Κοζάνη: Ο εξοβελισμός των ιερών συμβόλων – Μετά τον Γ. Λασσάνη, εγώ, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδης – Της Τάσας Σιόμου



ΚΟΖΑΝΗ: Ο ΕΞΟΒΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ.

Μετά τον Γ. Λασσάνη, εγώ, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης (1923- 1926) (1927- 1942), Ιωακείμ Αποστολίδης( 1883-1962).

ΕΚΤΕΝΕΣ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ:

Σας ζητώ λίγο χρόνο από τον πολύ και αδιάθετο τούτες της μέρες. Λίγη απόσπαση σας ζητώ από το φόβο της πανδημίας, το φόβο για τη ζωή και την επόμενη μέρα.

Γιατί κι εγώ από την πανδημία της σκλαβιάς έρχομαι κι από τους αγώνες να υπηρετήσω την αγάπη του Χριστού και τη θυσία για τη λευτεριά.

Γιατί οι συγκαιρινοί μου εκδήμησαν κι η τοπική ιστορία παραγκωνίστηκε, γιατί ως ανδριάντας δεν έχω χάσει μόνο την πλατεία, αλλά και κάθε σπιθαμή γης μέσα στην πόλη, από τους σημερινούς ιθύνοντες.

Επειδή το άγαλμά μου δεν προκαλεί, απλά, την αγαλλίαση ως έκφραση του ελληνικού κάλλους, συμβολίζει τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, ιδιαίτερα του σεπτού κλήρου, κι η θέση του περίοπτη έπρεπε να είναι.

Γεννήθηκα στη Βιθυνία κι ανδρώθηκα στο περιβάλλον του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, που πρότασσε την επιβίωση του Ελληνισμού στην Ανατολή.

Σπούδασα, αριστεύοντας, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Ανάμεσα στους συνομιλητές μου ήταν ο Αιμιλιανός Γρεβενών, με τη γνωστή θυσία του, γιατί και των δυο μας οι καρδιές, εν Χριστώ, χτυπούσαν πατριωτικά.
Ως Μητροπολίτης Αθύρων, 1914, στήριξα τους αντάρτες και τον ελληνικό στρατό, αγωνιζόμενος διοικητικά και οργανωτικά να στηρίξω τον ελληνισμό. Γι αυτή μου τη δράση καταδικάστηκα σε θάνατο από τους Νεότουρκους και για να γλυτώσω, φυγαδεύτηκα στον Πειραιά.

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, βρέθηκα στην πόλη σας ως Μητροπολίτης μιας ιστορικής Μητρόπολης, με διακεκριμένους προκατόχους για την πνευματικότητά τους και για τους εθνικούς αγώνες. Βρέθηκα εν μέσω εκατοντάδων προσφύγων, πρόσφυγας κι εγώ, αλλά με ιδιότητα ευθύνης και μ΄ επίκεντρο το Δρίζειο οικοδόμημα, έδρα της Επιτροπής Αποκαταστάσεως των Προσφύγων, νοιάστηκα ακατάπαυστα για τις οξυμμένες ανάγκες.

Νοιάστηκα για όλους σε μια πόλη των περίπου 12000 κατοίκων, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Η Κοζάνη, μόλις δέκα χρόνια πριν (1912) είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό, τα καραβάνια των εμπόρων στη Μεσευρώπη είχαν ατονήσει και φτωχοί γεωργοκτηνοτρόφοι, εργάτες γης κι ισνάφια στην παρακμή τους την κατοικούσαν.

Όλοι, όμως, οι συμπατριώτες σας, ήταν διαποτισμένοι από τις απελευθερωτικές ιδέες του διαφωτισμού που έφερναν οι έμποροι κι οι ιατροφιλόσοφοι, οι σπουδαγμένοι στην Ευρώπη. Όλοι συσπειρωμένοι γύρω από τη Μητρόπολη και τη δημογεροντία τους προετοίμαζαν την αναστάσιμη μέρα της λευτεριάς.

Το βάρος της ιστορίας κι η ευθύνη για την αντιμετώπιση της ανέχειας ήταν η σπίθα για την επιστολή μου,1936, επί μεταξικής δικτατορίας προς το βασιλιά και την κυβέρνηση, την οποία πλήρωσα με εξάμηνη εξορία στο Άγιον Όρος. Σ΄αυτήν ανάμεσα στα άλλα για την ανάπτυξη της περιοχής, έθεσα και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της σιδηροδρομικής γραμμής Βεροίας- Κοζάνης- Καλαμπάκας, θέμα που παραμένει ανοιχτό κι επίκαιρο ακόμα.

Να σας ομολογήσω, βέβαια, πως ο αέρας της επαρχίας ήταν βαρύς για μένα και κάποια στιγμή μπήκα σε περιπέτειες του εξωτερικού, που σύντομα έληξαν.

Κι αργότερα, όταν η πατρίδα γνώρισε την τριπλή κατοχή, έκανα τη Μητρόπολη έδρα του ΕΑΜ, πετυχαίνοντας τη συνεργασία των αντιστασιακών οργανώσεων της περιοχής. Στηριζόμενος στον κλήρο, με πρωτεργάτη τον αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Λιούλια , αλλά και σε ντόπιους που είχαν δυνατότητα, φροντίσαμε για τον επισιτισμό.

Από άμβωνος, στηλιτεύοντας το ολοκαύτωμα των Πύργων και του Μεσόβουνου, όταν οι Γερμανοί, μέσω των μαυραγοριτών έφεραν προς πώληση τα σφαγμένα ζώα τους στην αγορά, σας κάλεσα σε αποχή, αφού θα ήταν σα να πίναμε το αίμα των αδερφών μας.

Στα Σέρβια, πάλι από άμβωνος , επανέφερα το, κάθε στάνη και φρούριο, κάθε κλαδί κι αντάρτης, καλώντας σας στην ένοπλη αντίσταση. Ο δρόμος για το βουνό ήταν αμετάκλητος για μένα και τα Πιέρια ήταν το καταφύγιό μου. Μετείχα, όμως, και στην κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου. Όταν άρχισε ο οδυνηρός εμφύλιος, απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό Σοφούλη για την εξεύρεση δυνατότητας αποτροπής. Το 1950, για την πατριωτική μου δράση μου επιβλήθηκε ποινή, κηρύχτηκα έκπτωτος και καθαιρέθηκα, αλλά ως το θάνατό μου δεν έπαψα να αγωνίζομαι για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την ειρήνη. Το 1957 η Πολιτεία με αποκατέστησε και επισήμως το 2000.

Οι περιπέτειές μου, όμως, δεν έχουν τελειωμό κι αφότου φιλοτεχνήθηκα. Το 93, βρήκα τη στέγη μου στη κεντρική πλατεία της πόλης, απομακρύνθηκα για την ανάπλασή της και τώρα εξοβελίζομαι στα πέριξ, δε λέω, σε τόπο ιερό, συνδεμένο, όμως, με την ιδιαίτερη ιστορία της περιοχής, τα νταμάρια, τόπο εκτελέσεων από τους Γερμανούς, σε μέρος που γειτνιάζει μόνο με βιαστικά αυτοκίνητα.

Αντί της περίβλεπτης θέσης για τους ανδριάντες, μπαίνω κι εγώ σε ιστορική απομόνωση, με διαδικασίες συνοπτικές, ευκολίας, γατί φαίνεται πως συμβολίζω επικίνδυνες αξίες.

Γιατί τόση βιασύνη; Δεν μου έδωσαν καν τη δυνατότητα να μιλήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο για να με γνωρίσουν οι νέοι. Είμαι τόσο επίφοβος κι η μετεγκατάστασή μου τους απαλλάσσει; Φαίνεται πως δεν υπολογίζουν το σημασιολογικό φορτίο μου που είναι βαρύ κι έχει συνέπειες…

Γιατί τόση σιωπή από τους ομολόγους μου; Δεν είναι ιεροί οι πατριωτικοί αγώνες του κλήρου , ο δρόμος που χάραξε ο Παπαφλέσσας, ο Σαμουήλ, ο Ιωακείμ Λιούλιας;

Γιατί τόση σιωπή από τους πρωτοστάτες του 92, που διακρίνονται ακόμα για τις πολιτικές τους παρεμβάσεις;

Γιατί τέτοια μεταστροφή από τους πρωτοστάτες του 92; Χάθηκε η επαναστατική ορμή της νιότης κι οι πανανθρώπινες αξίες της λευτεριάς και της αναγνώρισης των αγωνιστών της θεωρήθηκαν ξεπερασμένες ή κι ασύμφορες για τα νέα κι ασύντακτα σχήματα;
Ποιά η διδαχή για τους νέους που γνωρίζουν την τοπική ιστορία στη διάψευσή της;

Προσωπικά δεν με πειράζει πού θα με στήσουν.

Με τρυπάει, όμως, και με πρασινίζει η κυριαρχία του πνεύματος της υποταγής.

Με σκεβρώνει η αποχύμωση της ιστορίας από τις ιδέες της.
Τα ορειχάλκινά μου δάκρυα οικτίρουν τέτοιες αποφάσεις, ταυτόχρονα όμως, ποτίζουν νεανικές συνειδήσεις να σφυρηλατήσουν και πάλι τις αξίες τις λευτεριάς, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την απελευθέρωση της ζωής από την ασφυξία της…

Τάσα Σιόμου

Υ.Γ. Ως πολίτης έμεινα ενεός

19 σχόλια στο άρθρο “Κοζάνη: Ο εξοβελισμός των ιερών συμβόλων – Μετά τον Γ. Λασσάνη, εγώ, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδης – Της Τάσας Σιόμου

  1. Ακος ψυχης -Θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Τι ομορφο!Τι αληθινο!Τι ωραιο!Ποσο ζηλευω ανθρωπους,που εχουν θειο χαρισμα και λεοντιες ικανοτητες και μπορουν τα αισθηματα τους,τις γνωσειις του,τις μυχιες των σκεψεων των,να τα μετουσιωνουν σε λογο κραταιο,σε λογο ελευθεριας,οπου πνει πνευμα αδουλοτο,πνευμα που αγγιζει τα επεκεινα!Πνευμα που ξεφυγε απο το κατα φυσιν και αγγιξε,ακουμπησε στο ΥΠΕΡ φυσιν!
    Ποσο ζηλευω ανθρωπους ,που με πλουσια γραφιδα σαν πανι και πλουσια ανθρωπινα αισθηματα,σαν καταρτι,εχουν την ευχερεια,ως οιστρος,να μας τσιμπανε και να μας αρμενιζουν σε γαληνιες,αλλα και φουρτουνιασμενες θαλασσες!
    Ενα μεγαλο ευχαριστω εκ μεσης καρδιας!Μια αγκαλια λουλουδια,πολυχρωμα λουλουδια,προσφερω στην ορθανοιχτη αετησια αγκαλια σου!
    Ως ελαχιστος των ελαχιστων και αθεολογητων Θεολογων,κλεινω γονυ σεβασμου και απυθμενης εκτιμησεως και υψωνοντας στεντορια τη φωνη ,αναφωνω με τρεμαμενη φωνη:Εισαι ελευθερη!Δεν φοβασαι τιποτα!Πιστευεις πιο πολλα,απ ολους που πιστευουν!Ας μου επιτρεψει την παραφραση των Λογων του Ο Μεγας Καζαντζακης!Το πενθος ταιριαζει στους μικρους,σε σενα ταιριαζει ο Αναστασιμος στην διαχρονια λογος σου!
    Ποσο αληθεια σε ζηλευω!Πως κατορθωσες να παρεις την φωνη ΕΚΕΙΝΟΥ!Πως κατορθωσες να ξεπερασεις τις μεγαλοπνοες και ελευθερες ιδεες του;
    Θα το πω εγω:Ο λογος σου εφθασε σε δυσθεωρητα υψη,επιδη κουβαλας μεσα ατην αδωλη ψυχη σου,πεντε λεξεις απο το ψαλτηρι,τεσσερις λεξεις απο Παπαδιαμαντη,Σεφερη,Ελυτη και δυο λεξεις απο Καζαντζακη!Υπαρχουν ανθρωποι που εξ αιτιας της μικροτητας των,την ενδεια των επιχειρηματων των και την παχυλη των αγνοια,δικαιωνουν στο προσωπο ΣΟΥ,τον λογο του Ελυτη:Θεε μου ποσο μπλε ξοδεψες και δεν σε βλεπουμε!Θελω να μου επιτρεψεις για δυο λεπτα να παρω την φωνη του Ιεραρχου εγω και να ειπω:Ανθρωποι ,Κοζανιτες ποσο μπλε ξοδεψατε και δεν με βλεπετε!
    Ανθρωποι σας υπηρετησα και εσεις κανατε τα στηθια μου(ανδριαντα) κομματια,αλλα εσεις πεθαιετε,μα οχι εγω!
    Να με συγχωρεις αγαπητη αθρογραφε ,που εκλεψα δυο δραμια απο τον λογο σου!
    Επρεπε να ελθεις ΕΣΥ και με τον γεματο συναισθημα λογο σου,να στησεις εμας τους υποτιθεται,”θεολογος”,στο περιθωριο της φοβικης μας αρνηαης και της καρμιρικης και ενδοτικης μας “αξιοπρεπειας” ηλθες εσυ και με το ελςυθερο μολυβι σου,απεκατεστησες την απουσια μας,την παπαγαλιζουσα σιωπη μας!Χωρεσες μεσα σε μια αελιδα,ολακερη την ζωη του Μακαριστου,χωρεσες σε μια σελιδα ολους τους αγωνες της πατριδος,χωρεσες σε μια σελιδα,τον αχωρητο,χωρεσες σε μια σελιδα τον Ηλιο,την θαλασσα,χωρεσες τον Αχωρητο Ναζοραιο!
    Ου το μισειν εχθην,αλλα το φιλειν εχθην!
    Η παραπανω φραση,ως αντιδωρο στους μικρονους,στους επι παντος εχοντας κενον και ουχι καινον λογον στους διυλιζοντας τον κωνωπα ,στους πολυπιστευοντες,χωρις αληθη πιστη,στους ασχολουμενους μετα εξωθεν των ταφων,αλλαμεσα του; ςιναι γεματοι κοκαλα ανακατεμςνα και οζοντα!
    Ο λογος σου εχει παραληπτες ολους ημας,αλλα ειναι και πυρινη ρομφαια κατα της υποκρισιας,της τυπολατρειας και του σφαξε με Αγαμ ναγιασω!
    Την ΚΥΡΙΑ Σιωμου επαινων,αρετην επαινεσομαι!
    προχωρειστε Αγαπητη αρθρογραφε να πορευεστε τον δρομο τον καλο,να πορευεστε με αυτα που πιστευετε και ηδη στην καρδια σας εναπεθεσε Ο Γλυκυτατος Ιησους στεφανι δοξας!(Παυλειος Λογος)
    Θα με τρωει το σαρακι και θα εκραγω!αραγε ποιο ειναι το βιβλιο το τελευταιο που διαβασες και μας κατακεραυνωσες και μας ανεβασες σε ακαλες ουρανοβαμονες,σε σκαλες που ανεβαινονταστες ,πηραμε λιγο αερα,πνιγμενοι οντες απο τον καθημερινο εναγκαλισμο με τετριμενα και ανουσια και καθως πρεπει!
    Ως αντιδωρο των λογων σου,αφιερωνω εγω ο Ελαχιστος,λογια Καζαντζακη,η αξια του ανθρωπου ειναι να ζει και να πεθαινει ελευθερος χωρις ανταποδοσεις!

  2. “Σε τουτο εδω το μαρμαρο κακια σκουρια δεν πιανει”…..
    Ο αγωνας για την επανατοποθετηση του αντριαντα του Μητροπολιτη ειναι η Ιθακη(ο στοχος).
    Ειναι μακρυς ο δρομος Δεσποτα για να δικαιωθει η μνημη σου,οι αγωνες σου για λαυτερια,δικαιοσυνη.
    Στο δρομο σου υπαρχουν Λαιστρηγονες,Κυκλωπες,Ποσειδωνες(κινδυνοι)αλλα δεν ειναι το τερμα που εχει αξια,αλλα η ιδια η πορεια μας κανει πιο σοφους!Οποια τυχη και να εχει η τοποθετηση του μαρμαρου,ενα να κρατας:Εισαι εσυ και οι αγωνες σου βαθεια χαραγμενοι μεσα στις καρδιες πολλων ανθρωοων,ανθρωπων ελευθερων απο καθε δουλεια,δεσμευση ,υποταγη…
    Οι αγωνες σου σμιλευτηκαν στις ψυψες μας!Δεν εψουν αναγκη απο επαινους!Ζεις στις καρδιες μας και οχι σε ενα μαρμαρο που παζαρευεται η θεση που θα εχει και οχι η θεση που αξιζει να εχει!
    Στην ψυχη μας αλυσσιδες δεν χωρουν!Οι Ιθακες μας περιμενουν!Γιατι δεν ειναι το τερμα που εχει αξια,αλλα η ιδια η πορεια μας κανει σοφοτερους,ωριμοτερους και δικαιομενους!
    Ειναι πολλα Δεσποτα που θα ηθελα να πω,λογια που καινε την ψυχη μου,μα θα τα κρατησω μεσα μου απο σεβασμο στην μνημη την δικη σου και οσων εδωσαν το αιμα τους για μια ζωη ελευθερη!
    Εκει που βρισκεσαι υψωσε χερι Ευλογιας σε αυτους που βρισκονται κοντα σου,συμπολεμιστες σου και δικους μας λευτερους και αδουλωτους προγονους!
    Θελω να ευχαριστησω την Κυρια Σιομου για τις θερμες σκεψεις της,που ηταν το εναυσμα για τα δικα μου ταπεινα λογια!
    Αν οι ανθρωποι ειχαν τα δικα σου χαρισματα Κυρια Σιομου,δεν θα χρειαζονταν προσθετα λογια ,προς αποκατασταση της μνημης του Μητροπολιτη!

  3. Κυρια Σιωμου δυο λογια που εχω δανειστει απο τον Ζητιανο του Αντρεα Καρκαβιτσα:Ο ανθρωπος πολλες φορες δεν βρισκει της υπαρξεως του τον σκοπο!Και ομως τα κρατει στους κορφους της η ΦΥΣΙΣ.θεοτης αδιαφορη,ανεπηρεαστη,ιση δειχνοντας αγαπη και στου Καη (Καιν)τους καρπους και στα πρωτοτοκια του Αβελ!

  4. Ακος ψυχης -Θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Συγχωρεστε με τα ορθογραφικα μου λαθη ,οφειλονται στο εντονο συναισθημα της στιγμης!
    Ξενε,πηγαινε πες στους Σπαρτιατες οτι εδω ειμαστε θαμμενοι,υπακουοντας στους νομους τους

  5. Σαν πολλοί καθηγητές να μαζεύτηκαν εδώ!!!
    Εμ βέβαια! Κλειστά σχολεία και συζητάνε για ένα κομμάτι μάρμαρο!!!
    Μάλλον πρέπει να σας περικόψουν το μισθό για ένα μήνα που ήταν κλειστά τα σχολεία. Έτσι κι αλλιώς μόνο 7 μήνες το χρόνο “δουλεύετε”
    Αντί να ασχοληθείτε λίγο με το e-learning να δικαιολογήσετε το μισθό σας….

    Άντε και χρόνια πολλά!!!

    Υ.Γ. Όσοι πολύ διαβάζουν είναι μόνοι στη ζωή και έχουν παρέα τις λέξεις. Μόνα καντήλια τα οποία περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει το λάδι τους. Νομίζουν ότι φέγγουν άδειους χώρους οι οποίοι όμως ποτέ δε θα γεμίσουν.

  6. Ακος ψυχης -Θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Βρε Αμαν πια! και το ονομα σου και το επιθετο σου και το αφιμι σου να βαλεις,παλι λιγος θα εισαι,κουνελακι με αυτια μικροτερα απο το σωματα κι σου το κοντουλικο!Εμεις δουλευουμε επτα μηνες που λες και εσυ δωδεκα,τα λιονταρια γεννανε μια φορα ,τα ποντικουδια καθε βδομαδα!Απο ενα μαρμαρο χτιστηκε η Ακροπολη,απο μια σταγονα γεμισε Αλιακμωνας!
    Αφησε το μολυβι στην ακρη,τι το κουραζεις;γιατι το πιεζεις στο χαρτι;Γιατι το αφηνεις να σε λυπαται;Γρσψε με την σιωπη σου!πιο πολλα θαμας πει το μισοκλειστο στοματακι σου!
    Βραχνοκοκορακι!Αυτη η σελιδα ειναι μνημοσυνο σαυτους που φυγαν!
    παρε ενα χαρτι και γραψε κουτσουρο και μεινε οση ωρα θελεις εξω!
    ποιος θα σε αναζητησει;Εμεις ειμαστε δασκαλοι,εσυ οταν διαβαζαμε ,σηκωνες αετο!
    Ποιος σε βολεψε μυοποντικουλι και που;

  7. Εσυ φιλε μου γεννηθηκες μορφωμενος;δε χρειαστηκε να ανοιξεις ποτε ενα μικρο εστω βιβλιαρακι;τι ειναι αυτα που γραφεις κ δε σκεφτεσαι τι γραφεις;ολοι οσοι διαβασαν κ εγραψαν με το αιμα τους βιβλια αριστουργηματα ειχαν τα καντηλια τους μισοσβημενα;οσοι πολυ εδιαβασαν κ εγραψαν χαρισαν ζωη,γνωση σε αλλους ανθρωπους που δεν ειχαν το χαρισμα ,οι γραφες τους ηταν το εφαλτηριο για αλλες ψυχες δυσκολεμενες,απο αυτους που ελιωσαν τα ματια τους μαθαινουν γραμματα τα παιδια σου ,τα παιδια μου τα παιδια ολου του κοσμου!και βεβαια διαβαζουν κ γραφουν οι μοναχικοι.μη μπερδευεσαι αλλο μοναχικοι αλλο μονοι!
    Επισης ηθελα να σου τονισω πως υπαρχουν και ιδιωτες καθηγητες που πληρωνουν στο κρατος κ δεν πληρωνονται απο αυτο!
    Οσο για το αν ο αντριαντας του Μητροπολιτη ειναι για σενα ενα κοματι σκετο μαρμαρο ,αυτο οφειλεται στην ελλειψη της παιδειας που εχεις.δεν ειναι το μαρμαρο ,ειναι οτι συμβολιζει .οσο για τους αδειους χωρους που λες αλιμονο αν γεμιζαν θαταν σα να σταματα η ζωη.η γνωση ειναι αγωνας διαρκης.

    1. Αμαν πια.
      Εσυ λες οτι δουλευουν
      7μηνες.
      Φετος ομως δουλεψαν
      7μερες.(ζητημα).
      Δλια ντιπ.
      Ο αλλος πιανει το
      pc.και γραφει σχολια
      ολη την μερα.

  8. Και για του λογου το αληθες σε ενημερωνω πως απευθυνεσαι ατυχως σε 3 συνταξιουχους!η γλωσσα κοκαλα δεν εχει κ κοκαλα τσακιζει.αν εχεις κ συ κατι να πεις κανεις δε θα σου σταθει εμποδιο!

  9. Αμαν πια.
    Εσυ λες οτι δουλευουν
    7μηνες.
    Φετος ομως δουλεψαν
    7μερες.(ζητημα).
    Δλια ντιπ.
    Ο αλλος πιανει το
    pc.και γραφει σχολια
    ολη την μερα.

  10. Αφου συνταξιουχοι ειναι οι ανθρωποι!εσυ τι θα κανεις οταν βγεις στην συνταξη;θα πεταλωνεις τα τζιτζικια;
    Τι λυσαξατε ετσι;

  11. Ακος ψυχης -Θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Αφου ειμαι συνταξιουχος καμια δεκαρια χρονια,τι να κανω βρε παιδια;εχω αποψη!δεν πρεπει να την πω; Αν εχετε κατι να το πειτε,ιδου! Αν χρειαζεται απαντηση ,θα απαντησω!

  12. Ποσο χρονων εισαι
    και λες καμια δεκαρια
    χρονια συνταξιουχος;;
    Μηπως εισαι 80.
    Η μηπως βγηκες
    στα 50 στην συνταξη.
    Υπερ βαρεα δουλευες;;;

  13. Καταλάβατε τώρα τι πληρώνουν οι φόροι μας???????

    Πρόωρους συνταξιούχους “εκπαιδευτικούς” απαίδευτους που έχουν μάθει να παπαγαλίζουν ρήσεις άλλων!!!!!

    Σας μάθαμε!!!!

    Εσείς να δω πότε θα μάθετε!!!!

    Άντε και καλό ξημέρωμα!!!!

  14. Ε οχι και φοροι μας!επι σειρα ετων κρατησεις σχεδον οσο ενας μισθος!απο ποτε οι 67χρονοι ειναι προωροι συνταξιουχοι;οι εκπαιδευτικοι εκτος απο τις δικες τους ιδεες συνηθως επαναλαμβανουν ρησεις λογοτεχνων ,ιστορικων,φιλοσοφων κ δεν το κανουν για να φανουν ξυπνιοι απλα υπενθυμιζουν κ μεταφερουν γνωσεις.ο καθενας κανει τη δουλεια του .αληθεια εσυ τι επαγγελεσαι κ πονας τοσο απο τις δουλειες των αλλων;

  15. Δηλαδή όταν δηλώνεις 10 χρόνια συνταξιούχος είσαι 77 ετών???

    Κρίμα το γράψιμό μου. Έχεις χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Ακόμη και τα γραφόμενα έχουν αλλάξει!
    Μόλις έρθετε στο σήμερα μπορούμε να ξαναμιλήσουμε για ότι θέλετε!!!!

    Άντε και καλό τετραήμερο… Μαθημένοι είστε άλλωστε.

  16. Ακος ψυχης -Θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Ακος ψυχη κοντευεις να βγαλεις τη δικη μου ψυχη με τα ηλικιακα μου θεματα!ενα εχω διαπιστωσει πως δεν εχεις καθολου ανεπτυγμενο το χιουμορ σου!οσο και να το ψαξεις δε θα βρεις ποτε γεννηθηκα ,τι σπουδες εκανα,ποσα χρονια εχω δουλεψει κ ποτε βγηκα συνταξη κ με ποιο καθεστως!ενω εγω εχω καταλαβει πως εισαιμαλλον δικηγορος η ληξιαρχος!οσο για τα 4μερα που λες για ψαξτο καλα,φταινε οι καθηγητες κ οι δασκαλοι;στην πραγματικοτητα που λες πως εισαι αν παραμεινεις θασαι δυστυχης κ μονος!αλλαξε τροπαρι πολυ μονοκομματο σε κοβω!

  17. Φωτεινή Καρανίκου -Βαρταλά

    - Edit

    Απαντήστε

    Συγκινητικό και υπέροχο κυρία Σιόμου. Σε ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις σου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.