Επανατοποθέτηση των αγαλμάτων άμεσα σε κεντρικά σημεία της Κοζάνης – Του Μιχάλη Αγραφιώτη



Του Μιχάλη Αγραφιώτη για το KOZANILIFE.GR:

Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Κοζάνης ότι πρέπει τα τρία αγάλματα που αφαιρέθηκαν από την Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης το 2014 να επανατοποθετηθούν και άμεσα, έπειτα από την κατάλληλη συντήρηση, σε κεντρικά σημεία της πόλης και όχι απλά κάπου για να βρίσκονται.

Η παραμέληση των αγαλμάτων των Γεωργίου Λασσάνη, Γεωργίου Σακελλάριου και του Μητροπολίτη Ιωακείμ, και η αποθήκευση τους με τέτοιο τρόπο από το 2014 δεν αποτελεί μόνο ηθικό ατόπημα από τις 3 Δημοτικές αρχές που ακολούθησαν, αλλά ποινικό αδίκημα κατά των υπευθύνων.

Διότι, εκτός του γεγονότος ότι αυτά τα αγάλματα αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και τα πρόσωπα που απεικονίζουν είναι και οι τρεις ήρωες της πόλεως μας, η κατασκευή αυτών των αγαλμάτων κόστισε χρήματα, τα οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πετά στον κάλαθο των αχρήστων. Το κορυφαίο γεγονός είναι η προσβολή και βεβήλωση αυτών των ηρωικών προσώπων, που αποτέλεσαν για την περιοχή μας μορφές αγώνα και απελευθέρωσης.

Ευθύνες γι’ αυτό το ζήτημα έχει η Δημοτική αρχή 2010-2014, που το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης τότε, εκτός του γεγονότος ότι δεν προέβλεψε τουαλέτες και parking στην κατασκευή της Κεντρικής πλατείας, δεν επέβαλε την παραμονή των τριών αγαλμάτων, συμβόλων της πόλης. Η Δημοτική αρχή 2014-2019 δεν προέβλεψε επί 5 συναπτά έτη την αποκατάσταση των αγαλμάτων. Η Δημοτική αρχή 2019 και μέχρι σήμερα οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την ηθική βλάβη αλλά και την υλική βλάβη που υπέστησαν τα αγάλματα εντός των επομένων ημερών.

Η τοποθέτηση των αγαλμάτων πρέπει να γίνει κανονικά εκεί που βρισκόταν. Και μην επικαλούνται περιβαλλοντολογικούς όρους, γιατί εδώ θα γελάσει κάθε πικραμένος, αφού η μισή Κοζάνη έχει καταπάτηση πολεοδομικών και υγειονομικών όρων από τις ίδιες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όσο για τα ιδεολογικά ζητήματα που θέτουν κάποιοι, ένα έχω να πω. Ότι είμαστε όλοι Έλληνες και αλλοίμονο μας, αν μπούμε στη διαδικασία να χωρίσουμε ιδεολογικά την ιστορία μας. Τότε θα σβήσουμε από το χάρτη.

6 σχόλια στο άρθρο “Επανατοποθέτηση των αγαλμάτων άμεσα σε κεντρικά σημεία της Κοζάνης – Του Μιχάλη Αγραφιώτη

  1. Μπράβο σου Μιχάλη Αγραφιώτη,
    Για τέτοια θέματα αξίζει να παλεύει κάποιος.
    Θέματα (πραγματικά) Εθνικής και ηθικής τάξης.
    Οι ήρωές μας και οι μνήμες μας, θα μας προστατεύουν στο μέλλον.
    Μακριά τους ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ως Ελληνικό Έθνος.
    Πρέπει να επιμείνουμε ΟΛΟΙ μέχρι να αποκατασταθούν στη φυσική τους θέση. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ. ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.
    Να συνεχιστεί η προσπάθεια μέχρι την ευόδωσή της.

  2. Μα για αυτό αλλάξανε την πανέμορφη παλιά πλατεία μας για να κάνουν ένα τσιμεντένιο γήπεδο χωρίς αγάλματα και χωρίς ιστορία.

  3. Ου ρα κριόνι μιχάλη. μούργκας απο σαλονίκη

    Υστερόγραφο Ολοι να βαλουμε γουμάρια στο living room.

  4. θελω να πιστευω οτι θα βαλλετε στην πλατεια τα αγαλματα των δυο συγχρονων αγιων..Του Ζακ Κωστοπουλου και του Παυλου Χυσσα και οχι των φασιστων χρυσαυγιτων παπαδων .

    Εκ του γραφειου της Τ.Ο Συριζοπασοκαρας Κοζανης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.