Δύο παγκόσμιες δυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα, σε ρήξη εν μέσω COVID-19: Τα γεγονότα που συνέβησαν και τα «παρατράγουδα» του Τραμπ – Του Αθ. Τσαγκαδούρα



Γράφει ο Αθανάσιος Τσαγκαδούρας:

Μέσα στην φρενίτιδα που επικρατεί εν μέσω της πανδημίας του COVID-19 και τις εκρηκτικές καταστάσεις που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, δύο χώρες ωσάν «τιτάνες» μάχονται λεκτικά εξοβελίζοντας κατηγορίες η μία στην άλλην. Η παγκόσμια κρίση αλλάζει τα δεδομένα συνεχώς σε πολλαπλά επίπεδα, ειδικά στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, αλλά πιο σημαντικά στην πολιτική γραμμή που ακολουθούν και ακολούθησαν προς την αντιμετώπιση αυτής, η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Αρχικά, η Κίνα που αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας, όταν ο COVID-19 ακόμη θεωρούνταν επιδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει λάβει ως τώρα πολλά πυρά και αρνητικά σχόλια λόγο της αργοπορημένης αντιμετώπισης και διαχείρισης του κορωνοϊού. Όταν ο ιός τράβηξε την προσοχή των κινεζικών υγειονομικών αρχών εξ αιτίας της εμφάνισης πολλαπλών κρουσμάτων πνευμονίας στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, κανείς δεν περίμενε πως η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν τέτοια όπως την βιώνουμε σήμερα. Έτσι, στις 31 Δεκεμβρίου 2019 η Κίνα αποφάσισε να ειδοποιήσει τον ΠΟΥ για αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις πνευμονίας, που έγιναν αντιληπτές στη Γουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Έκτοτε, η κατάσταση εκτυλίχθηκε ραγδαία με τον αριθμό νεκρών να έχει φτάσει στην Κίνα τους 304 ως τις 2 Φεβρουαρίου, και των επίσημο αριθμό κρουσμάτων να είναι 14.380, φτάνοντας μέχρι χθες, 23 Απριλίου, τα 2.5 εκατομμύρια κρούσματα. Σε αυτό έρχεται να προσθέσει ο επικεφαλής του ΠΟΥ o κ. Tedros Adhanom, ο οποίος αναφέρει πως υπάρχουν «ανησυχητικά αυξητικές τάσεις» σε διάφορα μέρη στην Αφρική και Νότια Αμερική, δίνοντας την «χαριστική βολή» με μία ανησυχητική προειδοποίηση πως «ο ιός θα μείνει μαζί μας για πολύ καιρό».

Και μέσα σε όλη αυτήν την αναταραχή, δύο παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις παίζουν το δικό τους παιχνίδι, ρίχνοντας το μπαλάκι η μία στην άλλην για το ποιος είναι ο πραγματικός υπαίτιος αυτού που ζούμε όλοι παγκοσμίως. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε τον Μάρτιο κιόλας επονομάσει τον γνωστό σε όλους πλέον κορωνοϊό SARS-CoV-2, ως τον «Γουχάν-ιό» δείχνοντας έτσι πως η Γουχάν και κατά συνέπεια η Κίνα είναι η χώρα προέλευσης του ιού. Αυτό επέφερε έναν κυκεώνα αντιδράσεων με τον υπουργό εξωτερικών της Κίνας κ. Zhao Lijian να ισχυρίζεται πως ο Αμερικανικός στρατός ίσως έφερε τον COVID-19 στη Γουχάν.

Συνεχίζοντας ήρθε η σφοδρή επίκριση στα τέλη Μαρτίου προς την Κίνα από έναν υψηλό αξιωματούχο της κυβέρνησης Τράμπ, ένεκα του μικρού χρηματικού ποσού που παρέθεσε ως χώρα στον έρανο που ξεκίνησε ο ΠΟΥ προς εξομάλυνση του κορωνοϊού, με σκοπό να συλλέξει 675 εκ. δολάρια. Ο ίδιος είπε πως «Η Κίνα, η οποία ξεκίνησε την πανδημία, ξεπληρώνει με το ευτελές ποσό των 20 εκ. δολαρίων», και ότι η φτήνια που επέδειξε η Κίνα ήταν απλώς «σοκαριστική και ντροπιαστική». Η Κίνα ήταν τέταρτη στη σειρά στο ποσό χρημάτων που διέθεσε στον έρανο κατά του κορωνοϊού, πίσω από χώρες όπως το Κουβέιτ που συνείσφερε 40 εκ. δολάρια, την Ιαπωνία, η οποία έδωσε 47.5 εκ., και την Γερμανία που παρέθεσε 28 εκ.

Εχτές, πάραυτα, η εκπρόσωπος του Τμήματος Πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, κ. Hua Chunying, ανέφερε με δήλωσε της στο twitter πως η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να δωρίσει επιπλέον 30 εκ. δολάρια στον ΠΟΥ. Ίσως αυτό έρχεται ως «στάχτη στα μάτια» όσων παγκοσμίως επέκριναν την στάση της Κίνας για την διαχείριση της κρίσης, και το μικρό αρχικό ποσό των 20 εκ. δολαρίων.

Ο Μάικ Πομπέο, στις 22 Μαρτίου, σε συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι Fox News των ΗΠΑ είπε «Aκόμη και σήμερα, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει επιτρέψει Αμερικανούς επιστήμονες να μπούνε στην Κίνα, ώστε να πάνε όχι μόνο στο εργαστήριο της Γουχάν αλλά και όπου χρειάζεται ώστε να μάθουμε περισσότερο για αυτόν τον ιό και την προέλευση του». Αφού είπε αυτά, πρόσθεσε βαρύγδουπα στη συνέχεια της συνέντευξης, πώς «Είναι ευθύνη του ΠΟΥ να επιτύχει την ζητούμενη διαφάνεια. Δεν το κάνουν όμως. Πρέπει να θεωρηθούν για αυτό συνυπεύθυνοι».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τράμπ προκάλεσε πληθώρα αρνητικών σχολίων εναντίων του, σε συνέντευξη τύπου που συμμετείχε χθες μαζί με το επιτελείο της ειδικής ομάδας αντιμετώπισης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Προτείνοντας ο ίδιος την δοκιμή απολυμαντικών ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό, ειδικοί ιατροί αμέσως προειδοποίησαν πως μια τέτοια πρόταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους.

Συγκεκριμένα είπε κατά της διάρκεια της ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο «Και έπειτα βλέπω το απολυμαντικό που εξαφανίζει τον κορωνοϊό σε ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει ένας τρόπος να κάνουμε κάτι αντίστοιχο, μέσω εμβολιασμό εσωτερικά ή σχεδόν με καθαρισμό;»

Δεν τίθεται αμφισβήτησης πως τα απολυμαντικά αποτελούνται από δηλητηριώδη και επικίνδυνα χημικά συστατικά, που όταν εισέρχονται στο σώμα προκαλούν τρομερά προβλήματα υγείας. Σειρά επιστημόνων στο Twitter αντέδρασαν και εξέφρασαν την γνώμη τους με τρόμο πως μπορεί να υπάρξει έστω κάποιος άνθρωπος που θα χρησιμοποιήσει μια τέτοια home-made θεραπεία για τον covid-19, είτε αυτό είναι ο εμβολιασμός απολυμαντικών μέσα στους πνεύμονες ή την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ( UV ) μέσα στο σώμα.

Πολιτικοί του αντίπαλοι, εκτός των επιστημόνων, έσπευσαν να σχολιάσουν καυστικά τα όσα είπε ο πρόεδρος Τράμπ. Ο Τζο Μπάιντεν, πολιτικός αντίπαλος και υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, επέκρινε τον πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται τώρα – στις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα – είναι ακόμη περισσότερα τεστ και προστατευτικό εξοπλισμό για τους πραγματικούς ιατρικούς επαγγελματίες.

Τα μικροπολιτικά παιχνίδια συνεχίζονται, και είναι εύλογο να δει κανείς πως ακόμη και εν μέσω της κρίσης που περνάμε, μιας κρίσης κοινωνικό-υγιεινό- οικονομικής, Κίνα και ΗΠΑ συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Την διατήρηση, δηλαδή, της «καλής» εικόνας που νομίζουν ότι έχει η υφήλιος για αυτούς και το ποιόν τους, ομιλώντας κυρίως για τις κυβερνήσεις και την διαχείριση – η μη – της κρίσης.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και εμείς ως κάτοικοι αυτής της χώρας αναμένουμε με αγωνία – για κάποιους ίσως και καθόλου – την εξέλιξη των πραγμάτων και στην Ελλάδα αλλά και πως θα προχωρήσει η κατάσταση παγκοσμίως.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ζωές μας όταν τελειώσει η κρίση του COVID-19, να μην είναι όπως ξέραμε προ-κρίσης.

“Ο Θανάσης Τσαγκαδούρας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο της Δανίας, στο τμήμα Βιοτεχνολογίας, και έχει πραγματοποιήσει βιοιατρική έρευνα σε χώρες όπως Γαλλία, Δανία και Ισραήλ. Κατάγεται από την περιοχή της Κοζάνης και έχει μεγάλο ενδιαφέρον στην αρθρογράφηση κειμένων σχετικά με την Βιοτεχνολογία, την Δημόσια και Ψυχική Υγεία αλλά και την συμμετοχή της πολιτικής στους τομείς αυτούς”

2 σχόλια στο άρθρο “Δύο παγκόσμιες δυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα, σε ρήξη εν μέσω COVID-19: Τα γεγονότα που συνέβησαν και τα «παρατράγουδα» του Τραμπ – Του Αθ. Τσαγκαδούρα

  1. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΤΡΕΛΟΣ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Η ΚΙΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ 80.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 4000 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ,ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΔΕ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕ,
    ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΩΝ ΣΤΗ ΓΟΥΧΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕ ΔΙΝΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΘΗΚΕ,ΟΤΑΝ ΕΠΙ ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΟΝ Π.Ο.Υ.ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΜΑΙ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΩ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ.
    ΚΙΝΑ,Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΘΕΣΩΣ,ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ,ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ,Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

    1. Υπάρχουν πολλά πράγματα που χρίζουν διερεύνησης. Μέσα σε όλα είναι τι απέγιναν οι Κινέζοι ερευνητές που εξαφανίστηκαν εν μία νυκτή από τον Καναδά ( το State Department τους έχει επικηρυγμένους και ο σύνδεσμος με ρεπορτάζ είναι αυτός https://www.sciencemag.org/news/2019/07/mystery-surrounds-ouster-chinese-researchers-canadian-laboratory ), η ανικανότητα πολλές φορές του ΠΟΥ να πιέσει την Κίνα να δώσει σωστά στατιστικά στοιχεία, αλλά και πως ερευνητές με μοντέλα πρόβλεψαν νωρίτερα – πέρυσι τον Μάρτιο – πως θα έρθει σύντομα κάποια επιδημία που θα εξελιχθεί χειρότερα όπως και έγινε τώρα. Ορίστε η σχετική δημοσίευση https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6466186/ που αναφέρει πως η Κίνα είναι επιρρεπής στο να “γεννά” τέτοιου είδους ιούς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.