίας.

Τα Ίμερα αν και δεν είχαν αντισταθεί καθόλου τον Νοέμβριο του 1944, επλήγησαν ολοσχερώς από τις εκτελέσεις όντας ενδιάμεσα του μονοπατιού Πιερίων-Βερμίου και γενικότερα στο μέσον της επικοινωνιακής οδού Θεσσαλονίκης-Πίνδου όπου η έδρα του ΕΑΜ/ΚΚΕ Μακεδονίας.

Δείτε τις γραφιστικές απεικονίσεις στο blogs.sch.gr/thankall

 

Goody’s Burger House Κοζάνης | Υπηρεσία delivery και take away για τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ταμειακές Μηχανές στην Κοζάνη | Πώληση και τεχνική υποστήριξη ταμειακών μηχανών από τη Webtouch
Vet Plus | Πρόγραμμα διαχείρισης αιγοπροβάτων από τον κτηνίατρο Νικόλαο Καραλίγκα στην Κοζάνη
Kaplanoglou Photography | Νέα πακέτα γάμου και βάφτισης για τις ανάγκες και απαιτήσεις σας
Δημιουργίες Like a Dream | Τα πάντα για τον στολισμό ενός ονειρεμένου γάμου και βάφτισης

 

 

 

71 σχόλια στο άρθρο “Φονευθέντες από το ΕΑΜ/ΚΚΕ στην επαρχία Κοζάνης 1943-1945 – Του Θανάση Καλλιανιώτη

 1. Αφηστε την προπαγανδα.
  Σταματηστε τα ψεμματα.
  Οι φονευθεντες κομουνιστες
  ειναι πολλαπλασιοι.
  Και στο φιναλε
  σε εναν εμφυλιο υπαρχουν
  απωλειες καιαπο τις
  δυο πλευρες.

  1. Εγώ ξέρω ότι όποιος έρχεται στην χώρα σού τον πολεμάς και τους δοσίλογους εφιάλτες τους κόβεις το κεφάλι έτσι είναι απλά τα πράγματα,,,,, κάποιοι βγήκαν στα βουνά πολέμησαν και κάποιοι άλλοι συνεργάστηκαν και ρουφιανευαν…… θάνατος στους συνεργάτες των Γερμανών

 2. Ποιος είσαι συ που μιλάς,από πού ξεφυτρώσες ετσι ξαφνικά κ τι επιδιώκεις με όσα ανεκδιηγητα λες;
  Τι θες,τι γυρεύεις κ σκαλίζεις το παρελθόν;θες να μάθεις τι έγινε κ στην αντίπερα όχθη η όχι;
  Από τη δική μου κ μόνο οικογένεια χάθηκαν 10 άτομα(συγγενείς πρώτου βαθμού).τον έναν τουκοψαν το κεφάλι οι καταδότες ,το έβαλαν στο κάρο κ το σεργιανουσαν μέσα στην Κοζάνη ως ,,μυασμα,,.φρικτό ε;
  Τον άλλο μαζί με 16 ακόμα ηλικίας όχι πάνω από 20 τον έστησαν κάπου εδώ τριγύρω κ τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ χωρίς κανένα δικαστήριο!
  Έκαψαν τα σπίτια μας,τα ρήμαξαν .πήραν 5 ακόμη του στενού μου περιβάλλοντος κ αφού τα βασάνισαν σκληρά κ ανελέητα τα εκτέλεσαν χαράματα.Οι καταδότες(από τη δική σου την πλευρά)φορώντας μαύρες κουκούλες κ κρατώντας όπλα κυνηγούσαν κ βίαζαν χήρες κ ορφανά.Ξερουμε ποιοι ήταν!
  Οι υπόλοιποι 3 προσπαθώντας να ξεφύγουν ανέβηκαν στο βουνό κ μέσα σε λίγες μέρες σκοτώθηκαν κάπου κοντά στη Βέροια(πάλι από ανθρώπους της πλευράς που υποστηρίζεις)Όλοι σε ομαδικό τάφο!
  Είναι πολλά κ ατελείωτα όσα με καίνε κ θα θελα να πω,όμως δε θα το κάνω όπως εσύ φαρδυα-πλατια έγραψες πάνω στο στρογγυλό σου τραπέζι,ετσι αβίαστα,χωρίς ντροπή κ σεβασμό για τους χιλιάδες νεκρούς που πολέμησαν ηρωικά(δεν αρνήθηκαν τις ιδέες τους)τον εχθρό,αυτούς που δήθεν υπερασπίζεσαι(εκτός εξαιρέσεων γιατί μέσα στην αναμπουμπουλα έγιναν κ λάθη)ήταν καταδότες των Γερμανών.
  Εάν λοιπόν 10 άτομα δικά μου έχασαν έτσι τα νιάτα τους κάνε αν μπορείς έναν πολλαπλασιασμό κ δες πόσοι ήρωες της άλλης μεριάς που χωρίς ντροπή κατακρίνεις,έδωσαν το αίμα τους για νασαι συ λευτερος κ να μιλάς!
  Στην σκοτεινή κ μαύρη εκείνη εποχή εμείς οι πιο νέοι προσπαθήσαμε να ξεχάσουμε(όχι να διαγράψουμε)κ να προχωρήσουμε στη ζωή,συγχωρωντας όσους έκαναν εγκλήματα κ τώρα ανάβουν κεριά κ στις εκκλησίες καμαρωτοι!
  Έρχεσαι κ συ να ξύσεις πληγές που πονάνε με ποιο δικαίωμα το κάνεις;ΝΤΡΟΠΗ!

 3. Εβγαλες το μολυβακι σου και μετρας σαν πορτοκαλια νεκρους!ντροπη!ονειδος της αληθειας!παραχαρακτη ιστοριας!

  1. Ανώνυμε των 21:37 θα περιμένεις πολύ να σου απαντήσει αυτός ο κύριος γιατί θα ξενυχτήσει ψάχνοντας τις πηγές του να βρει την απάντηση που θες!ίσως να περιμένεις και μια ολόκληρη ζωή…….

  2. Πολλές φορές προσφυγας

   - Edit

   Απαντήστε

   Καλημέρα Θανασάκη!
   Για να δεις πόσο υπεράνω ειμαι,εγώ θα σου αφιερώσω λόγω της ημέρας ένα τραγούδι στα ελληνικά για να το καταλάβεις κ συ κ όσοι δεν είναι Πόντιοι(επώνυμα πλέον αφού έδωσα ονόματα κ καταγωγή,τι να φοβηθω?)
   Ανήκει στον δίσκο:αυτή η γη έχει φωνή
   Τίτλος:κορίτσι προσφυγοπουλο
   Μουσική:Χρήστος Παπαδόπουλος
   Εκτέλεση:Δημήτρης Καρασαββίδης
   Αν το ακούσεις έχεις πιθανότητες να γαληνέψεις την ψυχή σου κ γιατί όχι να τα ξαναπάρεις από την αρχή τα γράμματα!
   Είναι βαριά κληρονομιά νασαι Πόντιος και ξεριζωμενος!

 4. Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο ουτε εξ όψεως αλλά ο τρόπος γραφής τι μένος και η εμπάθεια που βγάζει μου κάνει να σκέφτομαι έναν συνταξιουχο συνταγματάρχη κολλημένο σε εμμονές του παρελθόντος. Δεν ξέρω για τα γεγονότα που αναφέρει, ξέρω όμως ΕΝΑ πραγμα. Την ιστορία την γράφουν οι νικητές. Όποτε περαιτερω εξακρίβωση των όσων λέει με αφήνει αδιάφορο. Ξέρω εκ των προτερων ότι είναι γεμάτα ανακρίβειες υπερβολές, και μπόλικη τραγωδία. Πιστευω ομψς πως και από την άλλη πλευρα που πραγματι έκανε θυσίες και δεινοπαθησε για δεκαετίες θα υπάρχουν καποιες υπερβολές για κάποια γεγονοτα. Για κάποια. Παραπάνω αξία στον εν λόγω κυριο δεν χρειάζεται. Εχουμρ ξαναδιαβάσει αυτά που τριγυρνανε μέσα στο κρανίο του και τον κάνουν να ακουει κλαγκες εθνικών σπαθιων, και να ιδρώνει από αμερικανικές ναπάλμ….

 5. Κύριε Καλλιανιωτη
  Προσπαθώντας να καταλάβω τι ακριβώς σας παρακίνησε να γράψετε ότι γράψατε,πέρασε από το φτωχό μου το μυαλό η εξής σκέψη:μήπως θα επιθυμούσατε στη θέση που ήταν μέχρι πρότινος ο αντριαντας του Ιεράρχη Ιωακείμ να στηθεί ο αντριαντας του καπετάν Μιχαλαγα,γνωστού για τη δράση του τω καιρώ εκεινω?
  Σας μιλώ με όλη την ευγένεια που έχω ως ατομο ασχέτως αν έχω δεσμούς αίματος με θύματα αρκετά ,θύματα των κουκουλοφορων-δοσιλογων κ όλων των υπολοίπων ::πατριωτών::
  Το λιγότερο που θαπρεπε να σας πω οργισμένα:
  Μια δημόσια συγνώμη αλλά εμείς δε θα την κάναμε δεκτή γιατί έχουμε μνήμη κ θέλουμε οι νεκροί μας να αναπαυτουν κ να δικαιωθούν!όχι φυσικά από εσάς αλίμονο!

 6. Ανώνυμε των 22:26
  Δυστυχώς ο εν λόγω κύριος ούτε συνταγματάρχης είναι ούτε κ συνταξιούχος.
  Ειιναι ένας νέος ανθρωπος της διπλανής πόρτας!
  Ακόμα χειρότερα γιατί είναι κ αναπληρωτής καθηγητής που σημαίνει πως θα διδάσκει στα παιδιά αυτά που αναφέρει περίτρανα στο άρθρο του!
  Εντελώς αμερόληπτα φυσικά!

  1. Τελικά αυτός ο Καλλιανιωτης μας έκανε από τα νεύρα μας να απαντάμε πριν καλα διαβάσουμε τα σχόλια προσεκτικά!ζητάμε συγνώμη ήδη από δύο ανώνυμους φίλους!κεκτημένη ταχύτητα εν βρασμώ ψυχής!

 7. ενας δασκαλος

  - Edit

  Απαντήστε

  καλημερα θανασακη!εχω δυο εισιτηρια για Γερμανια!τα κερδισα σε ενα διαγωνισμο ιστοριας,αλλα λογω υποχρεωσεων δεν θα ταξιδεψω εγω!το ενα το χαριζω σε εναν θρησκειοπεδολογο,αγαπημενο παιδι της ατζελαςκαι το αλλο το χαριζω σε σενα!τι υπεροχοι ανθρωποι οι γερμανοι!Θα πατε στο Μοναχο ,εκει ειναι το ξενοδοχειο που θα μεινετε!Βρισκεται στην Λεωφορο Εριχ Σπεισυ αριθμος 44 και ονομαζεται Ηοτελ ‘η υπεροχη γερμανια’Απο το μπαλκονι θα βλεπετε σπιτια,κτιρια και εργοστασια των γερμανων,αυτων που ηλθαν στην Ελλαδα το 1941 μεχρι το 1944 και μας βοηθησαν τοσο πολυ!ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ,ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΙ!Βοηθουσαν τους αγροτες στο μαζεμα του καπνου,βοηθουσαν τους ασπριτζιδες να ασπρισουν τα σπιτια των χωρικων,οργανωναν χορους στις πλατειες των χωριων για να τονωσουν τους φτωχους και πεινασμενους!Το σπιτι μαλιστα του Διοικτητη των γερμανων του ΦΟΝ ΣΙΧΑΜΑιερ,ειχε μετατραπει σε παιδοτοπο!ο ιδιος ο διοικητης με ενα κουτι γλυκα κερνουσε τα παιδακια του χωριου!Ρωτουσε,τι δουλεια κανει ο μπαμπας σου?το παιδακι ελεγε:ο μπαμπας μου γυριζει απο καφενειο σε καφενειο και κοιταζει απο το παραθυρο ποιος ειναι μεσα?μπραβο παιδι μου!παρε ενα γλυκο!εσενα τι δουλεια κανει ο μπαμπας σου?εμενα καθεται στην πλατεια με εναν χωροφυλακα και γραφουν,γραφουν ονοματα!μπραβο !παρε και εσυ ενα γλυκο!εσενα μικρε τι δουλεια κανει ο μπαμπας σου?ο μπαμπας μου ειναι στο βουνο και μαζευει αγριοφραουλες!μπραβο παιδι μου,παρε ολο το κουτι με τα γλυκα!Στην πλατεια του χωριου,στον γερο πλατανο,φτιαχναν και κατι ωραιες κουνιες και κουνουσαν τα αμουστακα παλικαρια!Τι υπεροχοι ανθρωποι!Μια φορα 6 νεοι βραχηκαν απο τα νερα του ποταμου και για να στεγνωσουν τα ρουχα τους,τους βαλαν μανταλακια απο τα κλαδια του δενδρου,για γρηγορο στεγνωμα!απο τοτε εμεινε η συνηθεια,οι γυναικες να κρεμανε στα σχοινια τα ρουχα να στεγνωνουν!Τι ανθρωπιστες!Σημερα σε καποιο απο αυτα τα χωρια εμεινε ενα κομματι απο ασπρο πουκαμισο σε ενα κλαδι του πλατανου,σαν να εβγαλε και αυτο φυλλα απο την πολυκαιρια!Απομειναρι των γλυκων ανθρωπων ,των γερμανων!Υπηρχε διπλα στο σπιτι των γερμανων και ενας που εφτιαχνε κουκουλες μαλλινες για να μη κρυωνουν οι ανθρωποι τον χειμωνα!Αυτον οι γλυκυτατοι γερμανοι τον αγαπουσαν δεοντωςγιατι φροντιζε την υγεια των συγχωριανων του!Ηλθε ομως η ωρα του αποχωρισμου και ολοι στο χωριο κλαιγαμε που φευγαν αυτοι οι υπεροχοι ανθρωποι!κλαιγαμε και κοιταζαμε το κομματι απο ασπρο πουκαμισο,που ηταν κρεμασμενο στο πλατανι…σαν να εκλαιγε και εκεινο

 8. ενας δασκαλος

  - Edit

  Απαντήστε

  ολα αυτα που εγραψες,τα εγραψες για εναν λογο!να προσβαλλεις οχι μονο νεκρους,αλλα να προσβαλλεις τον Επισκοπο της Αγιοτατης Μητροπολεως Σερβιων και Κοζανης,μακαριστο ΙΩΑΚΕΙΜ!Οταν ξανααναστηθει στην Πλατεια της Κοζανης η καλυτερα διπλα στον Αι Νικολα,να εισαι εκει!απεναντι σου θα ειμαι και εγω!Θελω να σε δω απο κοντα,να δω ποσο μποι εχεις!και αν εισαι πιο ψηλος,τοτε ολα αυτα που γραφεις με μισος θα ειναι Ευαγγελιο!

 9. καλημερα θαναση τι κανεις?ολα καλα?εισαι αγροφυλακας πριν το 81 η μετα το 81?Αν εισαι πριν το 81,για να γινεις χρειασθηκες πιστοποιητικο κοινωνικων φρονηματων.Τι εγραφε πανω το χαρτι?ποιος προγονος σου δεν ηταν εθνικοφρων?και μια ερωτηση!
  τι ψηφιζεις?η ψηφος βεβαια ειναι μυστικη,αλλα εσυ εδω εβγαλες με τα γραφομενα σου το εκλογικο σου βιβλιαριο και ξερουμε τι ψηφιζεις!θελουμε ομως να το ακουσουμε απο τα χειλακια σου!Θελω να τακουω ,νατακουω να το λες!Ξερεις ποτε χρυσιζει ο ηλιος?την Αυγη! αλλου ρα!

 10. Μεσα στ απριλη την γιορτη
  Το μελλον κτιζει η νιοτη
  Αγκαλιασμενοι δυνατοι
  μ εργατη,αγροτη,φοιτητη
  και πρωτο τον στρατιωτη
  Ενορχηστρωση: θανασης
  Ερμηνεια:καλλιανιωτης

 11. Κύριε Καλλιανιώτη.
  Όταν κάνετε ένα ιστορικό άρθρο το οποίο παρουσιάζει στοιχεία, παραθέτεται τα στοιχεία κάνοντας μια αντικειμενική ανάλυση. Σε περίπτωση που το γεγονός αναφέρεται σε πόλεμο, παρουσιάζετε συνολικά τα στοιχεία και των δυο πλευρών.
  Διαφορετικά, απλά γράφετε την άποψή σας, παρουσιάζοντας στοιχεία μόνο για να την υποστηρίξετε. Κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον αφελές
  και πρακτικά δεν προσφέρει κάτι στο κοινό.
  Αν είστε δημοσιογράφος θα πρέπει να προσέξετε πάρα πολύ την μορφή που θα έχουν τα κείμενα σας στο μέλλον.
  Αν όχι, τότε αυτός που σας δίνει το βήμα για να παρουσιάσετε την άποψή σας, θα πρέπει να προσέχει την ποιότητα των κειμένων που φιλοξενεί στο χώρο του.

 12. Παρουσίασε τα πολιτικά του πιστεύω,αυτό έκανε κ μάλιστα ειρωνικά είπε πως από την πλευρά των επαναστατων κανείς δε βγήκε να πει για τα γεγονότα!
  Τώρα τι του λες αυτού του κυρίου?ντροπη αν είχε θα σκεφτόταν τι κάνει κ γιατί το κάνει τώρα!

  1. Πολλές φορές προσφυγας

   - Edit

   Απαντήστε

   Στον ανώνυμο των 17:46/20
   Χώρια που κάποια σχόλια μου δεν εμφανίζονται κ δεν ξέρω γιατί!ΣΥΓΝΩΜΗ……..
   Έγινα επώνυμη για να αποφύγω παρεξηγήσεις !

 13. Το εφερες αποδω,το εφερες αποκει,το πηγες εκει που ηθελες!να ιεροσυλισεις πανω στην μορφη του ΙΩΑΚΕΙΜ!αλλα η σουπα σου η αλαδωτη δεν πετυχε!εχεις συνηθισει να βλεπεις μητροπολιτες στην δεξια της δεξιας!πως ειναι δυνατον ενας Δεσποτης να μας βγηκε απο την αριστερα!Αν ηθελε αυτη η τεραστια μορφη θα παρεμεινε στην πολη και θα συνεργαζονταν με τον κατακτητη,οπως πολλοι!Στεναζε να βλεπει τον βαρβαρο κατακτητη να ριμαζει,να καιει,να σκοτωνειΑφησε την σιγουρια του επισκοπικου του θρονου και με θαρρος και λεβεντια βγηκε στο βουνο!βγηκε αποτην χρυσοποικιλτη στολη του και πηρε ταγαρι ζητιανιας!βγηκε εξω απο τις ανεσεις,πεταξε την ραβδο του και πηρε βακτηρια για ανηφοριες!πηρε μια ανηφορια,πηρε μονοπατια,να βρει τα σκαλοπατια που παν στη λευθερια!τα σκαλοπατια ανεβηκε να βγει σε εναν δρομο,το γνωριζε θα ηταν ανηφορικος,αλλα θα ηταν αληθινος!
  Καρτερουσε μερα νυχτα να φυσιξει ενας αερας και να φερει στον καθενα λευθερια και ανασεμια!
  Και εσυ με μολυβακι σου αμαυρωνεις γογαντες!Δυο ηταν οι ηρωικες μορφες,που αντισταθηκαν τοσο δυνατα στον κατακτητη!και οι δυο ΠΟΝΤΙΟΙ!Ενας ο ΙΩΑΚΕΙΜ και ο αλλος ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Σμυρνης!Αυτοι εμειναν στην ΙΣΤΟΡΙΑ!
  ΚΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΕΝΝΗΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ!Την αλλη φορα που θα ξαναγραψεις αριθμους με νεκρους,θελω να σκεφτεσαι το…και αν κανετε τα στηθια μου κομματια,εσεις πεθαινετε και οχι εγω!

 14. Περιμενω μια απαντηση!
  Οι παππουδες μας ηταν αυτο που ηταν!και ειμαστε υπερηφανοι!
  Ο δικος σου παππους ,που ηταν και τι εκανε τα δυσκολα εκεινα χρονια που πολλα εγιναν ενθεν και ενθεν;Αν δεν τιμας αυτους που γραφεις,τιμα τον πατερα σου και τον παππου σου!Ιδου η Κοζανη,ιδου το πηδημα!

 15. Αν δεν βγαιναν οι κομμουνιστες στα βουνα,εσυ σημερα δεν θα εγραφες ελευθερα αυτα που γραφεις.και ομως και συ εισαι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.ΜΠΟΝ ΖΟΥΡ.ΝΤΟΜΠΑΡ ΝΤΕΝ.ΓΚΟΥΝΤΕΝ ΜΟΡΓΚΕΝ.ΜΠΟΥΟΝΟ ΤΖΙΟΡΝΟ.ΙΙ ΓΚΙΟΥΝΑΙΝΤ.ΜΕΡΧΑΜΠΑ.απλα Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α

 16. Ουτε ενα σχολιο υπερ σου;μπρ!μπρ!μπρ!
  Μηδενι δικην δικασεις,πριν αμφι μυθον ακουσεις!ανοιξε ενα λεξικο και βρες τι σημαινει!ρωτα και ενα παιδακι τεταρτης δημοτικου!

 17. Αχ κύριε Θανάση μας κάνετε τον κόπο και ρωτήστε – ιστορικά πάντα, τους απογόνους των τότε επιφανών προσώπων της περιοχής (δικηγόροι, αξιωματικοί του ελληνικού στρατού κ.α.) ποια ήταν η στάση τους και οι ενέργειές τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και μετά. Αφού ανακατεύετε τα σκατά θα βρωμίσουν. Μας ενδιαφέρει…

 18. Την αλλη φορα τροχισε το μολυβι σου,το μολυβι σου εννοω και μη τροχισεις κανενα παιδικο τσεκουρακι ,σαν τον Βοριδη και γραψε μια λιστα διανοουμενων και στοχαστων και επιστημονων και φιλοσοφων που διαπρεπουν στην Ελλαδα και στο εξωτερικο και πες μας αν ηταν παιδια κομμουνιστων η ταγματασφαλιτων!Απο την αριστερα που τρεμεις,πεταχτηκε η διανοηση!η ελευθερια!ολοι οι αριστεροι ειχαν ντι εν ει βουνησιο!και οχι ντι εν ει βουρκου και λασπης!

 19. Φιλε ΕΑΜ σωστος!κοψιμο τα κεφαλια!οπως κοβαν τα κεφαλια οι δεξιοι κουκουλοφοροι!και μην πεταχτει καμια βουρτσα και μας πει οτι οι κουκουλοφοροι δεν ηταν δεξιοι! οι απογονοι αυτων γαυγιζουν,οχι με κουκουλες αλλα με μολυβακια στερφα!

 20. Ψάχνοντας να βρω ποια θα ήταν η πιο καταλληλη λέξη για να χαρακτηριστείς τη βρήκα!
  BOΤΗROPS INSULARΙS!!!
  Από το πουθενά ξεπεταχτηκες κ τρως σάρκες σκοτωμενες!έτσι απλά χωρίς λόγο κ αιτία θέλοντας απλά να επιδείξεις το πλούσιο βιογραφικό σου!
  Σε πολύ πιο ισχυρά βιογραφικά κάποιοι έβαλαν την υπογραφή τους με αίμα κ.Καλλιανιωτη χωρίς καν να λυπηθούν που θα χάσουν τη ζωή τους!
  Το έκαναν γιατί ήταν ηρωες,εσύ τι είσαι?

 21. ΓΡΑΨΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΑΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ.ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ.ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ,ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ,ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ,ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ,ΝΟΜΙΚΟΣ,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ.ΟΛΟΙ ΕΛΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΦΛΕΣ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ,ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΤΡΑΠΕΖ.ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΟΖΑΝΗΣ,ΙΩΑΚΕΙΜ ΛΟΥΛΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΝ ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΤΟΝ Α ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑ ΧΟΥΝΤΙΚΟΤΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ.ΦΑΝΤΑΈΣΘΕ ΠΟΣΟ ΤΡΑΝΗ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ,ΑΝ Ο ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ,ΔΕΝ ΒΥΛΟΓΟΥΣΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ?ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΓΥΨΟ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ.

 22. Γι’ αυτό το εγκληματικό ΕΑΜ κατάφερε να μην πάει ούτε ένας Έλληνας να πολεμήσει αναγκαστικά με τα Waffen-SS στο ανατολικό μέτωπο.
  Ωραίες οι ιστοριούλες αλλά η έρευνα γίνεται με ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Και όχι στοιχεία “ό,τι του φανεί του λωλωστεφανή”, δηλαδή ανέκδοτες αυτοβιογραφίες και όχι ό,τι μας συμφέρει. ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Σοβαρά, ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

  1. Κ.Καλλιανιωτη
   Επιτρέψτε μου να αναφέρω στίχους από 2 γνωστά τραγούδια
   1)Δκρυσμενα μάτια
   Νυσταγμενοι κήποι
   Όνειρα κομμάτια
   Ας ήτανε να ζω
   Στους μεγάλους δρόμους
   Κάτω απ’ τις αφίσες
   Στα χιλιάδες χρώματα
   Ας ηταν να βρεθώ
   Ναταν η καρδιά μου
   Λαμπερό αστέρι
   ναταν η ματιά μου δίκοπο μαχαίρι
   Αστραφτερό σπαθί
   μέσ’ το μεσημέρι
   2)της αγάπης αίματα με πορφυρωσαν
   Και χαρές ανειδωτες με σκιασανε
   Οξειδωθηκα μέσ’ τη νοτια των ανθρώπων
   μακρυνή μητέρα,Ρόδο μου,Ρόδο αμάραντο!
   Εγώ κ.Καλλιανιωτη μεγάλωσα ακούγοντας στο ραδιόφωνο του σπιτιού μου αυτά τα τραγούδια!
   Κυκλοφορούν μέσα στο αίμα μου κ κάθε φορά που τα σιγοτραγουδω έρχονται στο μυαλό μου όλοι οι ήρωες του πλανήτη αυτού κ νιώθω μια κρυφή ζήλεια για ότι πέτυχαν !
   Αλήθεια εσύ τι τραγούδια άκουγες?με τι γαλουγηθηκες?

   1. Τρίτη ή τέταρτη φορά που το γράφω, πως δεν είμαι ο κύριος Καλλιανιώτης και πως το σχόλιο είναι καθαρά ΕΙΡΩΝΙΚΟ, ΕΙΡΩΝΙΚΟ, ΕΙΡΩΝΙΚΟ απέναντι σε όσα έγραψε ο κύριος Καλλιανιώτης.
    Αναφέρομαι στις κτηνωδίες των Ναζί, οι οποίοι στρατολόγησαν αναγκαστικά πληθυσμό απ’ τις χώρες που κατακτούσαν και τον έστελναν να σφαγιαστεί στο ανατολικό μέτωπο. Ενώ, στην Ελλάδα, γλιτώσαμε αυτή την αναγκαστική και φρικιαστική στρατολόγηση με την δράση του ηρωϊκού ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που κάλεσε τους ανθρώπους να ενωθούν και να πολεμήσουν κατά του φασισμού και του ναζισμού.
    Σας παρακαλώ, ξαναδιαβάστε το ΕΙΡΩΝΙΚΟ σχόλιο πριν μου επιτεθείτε.

 23. Εσείς κ.ανωνυμε των 18:48 έχετε τα στοιχεία και μεις έχουμε τους νεκρούς.
  Ποιο είναι πιο ισχυρό στοιχείο από τον θανατο?
  Όταν σκαλίζεις τα σκατα βρωμάνε ακόμα κ αν κρατάς τα αρχεία όλης της ανθρωπότητας!

 24. Κύριε/α Ανώνυμε/η των 21:34, το πιο ισχυρό στοιχείο απ’ τον θάνατο ως έννοια είναι ένας καταγεγραμμένος θάνατος. Τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία, η οποία δεν στηρίζεται σε υποθέσεις. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ πολύ, δείξτε μου μια ενδεικτική βιβλιογραφία. Λόγια συναισθηματικά ξέρω κι εγώ πολλά, τζάμπα είναι και εύκολα. Καληνύχτα σας.

 25. Ανώνυμε των 00:01
  Καταρχήν :τα συναισθηματικά λόγια στα οποία αναφέρεσαι ούτε τζάμπα ειναι,ούτε κ εύκολα για μένα κ για όλους όσους έχουν νεκρούς από εκείνα τα χρόνια!Όταν λοιπόν κάποιος κύριος έτσι ξαφνικά κ χωρίς να τον προκαλεί κανείς αναφέρεται σε ανθρώπους που χάθηκαν άδικα,με τόσο μένος κ ανανδρεια ποια αντίδραση περιμένεις?ο αγώνας τους αναγνωρίστηκε,οι θυσίες τους έπιασαν τόπο,ότι κ να πει ο καθένας το ποτάμι δε γυρίζει.
  Καταγεγραμμένους θανάτους αν θες ψάξε ανά την οικουμένη όλα τα μνημεία των πεσόντων ,διάβασε τα ονόματα τους,τις ηλικίες τους ,ψάξε καλά κ σχολαστικά,γιατί όταν κάποιος θέλει ναναι αμερόληπτος σε ότι γράφει πρέπει να κάνει ενδελεχή έλεγχο κ όχι μόνο να ακούει ότι θέλει να ακούσει!
  Εκτός κ αν θέλει να μηδενίσει τον αντίπαλο,νομίζοντας ότι θα το καταφέρει κιόλας!
  Εγώ δεν αρθρογραφησα ,ώστε ναμαι υποχρεωμένη να παρουσιάσω λίστες νεκρών που ψαχνεις εσύ ,άλλος το έκανε,οπότε αφού είναι κ ιστορικός θα ξέρει πολύ καλά που είναι οι καταγεγραμμένοι θάνατοι..
  Όπως και ναναι θα σε παραπέμψω στο βιβλίο της :
  Αναστασιας Κασαπιδου Dick :με τα μάτια φτερά
  ISBN 978-960-93-3539_3.πρωτη έκδοση Νοέμβριος 2011.Με την ευκαιρία της επετειου της γενοκτονίας θα σε συνιστούσα να το διαβάσεις πολύ προσεκτικά!
  Εγώ δεν είμαι από την Πλατανιά αλλα από ένα άλλο χωριό προσφύγων γνωστό για τον αγώνα του σε εκείνα τα χρόνια!αν βρεθείς κάποτε εκεί θα δεις κ ένα από τα μνημεία που ψάχνεις κ όχι μόνο!ρωτά κ κει ποσά θύματα έχει η κάθε οικογένεια !η δική μου μόνο οικογένεια μέτρα 10 θανάτους -εξοριστους-κυνηγημενους από τους ταγματασφαλίτες.Χωρις να μετρω κ αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό!
  Εκεί θα βρεις όσους καταγεγραμμένους θανάτους θες!
  Άντε κ μια καλημέρα φιλική,γιατί εγώ μίσος δεν κρατώ για κανέναν αλλά δε θα επιτρέψω κ σε κανέναν να αμαυρώνει το αίμα των ανθρώπων αυτών στα σκοτεινά εκείνα χρόνια!
  Όσο για το αν ξέρεις λόγια συναισθηματικά κ έχεις κ συ δικά σου θύματα πες τα να ξεθυμανεις!σου μιλώ από καρδιάς κ όχι με ειρωνεία για να προλάβω την δεύτερη επίθεση!δε θα μου το επέτρεπε άλλωστε η περήφανη καταγωγή μου!

 26. Καλημέρα σας! Νομίζω χαθήκαμε στην μετάφραση. Τα σχόλιά μου ήταν για τους υποτιθέμενους νεκρούς που αναφέρει ο κ.Καλλιανιώτης στο κείμενό του, όχι από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί, από τους ταγματασφαλίτες και από τους συνεργάτες αυτών. Για τους τελευταίους προφανώς υπάρχουν πολλά στοιχεία, όπως και υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία για τη γενοκτονία των Ποντίων.
  Εγώ αναφέρομαι καθαρά στο περιεχόμενο του κειμένου του Καλλιανιώτη, που δεν δίνει κανένα στοιχείο, κανένα σοβαρό ιστορικό στοιχείο για να στηρίξει τα λεγόμενά του.
  Σαφώς δεν σκόπευα ούτε σκοπεύω να πω οτιδήποτε για όλα τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους, παλεύοντας στις γραμμές του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Και η δίκη μου οικογένεια μετράει θύματα από τους ταγματασφαλίτες και τους ναζί. Αλλά οι ιστορίες του κυρίου Καλλιανιώτη, μου φαίνονται ακριβώς αυτό: ιστορίες. Χωρίς άλλη βάση, χωρίς κανένα επιχείρημα και χωρίς στοιχεία. Όποτε έπρεπε να το σχολιάσω.

  1. Πολλές φορές προσφυγας

   - Edit

   Απαντήστε

   ΘΑΝΑΣΑΚΗ:
   ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΘΗΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΡΗΓΑΔΕΣ!!!!!
   ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΡΙΝ ΞΑΝΑΠΙΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ!!!
   ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥ ΘΑΣΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΗ ΣΤΕΡΗΣΕΙ!!!

   1. Πέμπτη φορά που το γράφω, πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΛΛΙΑΝΙΩΤΗΣ και πως το σχόλιο είναι καθαρά ΕΙΡΩΝΙΚΟ, ΕΙΡΩΝΙΚΟ, ΕΙΡΩΝΙΚΟ απέναντι σε όσα έγραψε ο κύριος Καλλιανιώτης.
    Αναφέρομαι στις κτηνωδίες των Ναζί, οι οποίοι στρατολόγησαν αναγκαστικά πληθυσμό απ’ τις χώρες που κατακτούσαν και τον έστελναν να σφαγιαστεί στο ανατολικό μέτωπο. Ενώ, στην Ελλάδα, γλιτώσαμε αυτή την αναγκαστική και φρικιαστική στρατολόγηση με την δράση του ηρωϊκού ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που κάλεσε τους ανθρώπους να ενωθούν και να πολεμήσουν κατά του φασισμού και του ναζισμού.
    Σας παρακαλώ, ξαναδιαβάστε το ΕΙΡΩΝΙΚΟ σχόλιο πριν μου επιτεθείτε.

 27. Ασε βρε πικραμενε το ΕΑΜ και πες μας για τον εθνικοφασισμο που ανηκεις;πες μας για ποιο πραγμα εισαι υπερηφανος;πες μας βρε μαδημενο ποντικακι;μηπως καψαν και το σπιτι σου οι γερμανοι την κατοχη;γραψε μου εναν προγονο σου,τι εκανε και που ηταν εκεινα τα δυσκολα χρονια;
  Το σχολιο στον σχολιαστη τον λερο,που κατηγορει το ΕΑΜ

 28. Ανώνυμε των 11:11
  Μάλλον θα χαθήκαμε στη μετάφραση ,όμως μάλλον φταίτε εσείς αν δε ήταν η διατύπωση κ τόσο ξεκάθαρη!σε κάθε περίπτωση σας ζωτω συγνώμη ,μέσα στην συναισθηματικη μου έξαρση κ οργή δεν κατανόησα πλήρως!το βιβλίο που σας πρότεινα αν δεν το έχετε διαβάσει κάντε το,ΘΑΝΑΙ μια καλή αρχή!
  Θα πρότεινα στον κ.Καλλιανιωτη να ξανασκεφτεί το τερατουργημα του κ να ζητήσει συγνώμη ,γιατί όταν σκοτώνεις έναν σκοτωμενο κ μάλιστα ηρωικά αυτο είναι η χειριστη μορφή αναξιοπρεπειας για να μην πω κάτι άλλο πιο βαρύ!

 29. Μία σημείωση επειδή δεν έγινα κατανοητός: το σχόλιο “Γι’ αυτό το εγκληματικό ΕΑΜ” είναι ΕΙΡΩΝΙΚΟ. Είναι ΕΙΡΩΝΙΚΟ απέναντι στα αίσχη που γράφει ο κύριος Καλλιανιώτης. Σας παρακαλώ, διαβάστε το όλο με προσοχή. Το ΕΑΜ έσωσε χιλιάδες Έλληνες με τη δράση του, αποτρέποντάς τους από το να πάνε στο ανατολικό μέτωπο και να σφαγιαστούν για την παράνοια των Ναζί. Είναι ΕΙΡΩΝΙΚΟ το σχόλιο και αναγνωρίζει τη δράση και το μεγαλείο του ΕΑΜ.

 30. Εσυ που μολας για εγκληματικο ΕΑΜ,εισαι γνωστος οργανωσιακος!εισαι εσυ που κστηγορισες το φιλοξενο καναλι Κοζανη λαιφ,να σχολιαζουμε!Εσυ αλεπουδιτσα μαδημενη,για ποιο πραγμα εισαι υπερηφανος;ηθελες το ΕΑΜ να στειλει παλικαρια στην γερμανια,να τα σφαξουν οι ναζιστες;και εδω την ντοπια ακριδα,τον φασισμο ποιος θα τον πολεμουσε;αντε στο κοινωνικο παντοπωλειο της Εκκλησιας καρμιρακο!

  1. Θα παρακαλούσα όλους τους σχολιαστες-φιλους να διαβάζουν όλα τα σχόλια,γιατί κάποια γράφονται πιο πάνω κ όχι στην κανονική τους θέση,κάτι που κάνω κ γω γιατί δε θέλω να μου διαφύγει κάτι! Ευχαριστώ!

 31. Κύριοι Ανώνυμοι, το σχόλιο είναι ΕΙΡΩΝΙΚΟ, επαναλαμβάνω.
  Ε Ι Ρ Ω Ν Ι Κ Ο.
  Αναφέρεται στις κτηνωδίες των Ναζί, οι οποίοι στρατολόγησαν αναγκαστικά πληθυσμό απ’ τις χώρες που κατακτούσαν και τον έστελναν να σφαγιαστεί στο ανατολικό μέτωπο. Ενώ, στην Ελλάδα, γλιτώσαμε αυτή την αναγκαστική και φρικιαστική στρατολόγηση με την δράση του ηρωϊκού ΕΑΜ/ΕΛΑΣ που κάλεσε τους ανθρώπους να ενωθούν και να πολεμήσουν κατά του φασισμού και του ναζισμού.
  Σας παρακαλώ, ξαναδιαβάστε το ΕΙΡΩΝΙΚΟ σχόλιο πριν μου επιτεθείτε.

 32. Γράψε λάθος από κεκτημένη ταχύτητα!
  Τι μου θύμησες τώρα μακέτες!
  Ο παππούς μου ήταν αντάρτης στο βουνό,ειχε5 παιδιά,τα άφησε κ έφυγε!η γιαγιά μου μόνη προσπαθουσε να τα μεγαλώσει!η μεγαλύτερη της κόρη φρόντιζε τα μωρά κ η γιαγιά όργωνε στα χωράφια!ένα βράδυ ήρθαν οι αντάρτες σπίτι κ λένε στη γιαγιά:
  Μαρία ο Γιάννης(ο παππούς μου) είπε να πάρουμε
  Στο βουνό την Ευγενια(την μεγάλη κόρη του).μόλις το άκουσε η θεία μου όπου φύγει φύγει η καημένη σκεφτόταν ταπαιδια κ τη μάνα της!όμως αυτή η θεία μου είχε κρυμμένο πιστόλι,όλοι στο χωριό την φοβόντουσαν ήταν παλληκάρι!οι δοσίλογοι την τρεμανε έκανε για δέκα άντρες!στα χρόνια της χούντας μια μέρα πήγε στη βρύση να ποτίσει τις αγελάδες.οταν το έμαθε ο πρόεδρος έτρεξε κ της λέει;Ευγενία εσύ δεν μπορείς να ποτίσεις τις αγελάδες σου!και γιατι παρακαλώ?μήπως και οι αγελάδες μας θέλουν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων?τον κυνήγησε και ακόμα τρέχει!
  Ο ενας θείος μου έφυγε στη Ρωσία,ο άλλος εξορια κ ξυλο,ο μικρότερος πάντα κυνηγημένος από τη χούντα,ήταν στη γενιά των Λαμπρακηδων όταν σπούδαζε στη θεσ/νίκη!μόνο η μάνα μου γλύτωσε ,αλλά κ αυτήν την τραβολογουσαν στις αστυνομιες κ ενώ πέρασε στην Ακαδημία δεν μπόρεσε να παει γιατί της ζητούσαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων!συγκεκριμένα όταν πήγε να το ζητήσει της είπαν επί λέξει:ο πατέρας σου στο βουνό και συ θέλεις το χαρτί?ήταν άριστη μαθήτρια κ πολύ αξια για να γίνει δασκάλα!μια ολόκληρη οικογένεια ξεκληρίστηκε (το σπίτι μας το κάψανε δύο φορές οι ναζί) ο παππούς σκοτώθηκε σε μάχη κάπου κοντά στη Βέροια.λιγα χρόνια πριν μάθαμε πως θάφτηκε σε ένα κενοτάφιο!σαν τη δική μας ιστορία πολλές!
  Και έρχεται ένας κύριος να τις ακυρώσει εν ψυχρώ!
  Γι’αυτό έχασα την ψυχραιμία μου κ ζητώ ταπεινά συγνώμη!

 33. Στην τρίτη σειρά το μακέτες είναι ναξερες
  Τι στο καλό έπαθα σήμερα!αλλα πατω κ άλλα βγαινουν!έτσι για να γελάσουμε κ λιγάκι!
  Το αν η Κοζάνη είχε έχει κ θα έχει σοβιέτ το αφήνω ασχολιαστα μην την πατήσω ξανα ωρε αδέλφια!

 34. Πωπωπω φοβερή η θεία Ευγενία! Και στη δίκη μου οικογένεια μου ολόκληρη οικογένεια δεν πέρασε επι Χούντας στο πανεπιστήμιο, σε κανένα μα κανένα τμήμα λόγω κοινωνικών φρονημάτων…
  Και τώρα έχουμε τον κύριο Καλλιανιώτη να ακυρώνει έτσι απλά τις ιστορίες τόσων και τόσων οικογενειών.

 35. Καλλιανιωτη:
  VERBA VOLANT,SCRIPTA MANENT
  Mε τη διαφορά πως τα δικά σου δεν είναι γραπτά,αλλά είναι ορνιθοσκαλισματα άνευ αξίας!
  Διότι τα έγραψες στο πόδι χωρίς να έχεις πραγματικά στοιχεία ,το μόνο που διέθεσες με περίσσεια τρόπο είναι το μίσος!προχωράμε στη ζωή με ωριμοτητα και προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής με ευστοχία κ ειλικρίνεια κ όχι με εμπαθεια.πρεπει να δεις έστω κ τώρα τη διαφορά :
  Άλλο να πολεμάς για τα ιδανικά σου ,την πατρίδα σου κ να θέλεις την ελευθερία σου κ άλλο νασαι υποταγμένος !η δική σου πλευρά ήταν δυστυχώς πάντα με τους πολέμιους της χώρας μας,αλλά ακόμα χειρότερα ενάντια στους ήρωες αδελφούς τους.αυτοι πολεμούσαν στα βουνά,ξέροντας πως σε λίγο θα χάσουν τη ζωή τους κ οι δικοί σου που υποστηρίζεις άπλωναν στον ήλιο τα κορμιά τους,αφού πρώτα είχαν καταδώσει αθώους!αυτή τη διαφορά αν εσύ δεν την καταλαβαινεις,εμείς οι υπόλοιποι την αναγνωρίζουμε
  Κ μένουμε σιωπηλοί μπροστά στη γενναιότητα τους!
  Μείνε κ συ σιωπηλός αν μπορείς!

 36. καλλιανιωτη την αλλη φορα να γραψεις ενα αρθρο μονο με αριθμους!χωρις να το σκεφτεις ,ετσι απλα μονο αριθμους!και εμεις σε καθε αριθμο θα βαζουμε και νεκρους,βαλε μπαμπατσικους αριθμους!για περισσοτερους νεκρους !σε φανταζομαι με μαυρο στενο κουστουμακι και ασπρα γαντια και να εισαι ο προπομπος πομπης!η καλυτερα να εισαι ο τεταρτος απο την πισω δεξια μερια και να υποβλεπεις αυτον που ειναι στην απεναντι αριστερα σου μερια!και να μην κοιταζεις τον διαγωνιο,που ειναι παλι στην αριστερη μερια!

 37. Καλημέρα!
  Στον ανώνυμο των 7:37
  Η θεία μου ήταν μοδίστρα!έραβε κ σπούδαζε τον θείο μου κ τη μάνα μου!έμεναν Κοζάνη κ κάθε Παρασκευή πήγαιναν με τα πόδια στο χωριό να βοηθήσουν τη γιαγιά στα καπνά!η γιαγιά μια ολόκληρη ζωή χήρα δεν τοβαλε κάτω,μια φορά ζευτηκε κ τα ζώα για να οργώσει,ήταν κ άντρας κ γυναίκα μαζί,δεν ήξερε ούτε την υπογραφή της όμως ήθελε τα παιδιά της να μάθουν γράμματα!(η θεία μου είχε το πιστόλι για να προστατέψει την οικογένεια της από τους δοσίλογους που ενοχλούσαν κάποια βραδιά κ χτυπούσαν τα παράθυρα )όμως κ χωρίς αυτό την έτρεμαν όλοι!θα πω κ ένα τελευταίο που το θυμάμαι κ γω,ήταν τόσο εντονο,που έμεινε χαραγμένο στο μυαλό μου.Ενα μεσημέρι μετά από κάποια καταγγελία ήρθε στην αυλή μας η αστυνομία κ τακανε γυαλιά καρφιά,έψαχνε για τα βιβλία του θείου μου(τα κομμουνιστικά).Όμως η γιαγιά που ήταν πολύ έξυπνη τα έθαψε στη γη από μέρες πριν ,έχοντας ένστικτο(ήταν χρειαζουμενα για το γιο της).η θεία μου στάθηκε μπροστά βράχος κ με όλη την δύναμη που είχε άρχισε να σπρώχνει τους αστυνομικούς,λέγοντας :ανάθεμα σας σκυλιά δεβατεν χατεστεν(πάτε στον αγύριστο).τα μάζεψαν κ όπου φύγει φύγει!βλέπεις η θεία μου ήταν του πατέρα της κόρη!ηρωίδα!

 38. Στον ανώνυμο των 12:39
  Ευχαριστώ από καρδιάς!ήταν η πιο αγαπημένη μου θειτσα!άφοβη ως το τέλος!

 39. Τον έναν από τα αδέλφια του παπου μου του έκοψαν το κεφάλι κ το γυρνούσαν μέσα στην Κοζάνη για παραδειγματισμό!γεγονός!μόλις 17 ετών!(θωμας και έστηνε ενέδρες στους Γερμανούς)
  Τον άλλο(Βασίλης)που ήταν ο πιο δυνατός άντρας του χωριού τον έκαναν δικαστήριο.Στην προσπάθεια τους (βασανιστήρια)να υπογράψει δήλωση μετανοίας είπε επί λέξει: γ……,ω το γάλα της μάνας σας!και φυσικά δεν υπέγραψε!
  Ένας μόνο αδελφός έμεινε κοντά στη γιαγιά μου να τη βοηθά ο Νικόλας!
  Για το ξέσπασμα αυτό θέλω να με συγχωρέσετε,είναι αληθινή ιστορία ,μου δόθηκε η ευκαιρία κ την αφηγηθηκα!αν θέλει κι άλλες τέτοιες ο κ.Καλλιανιωτης στη διάθεσή του!και να φανταστείτε πως η δική μου ιστορία είναι μια από τις χιλιάδες που υπάρχουν!Αυτά είναι κ.Καλλιανιωτη ντοκουμέντα κ μας αρκεί που τα ξέρουμε εμείς!όσο για το τι ξέρετε εσείς κ τι είδους έρευνα κάνατε κ που την κάνατε δε μας ενδιαφέρει!
  Με λίγα λόγια το δείγμα για την έρευνα σας είναι αναξιοπιστο,για να μη πω ανύπαρκτο!τι να κανουμε,δεν είναι όλοι πλασμένοι ήρωες!

 40. τον προπάππο μου που ήταν στο ΚΚΕ με κουβέρτα τον έφεραν σπίτι! τον παππού μου, το γιο του, τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν! από φυλακή σε φυλακή και από εξορία σε εξορία! αυτά τα ξέρετε, κύριε Καλλιανιώτη; το τι πέρασε ο κόσμος στη Μακρόνησο και στη Λέρο το ξέρετε; ή συντάσσεστε (που προφανώς συντάσσεστε) με τους γελοίους ακροδεξιούς που πρόπερσι οργάνωσαν “εκπαιδευτική εκδρομή” στη Μακρόνησο και είχαν και …. “μενού εξορίας”;;;;!!!! με αυτούς τους επαίσχυντους συντάσσεσαι βέβαια! τους ήρωες του ΕΑΜ δεν τους φτάνεις! ούτε τα παπούτσια τους δεν είσαι άξιος να καθαρίσεις!

 41. Α ρε φίλε μου είπα να πάψω να μιλώ για την ιστορία της οικογένειας μου μα τώρα που είπες για την Μακρονησο θα ξαναμιλήσω!ο ένας θείος μου όπως ανεφερα πριν ήταν στη Μακρόνησο! εφαγε τόσο μα τόσο ξύλο που έμεινε σακάτης για το υπόλοιπο της ζωής του!τα πλευρά του σπασμενα-τα πνευμόνια του κατεστραμμένα!κι όμως ήταν δυνατός κ επέζησε!πέθανε το 1997 !Λεωνίδας το όνομα του!
  Κ.Καλλιανιωτη δε φοβάμαι να πω τα ονόματα,απεναντίας είμαι πολύ περήφανη για τους ήρωες συγγενείς μου!είμαι πολύ πικραμένη που δε γνώρισα τον παπου μου,ότι ξέρω το ξέρω από τις διηγήσεις της γιαγιάς.ηταν ένας μορφωμένος άνθρωπος ,καλός,άγιος,αγαπούσε τη ζωή,το χορό(χόρευε τον πιο δύσκολο ποντιακό χορό:τον πυριχειο)θαθελα εστω κ μια φορά να με κρατήσει αγκαλιά κ να μου πει ιστορίες από την πατριδα,όπως το έκανε η γιαγιά μου!δόξα κ τιμή στους ήρωες αυτο να θυμάσαι την επόμενη φορά που θα συγκεντρώνεις τα παλιοτεφτερα σου!

  1. Πολλές φορές προσφυγας

   - Edit

   Απαντήστε

   Το τραγούδι για τους νεκρούς
   ΕΠΕΣΑΤΕ ΘΥΜΑΤΑ,ΑΔΕΡΦΙΑ ΕΣΕΙΣ
   ΣΕ ΑΝΙΣΗ ΠΑΛΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑ
   ΖΩΗ,ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
   ΓΥΡΕΥΟΝΤΑΣ,ΒΡΗΚΑΤΕ ΜΝΗΜΑ
   ΣΥΧΝΑ ΣΕ ΥΓΡΕΣ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
   ΠΙΚΡΕΣ ΕΠΕΡΑΣΑΤΕ ΜΕΡΕΣ
   ΚΑΙ Μ’ΕΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥ ΝΕΥΜΑ ΕΥΘΥΣ
   ΣΑΣ ΦΕΡΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ
   ΓΛΕΝΤΟΥΝ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣ’ΤΟ ΠΟΤΟ
   ΤΗ ΛΗΘΗ ΓΥΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ
   ΜΑ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΜΕΤΡΗΘΗΚΑΝ ΠΙΑ
   ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΦΡΙΚΤΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΜΕΝΕΙ
   ΘΕΡΙΕΥΕΙ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΤΩΡΑ ΛΑΟΣ
   ΚΑΙ ΣΠΑΕΙ ΔΕΣΜΑ ΚΙ ΑΛΥΣΣΙΔΕΣ
   ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΕ ΣΑΣ ΑΔΕΡΦΟΙ
   ΣΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΠΟΥ ΠΕΣΑΤΕ ΑΓΩΝΑ……..

   ΑΝΤΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

 42. Καλλιανιωτη μετα απο αυτες τις καταθεσεις ψυχης,τα λογια αγαπης και πονου των σχολιαστων,εισαι υπερηφανος;ντροπη!μονο ντροπη!εισαι και θα εισαι ενας Θανασης!δεν θα γινεις ποτε Αθανασιος!

 43. Θα ήταν παράλειψη να μη σχολιάσω το εξής:
  Κάποιοι ανθρωποι εκείνα τα χρόνια ήταν το ίδιο ήρωες κ αγωνιστές και ας μην έχασαν τη ζωή τους!
  Προσέφεραν με το δικό τους τρόπο τις υπηρεσίες τους στον αγωνα, και γιαυτους τους ανθρώπους αξίζουν δάφνες!τους τιμάμε το ίδιο παντού κ πάντα!

 44. Καλλιανιωτη
  Εσκαψες τις κρυφές πληγές μας,ξύπνησες τις αναμνήσεις μας,πήρες και το φτιάρι σου και έριξες και τη λάσπη σου!
  Θα μείνεις αξέχαστος στην ιστορία του αγώνα κατά της αλήθειας!
  Για ένα όμως νασαι σίγουρος:
  Όσοι Καλλιανιωτες και αν υπήρξαν και όσοι θα υπάρξουν στο μέλλον μια τύχη έχουν:μελανές σελίδες της ιστορίας!κάτι π.χ.σαν τον Ιούδα που δεν ξεχάστηκε ποτέ!σαυτη τη ζωή πρέπει να σταθείς τυχερός όταν βρεθεις στο σταυροδρόμι κ πρέπει να διαλέξεις τον δρόμο που θα πορευτείς.
  Και συ τον διάλεξες!

 45. Πολλές φορές προσφυγας

  - Edit

  Απαντήστε

  Σας παρακαλώ έχω στείλει από το πρωί ένα σχόλιο κ δεν το έχετε δημοσιεύσει.
  Σε τρεις διαφορετικές μορφές αναγκαστικά
  Δεν είναι προσβλητικό αλλά επικαιρο κ θα σας παρακαλούσα να το δημοσιεύσετε!

 46. Πολλές φορές προσφυγας

  - Edit

  Απαντήστε

  Στα 65 σχόλια μετρω θετικό κ κείνο που έλεγε για τα σοβιέτ!πλάκα είχε οπότε όλα καλά!
  Καλό απόγευμα φίλε️

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.