Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ: Η δεύτερη εξορία – Της Εύας Αραμπατζή και του Χάρη Κουζιάκη



Της Εύας Αραμπατζή και του Χάρη Κουζιάκη:

Στο «μακρινό» 1992, 28 χρόνια πριν, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης με την υπ’ αριθμό 331/1992 απόφασή του ενέκρινε την ανέγερση ανδριάντα του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδη και καθόρισε τους όρους διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού.

Ήταν μια δύσκολη απόφαση για το Δημοτικό Συμβούλιο που ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την πολυσχιδή προσωπικότητα, τη ζωή, το έργο και τη δράση ενός Μητροπολίτη που κινήθηκε πέρα από τα συνηθισμένα σε μία πολύ φορτισμένη χρονική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας. Η αντιστασιακή του δράση μάλιστα και η ενεργή υποστήριξή του στο ΕΑΜ, με την έξοδό του στο βουνό ως πνευματικός ηγέτης της αντίστασης κατά των Γερμανών και αντιπρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) του ΕΑΜ, της «κυβέρνησης του βουνού», υπήρξε η αιτία για την απομάκρυνσή του από τον μητροπολιτικό θρόνο Κοζάνης το 1945.

Τότε μάλιστα και πιο συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1993, με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε μία δημόσια αντιπαράθεση συμπολιτών μας μέσω γραπτών τοποθετήσεων στον τοπικό τύπο, κυρίως στη μηνιαία εφημερίδα Παρέμβαση, όπου κατατέθηκαν πλήθος απόψεων για την ορθότητα ή μη της απόφασης αυτής. Η απόφαση ως γνωστό δεν άλλαξε και ο ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ τοποθετήθηκε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στη βόρεια πλευρά της πλατείας Νίκης, όπου και παρέμενε για είκοσι περίπου χρόνια.

Το 2014 ο ανδριάντας απομακρύνθηκε λόγω των έργων της κατασκευής της νέας πλατείας Νίκης, αφού ορθά κρίθηκε από τους μελετητές ότι αισθητικά δεν ταίριαζε με την τεχνοτροπία της και έκτοτε δεν τοποθετήθηκε πουθενά. Πρόθεση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν η τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Ελευθερίας (στην είσοδο της οδού Ειρήνης) όταν αυτή έπαιρνε τη νέα της μορφή. Δυστυχώς για διάφορους λόγους υπήρξαν καθυστερήσεις στην δρομολόγηση του έργου με αποτέλεσμα ούτε η πλατεία να έχει αναμορφωθεί ακόμη και φυσικά ούτε ο ανδριάντας να έχει τοποθετηθεί.

Με την απόφαση 1/6-2-2020 η Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει για την επανατοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Συντάγματος ή στην Μητρόπολη. Στη συνέχεια η Επιτροπή Ονομασίας Οδών – Πλατειών – Κυκλοφοριακού – Πεζοδρομίων και Περιπτέρων με το υπ’ αριθμό 1/2020 πρακτικό της αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γνωμοδοτήσει για τοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στην πλατεία Συντάγματος με την άποψη του Προέδρου της Επιτροπής Β. Σημανδράκου για τοποθέτηση στη θέση «Μαντέμια» ή «Νταμάρια» (στην έξοδο προς Λευκόβρυση, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης) να μειοψηφεί. Οι δύο αυτές γνωμοδοτήσεις δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αφού η Διοίκηση του Δήμου που αποτελείται από τους συνδυασμούς των κων Λ. Μαλούτα, Κ. Μιχαηλίδη και Β. Σημανδράκου αποφάσισε να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή της 7/2020 την τοποθέτηση του αγάλματος του Μητροπολίτη Ιωακείμ στη θέση «Μαντέμια» με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» να μειοψηφούν.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή της Δημοτικής πλειοψηφίας κινείται προς την λάθος κατεύθυνση αφενός σε σχέση με τους θεσμικούς φορείς, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της περιόδου 1991 – 1994 με Δήμαρχο τον Π. Κουκουλόπουλο που έλαβε την απόφαση τιμής του Μητροπολίτη Ιωακείμ και την εκλεγμένη Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης και αφετέρου σε σχέση με την προσωπικότητα και την προσφορά του Μητροπολίτη Ιωακείμ στον τόπο.

Η τοποθέτηση του αγάλματος στη θέση «Μαντέμια» ουσιαστικά ισοδυναμεί με εξορία, αφού το συγκεκριμένο σημείο είναι εκτός πόλης, περίκλειστο, δεν είναι ορατό από κανέναν είτε μόνιμο κάτοικο είτε επισκέπτη της πόλης, δεν προβάλει την ιστορική μας μνήμη και χρησιμοποιείται δυστυχώς μόνο μία φορά τον χρόνο κατά τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης. Η δε ανέγερση του μνημείου Εθνικής Αντίστασης έγινε εκεί λόγω της εκτέλεσης των 43 πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 26-01-1944 στον ίδιο χώρο.

Πρόθεση μας δεν είναι ούτε να εξάρουμε περαιτέρω την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Μητροπολίτη Ιωακείμ, ούτε να αναθερμάνουμε την προ ετών αντιπαράθεση. Είναι όμως πραγματικά δυσάρεστο οι τωρινές αποφάσεις της Δημοτικής πλειοψηφίας να καταργούν μια ιστορική πραγματικότητα χωρίς μάλιστα να έχει προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο που να ανατρέπει την φιλοσοφία της απόφασης 331/1993 του Δ.Σ. σύμφωνα με την οποία «Η ανέγερση του ανδριάντα μνημείου στοχεύει στην αναβίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στο να αποτίσουμε φόρο τιμής στην ηρωική μορφή του πνευματικού ηγέτη της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ Αποστολίδη, ο οποίος υπήρξε θερμός υποστηρικτής των λαϊκών συμφερόντων και πρόσφερε πάρα πολλά στους αγώνες του Έθνους».

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης που είναι αρμόδιο για την τελική απόφαση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κατά τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρίασή του την Δευτέρα 27-4-2020 και να αποφασίσει την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ στην πλατεία Συντάγματος σύμφωνα με την πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Κοζάνης και όχι τον εξοβελισμό του στην περιοχή «Μαντέμια» έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ηθική τάξη των πραγμάτων και να τιμηθεί όπως της αρμόζει, μια σημαντική προσωπικότητα που τίμησε με την παρουσία της τον τόπο μας.

33 σχόλια στο άρθρο “Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ: Η δεύτερη εξορία – Της Εύας Αραμπατζή και του Χάρη Κουζιάκη

  1. Ακος ψυχης θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Αντε βραχνοκοκορια να σας δω!Λαλιλαστοι περι παντος επιστητου!Παρτε θεση!Κανονικα η θεση του Ανδριαντα Του Επισκοπου Ιωακειμ πρεπει να ειναι πανω απο το καμπαναριο!Εκει ταιριαζει,γιατι τοσο γιγαντας ηταν!Ηταν ο Ιεραρχης που οταν κινδυνευσε η Πατριδα,αρπαξε το τουφεκι και βγηκε στα βουνα!Τιμη και δοξα! Οι αλλοι τοτε διαβαζαν!Και πολλοι αλλοι Ιεραρχες λουφαξαν στα παχυλα τους στρωματα ,ως δεδαρμενοι κυνες!Αντε γατακια που νιαουριζετε για τον αντιχριστο και γιατι σας εκλεισαν τις εκκλησιες,εν μεσω πανδημιας,βγειτε να αποκαταστησετε την μνημη του Ιωακειμ!Αιντε ιερεις! ιδου πεδιον δοξης λαμπρο!βγειτε στους δρομους,βγαλτε πυρινους λογους!Αντε δεσποταδες!Υψωσατε την ποιμαντικην σας ραβδο!Αγριεψτε τα λευκα σας γενια!βγειτε μπροστα να δικαιωσετε την Ηρωικη μορφη!Αντε παπαδημητρακια και παπαδοπουλακια και Ζησοπουλακια και τσακαλιδακια!Γραψτε κανενα αρθρουλακι!Τιποτα δεν θα γραψετε!Ο ΙΩΑΚΕΙΜ σας ξεπερασε πριν ακομα γεννηθειτε!Ολοι σας ουτε μια τριχα απο την ηρωικη γενειαδα του αγωνιστου Ιεραρχου δεν αξιζετε!ποιειτε την νησσαν!Φαρισαιστες!υποκριτες!Σας χαλασε την αλαδωτη σουπα σας!Δεν θα βγειτε απο το καβουκι σας,γιατι ο Ιωακειμ ηταν ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!Τρεμετε;Μου θελετε και βημα στην τηλεοραση και στα ραδιοφωνα για να μας παπαγαλιζετε παραμυθια,που εξαπτουν φαντασια μικρων παιδιων και αν!Αιντε!Ιδου ο Ανδριαντας,ιδου και η θεση σας!Τυπολατρες ασχολειστε με το 666 ,και το 888 κσι τις βλακειες σας και μουγκα στην στρουγκα για ενα τοσο σοβαρο θεμα!Αχ!βρε Δεσποτα Ιωακειμ!Να ηξερες για ποιους εβγαινες στο βουνο να πολεμησεις με τον σταυρο και το τουφεκι σου μαζι!Ενα σου λεγω γεροντα ,στεντορια τη φωνη,η μορφη σου κατεχει ,την πιο καλη θεση στο ιερο βημα της καρδιας ελευθερων ανθρωπων!Τι αναγκη εχεις εσυ απο εμας!την πιστη την τηρησες!τον αγωνα τον αγωνιστηκες!τον δρομο τον τελειωσες!το στεφανι της δοξης ,το εθεσε επι την κεφαλην σου ο Χριστος που αγαπησες!Ξεχνανε τα αλογα οταν πεθανουν!ποιοι ξεχνανε;οι τρεμαμενοι λαγοι!

  2. Αφου ειδαν οτι δεν μεταβαλω γνωμη, τον Σεπτεμβριο του 1943 ο Δεσποτης Κοζανης Ιωακειμ εξεδωκε καταδικαστικη αποφαση , δις εις θανατον .ο πρωτος που υπεγραψε την καταδικη μου , ερημην , ηταν ο Δεσποτης…

    Αποσπασμα απο το βιβλιο ΠΑΠΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΓΚΑΣΤΑΘΗΣ σελις 47

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ.

    Υ.Σ ετσι να τα λεμε ολα , οτι μετα την αντισταση εστρεψε τα οπλα εναντιον των αδερφων και υπεγραφε εκτελεσεις για οποιον δεν προσκυνουσε το ΚΚΕ…..οποτε ναι ψιλα στο καμπαναριο για να μην τον αντικριζουμε….

  3. Εσυ ζεις και τα λες αυτα!και καλα κανεις!Τον παππου μου ομως δεν τον εδωσαν δευτερη ευκαιρια !Τον σκοτωσαν σαν σκυλι σταμπελι,εξω απο την Βεροια!Και ακομα δεν βρηκαμε σε ποια γουρνα θαφτηκαν τα κοκαλα του!Αυτα θα λεμε τωρα!;Ο παππους μου ειχε πεντε παιδια και εφυγε στο βουνο,γιατι ηταν ιδεολογος!δεν υπεγραψε ποτε δηλωαη μετανοιας!Και στα σαρανταπεντε του,αφησε πεντε ορφανα!Εσυ τι εκανες και καταδικαστηκες δυο φορες εις θανατον;εαν τα κριματα σου ηταν λιγα,θα καταδικαζοσουν μια φορα εις θανατον!Επεται συνεχεια.Αντε ο παππους ηταν αυτος που ηταν ,εσυ τι εκανες και σε καταδικασαν δις.αυτα σαν αρχη!

  4. Ακος ψυχης θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Εσυ εισαι πανω απο το χωμα!ο ΑΛΛΟΣ ειναι κατω απο το χωμα πως θα γινει να βγει απο το χωμα να μαθουμε και την αλλη πλευρα!Μηδενι δικην δικασεις,πριν αμφι μυθον ακουσεις!Λειπει αυτη η ρημαδα η ALTERΑ PARTES.

  5. Ακος ψυχης θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Αν καταδικαστηκες δυο φορες,γιατι εδωσες ψωμι στον πεινασμενο,εδωσες νερο στον διψασμενο,εδωσες ενδυμα στον γυμνο,εδωσες δικαιο στον αδικημενο,τοτε ο Ιεραρχης κακως σε καταδικασε και ασπαζομαι την ιερα αγανακτηση σου!τωρα που επικαλεισαι ως συνηγορον την ορθοδοξο κυψελη; Τι να σας πω!Φοβερη πηγη!η εις την διαχρονιαν νοσταλγος του Ελλας Ελληνων Χριστιανων.!Πες μας την αιτια της καταδικης σου,για να αναφωνησω ,εχεις δικαιο!

  6. Αγαπητοί μου αριστεροί…..δεν παίρνω το μέρος ούτε των συμμοριτών ούτε του Εθνικού στρατού και από τις δυο μεριές έγιναν εγκλήματα … και δυστυχώς βλέπω ότι είσαστε όλο μίσος…..δεν θα συνεχίσω απλά…….. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ .

    Υ.Σ να αγαπάτε την αλήθεια και όχι το μίσος

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΡΦΙΑ…!!!!

  7. Σεβαστη η γνωμη σου,αλλα η δικη σου η καμπουρα κατα που γερνει απο δωθε η απο κειθε;μη κανεις τον κοπο πριν γραψεις αυτο που εγραψες εκδηλωθηκες.ηταν εμφυλιος πολεμος .για τον αντριαντα του Ιεραρχου εχεις κατι να μας πεις;

  8. Επειδη αναφερθηκες σε μενα και στο μισος που υποθετεις πως εχω στην ψυχη μου εχω να σου πω πως δεν υπαρχει ιχνος μισους.το μονο συναισθημα που εχω απο τοτε που εμαθα ποιος ειναι ο παπους μου ειναι σεμνη περηφανεια γιατι ο παπους μου παροτι ειχε πεντε παιδια εφυγε στο βουνο δεν κρυφτηκε σαν τα ποντικια και οταν το εκανε ηξερε πολυ καλα ποιο θα ηταν το τελος του!ηταν ενας υπεροχος ανθρωπος αγαπουσε τη ζωη ,το χορο,τη μουσικη και οσο κ αν φανει για σας που κρινετε με ευκολια αντιφατικο υπηρξε αριστος γνωστης της ιεροψαλτικης τεχνης.τα εγγονια σας χαιρονται τη φυσικη σας παρουσια τα δικα του εγγονια,δισεγγονα κ τρισεγγονα γευονται την παρουσια του μεσα απο μια χιλιοφθαρμενη φωτογραφια απλωνει τα χερια του να αγκαλιασει τρυφερα κ στοργικα αγαπημενα του προσωπα!οχι μισος δε κρατω για κανεναν πως θα μπορουσα αλλωστε αφου ειμαι γεννημα ενος παλληκαριου κ λεβεντη παπου!τα παιδια του κ τα εγγονια του σπουδασαν με περγαμηνες.

  9. Ε οχι και συμμοριτης ο παπους μου!ανιερος τιτλος για αγωνιστες αυτου του μεγεθους!αλλοι κρατουν μισος ετσι δεν ειναι;

  10. τι έγινε εδώ ; σύναξη έχουν οι κομμουνιστές ; να διαβάζετε καλά τι γράφω…και παππούδες και πατεράδες , μανάδες και αδέρφια έχασαν όλοι. οπότε αφήστε αυτά και κοιτάξετε μπροστά ….. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ….. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΞΑΝΑ ….ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΡΦΙΑ……

    Υ.Σ δεν θέλω να γράψω για τα εγκλήματα των δυο πλευρών οπότε….ψυχή βαθιά..

  11. Εκεινα τα ζοφερα χρονια του εμφυλιου με αγριεμενα τα παθη ,οποιος καταδικαζονταν εις θανατον τον εκτελουσαν!Εσεις καταδικαστηκατε δυο φορες και δυο φορες δεν σας εκτελεσαν!Για ποιο λογο;κανατε δηλωδη μετανοιας;προδοσατε τουςφιλους σας;Μηπως καποιος επενεβη και η εκτελεση εμεινε ανενεργος;Μηπως ο Δεσποτης που κατηγορεις μεσολαβησε και γλυτωσες; Κσι μαλιστα δυο φορες;Μηπως δυο φορες επεμενε Εκεινος που κατηγορεις να αθωωθεις;Και γιατι οταν εστησαν τον ανδριαντα του πριν πολλα χρονια στην πλατεια δεν πεταχτηκες να πεις ΑΝΑΞΙΟΣ!Κατι κρυβεις!και δεν μας το λες!

  12. η συνεχεια…..Εστειλε (ο Δεσποτης) και τον Αρχιμανδριτη του , παπα Κοσμα, με πεντε ανταρτες να με εκτελεσουν και ησυχασουν ,επειδη πολυ τους ανησυχουσα και τους χαλνουσα τα σχεδια τους , και δεν μπορουσαν να κανουν την δουλεια τους στο χωριο.οι ενοριτες με ακουγαν , επειδη πρωτος εγω ετρεχα στους κινδυνους , για να τους σωσω , με οποιοδηποτε τροπο μπορουσα.
    Ενω βαδιζα εζητησα δεκα λεπτα προθεσμια να παω στους Ταξιαρχας , για τελευταια φορα , να προσευχηθω και να τους αποχαιρετησω. μου την εδωσαν και περιμεναν εξω απο το προαυλιο του Ναου των Ταξιαρχων . ( ΓΙΑ να μην γραψω ολη την σελιδα ..συνεχιζω ..).Ελαβα το θαρρος και βγηκα εξω στο προαυλιο και δεν βλεπω κανενα. Το δε χωριο εφευγε.Ειχε αναστατωθη και πανικοβληθη .ερωτω γιατι φευγετε ; Ερχονται οι Γερμανοι μου απαντουν. Λοιπον πιστευω να σου λυθηκε η απορια πως γλυτωσε την εκτελεση ο μακαριστος παπα Δημητρης Γκαγκασταθης……..ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΡΦΕ. ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ …..και για να σου λυσω την απορια ουτε φασιστας Δεξιος ειμαι, ουτε φασιστας αριστερος….ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΜΑΙ

  13. Και κατι κατευμαστκο!Αντιπολεμικο και αντιεχθρικο!Δεχομαι υπερ του ΔΕΟΝ οτι γιναν πολλα ενθεν και ενθεν καταδικαστεα!Εγω θελω μια απαντηση Θεολογου στο θεμα της επανατοποθετησης του Ανδριαντα!Για ποιον λογο διαφωνουν καποιοι!Ηταν ΑΞΙΟΣ η ΑΝΑΞΙΟΣ;Απαντηση Θεολογου και οχι απο βραχνοκοκορια που δεν κατεχουν την Θεολογια!Να βγει ενας Διακος,ενας παπας,ενας Δεσποτης,αλλα να ειναι Θεολογος.Εμεις οι ολιγοπιστοι θεολογοι διδαχτηκσμε και διδασκουμε και μια αλλη Θεολογια,την Θεολογια της απελευθερωσης και της επαναστασεως.Στα Λατινικα κινηματα πρωτοστατουσαν κληρικοι και θεολογοι ορθοδοξοι κσι αντιστεκονταν στα φασιστηκα καθεστωτα! Η θεολογια ειναι αντισταση!Θεολογια δεν ειναι το σφαξε με Αγαμ ναγιασω και κηρυγματα μισανθρωπα μιζερων ανθρωπακων,δηθεν πολυ πιστων,που οταν πανε να κοινωνησουν,σκυβουν σαν ραγιαδες,καμπουριαζουν πιο πολυ!Σαν να κουβαλανε στους ωμους τους την πιστη ολου του κοσμου!Βλεπε Ρασκολνικωφ στο Εγκλημα κσι Τιμωρια(τεοντορ Ντοστογιεφσκι).Εκεινος κουβαλουσε την ντροπη ολου του κοσμου, τα παπαγαλακια με ξεθωριασμενα χρωματα κουβαλανε πολυ-,πολυ πιστη! θεολογο θελω να συνομιλησω!Τα σχολικα βιβλια εχουν μαθημα αφιερωμενο στους αντιστασιακους Μητροπολιτες!Δεν ηταν πολλοι ηταν τρεις!Οι περισσοτεροι λουφαξαν και εβαλαν την ουρα κατω απο τα σκελη!Κρυφτηκαν στα χοντρα τους στρωματα και εκαναν αντισταση ξεφασκιωνοντας γισπρακια κσι ετρωγαν τις σαρδελες με το κουταλι ,απο υπερβολικη λαιμαργια!ζΑντισταση του καναπε και μετρουσαν καθε μερα τι λετε;ποσο μακρυναν οι τριχες απο τα..γενια τους.!Διαβαστε εσεις οι λαγωοι και τα νηστικα γατια ποιος ηταν Ο παπα Πηρουνακης!ΠΥΡΑΝΑΛΙΣΚΟΝ!!Οι συναδελφοι μου θεολογοι τον γνωριζουν και τον αγαπουν πολυ!

  14. πυρηνικος φυσικος

    - Edit

    Απαντήστε

    ο παππους σου ετσι … κι ο παππους αλλιως… μας ζαλισες … τακιμιασε με τους εαμοβούλγαρους και μας βοηθησε ο θεος για να γλιτωσουμε την Αλβανοποιηση. Σιγουρα θα κρατουσε ενα ματσο λουλουδια κι οχι οπλο στο βουνο…

  15. Πυρηνικε φυσικε :δε μας λες τι εκανε ο δικος σου ο παπους στα μαυρα εκεινα χρονια;εισαι πολυ μικρος για να μιλησεις για τους ηρωες που αφησαν τα κοκαλακια τους σε αγνωστους τοπους ενω καποιοι αλλοι ηταν δοσιλογοι και ταμπουρωμενοι στα σπιτακια τους.για τον δικο μου τον παπου οπως επισης και για τους παπουδες πολλων αλλων σαν τον δικο μου αν δε μπορεις να σεβαστεις τη μνημη τους καλυτερα να σιωπας …..αν ηταν εαμοβουλγαροι η συμμοριτες η οτι αλλο εσυ καταλογιζεις το ξερει η Ιστορια κ ο θεος !ηταν ιδεολογοι αν ξερεις τι θα πει αυτο….Υ.Γ.σε οτι κ αν απαντησεις δε θα ξαναεπανελθω .πες οτι θες μιας κ η γλωσσα η δικη σου εχει ενα ματσο λουλουδια!

    1. Ακος ψυχης θεολογος

      - Edit

      Απαντήστε

      Σου τοχω πει πως εχω δυο φυσεις:απο το ενα χερι το ψαλτηρι κ απο το αλλο τον γιγαντα Καζανζακη.οταν δεν ακουω κ δε βλεπω τιποτε ακουω το ψαλτηρι αλλα οταν ακουω κ βλεπω παλαλα μου ριχνει μια σφαλιαρα ο Καζανζακης κ ξυπναω….ευχαριστω για τα καλα σου λογια.ειμαι ενας απλος δασκαλος

    2. Ακος ψυχη θεολογος:ευχαριστω .σημερα ενιωσα πως εγινε το καλυτερο μνημοσυνο για τον παπου μου που δε γνωρισα μα κ για ολους εκεινους που ηθελαν εναν καλυτερο κοσμο.εισαι πραγματι γιγαντας!

  16. Ακος ψυχης θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Και ο παππους σου πυρηνικο βλημα,εξυνε τα μεντζια του!Μαλλον δεν ειχες παππου γιατι η μανα σου σε πηρε απο Ιδρυμα!Μαθε κατα που πεφτει το δημοτικο στο χωριο σου βουδ!

    1. Ακος ψυχης θεολογος

      - Edit

      Απαντήστε

      Μια απαντηση θα εχω;αφου λες,εσυ το λες,πως καταδικαστηκες δυο φορες εις θανατο,γιατι δεν εκτελεστηκες ουτε μια φορα;Αιντε καταδικαστηκες μια φορα γιατι εκανες κατι τραγικο γιαυτους που το αποφασισαν!Σε καταδικαζουν δευτερη φορα και παλι την εκανες με ελαφρα πηδηματακια!Τι εκανες βρε ανθρωπε την πρωτη και την δευτερη φορα;Και ποιος εδωσε εντολη να αθωωθεις δυο φορες;Ερχεσαι μετα απο 70 χρονια και με περισσιο θρασος τσαουνιζεις οτι σε καταδικασε ο Δεσποτης!Δεν εισαι ενας κοινος συκοφαντης!Συκοφαντης γιατι ο Ιεραρχης oldu(πεθανε)και δεν εχουμε την altera partes(,την αλλη μερια)Δεν εχουμε τον Δεσποτη να μας τα πει και αυτος ,πως εγινα
      ν τα γεγονοτα!Δευτερον εισαι και Ιεροσυλος γιατι προσβαλλεις την μνημη νεκρου ανθρωπου!Και τριτον εισαι και σκυλευτης,σκυλευεις τον ταφο ενος Επισκοπου!Αιντε να πω οτι καταδικαστηκες απο εναν απλο πολιτη ,να το δεχθω!και απο τις δυο μεριες γινοταν φοβερα !πραγματα.Αυτα κανει ο πολεμος αγριευει και τα προβατα!Θελεις να μας πεισεις κραδενοντας την εφημεριδα της ορθ.κυψελης,οτι ενας Επισκοπος του κυρους και της αξιας του Ιωακειμ,ο αριστουχος της θεολογικης σχολης της Χαλκης,ο αριστουχος Ελληνικων και Γαλλικων πανεπιστημιων!Ο πρωτος που εκανε μεταπτυχιακα στο Παρισι με πολλες τιμητικες περγαμηνες!και ηθος Χριστοκεντρικο!Ο σνθρωπος που δεχτηκε την Χειροτονια με αληθινη ΚΛΙΣΗ και ΚΛΗΣΗ προς τον Θεο και απο τον Θεο,στο βουνο που ανεβηκε,ανεβηκε να καταδικαζει ανθρωπους;Και μαλιστα εις θανατον!Ποσο μικρος εμεινες!Ποσο μισος για εναν Ιεραρχη αγωνιστη!Επειδη εχεις ενοχες και τυψεις και σε κατατρεχουν οι Ερυνιες,ανακατευεις ζωντανους και πεθαμενους!Ζητιανευεις τον οικτο των ανθρωπων!Και τωρα κατι κεραυνοβολο !Σκεφτηκες ποτε γιατι και τις δυο φορες σωθηκες,δυο φορες;Σωθηκες και καλα εκανες!σκεφτηκες γιατι;Κρατησου καλα και ακουσε!Μηπως αυτος που μεσολαβησε να αθωωθεις ηταν ο Δεσποτης!Και ως αλλος Ναζωραιος ,ειδε το πληγωμενο προβατο και το εριξε στην πλατη του;Περασε απο το μυαλο σου ποτε;Αν δεν περασε,εισαι αθωος του αιματος! Αν περασε απο το μυαλο σου και το εκρυψες για να συκοφαντησεις εναν Ιεραρχη,τοτε δεν δικαιουσαι και δεν εχεις δικαιωμα να Ιεροσυλεις και να αμαυρωνεις αγωνιστες!Αν επιμενεις και καλα κανεις,λευθερη βουληση εχεις,αν επιμενεις,μην ξανασκοτωνεις ΕΚΕΙΝΟΝ!

  17. Ακος ψυχης θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    που ειστε βρε σκυφτουλιδες;κακομοιρουλιδες;καθως πρεπουλιδες;οι πρωιμοι επαναστατουλιδες;που ειστε βρε πσπαδημητροπουλιδες;ζησοψοφοπουλιδες;παπαδοχουντοπουλιδες και τσακαλολιγουριδες;που ειστε βρε ναυαγοι του φλυτζανιου;που κρυφτηκατε μουσκεμενα βραχνοκοκορακια;Τι επαθε το καρμιρικο μολυβι σας και δεν γραφει;Που ειστε καραγκιοζοπαιχτουλιδες;Που ειστε βρε σιγανοπαπαδουλιδες,εσεις που ειστε οι κρινοντες την πιστη των ανθρωπων;Γιατι δεν βγαινετε οχι με τα δοντακια σας και τα τρεμαμενα χειλακια σας,αλλα με το σαλιο σας,γλειφτουλιδες;Γιατι δεν βγαινετε να παρετε θεση για τον Ιεραρχη και τον Ανδριαντα του;Τι φοβαστε βρε φοβιστουλιδες;Βγειτε και με το σαλιο σας και με γραμματα και φωναξτε!ΑΞΙΟΣ η Αναξιος!Δεν θα βγειτε βρε καημενουλιδες! γιατι αν πειτε ΑΞΙΟΣ,φοβαστε μην σας πεταξουν απο τις θεσουλες σας οι μη θελοντες!Αν βροντοφωναξετε Αναξιος με την ψοφοειδη φωνη σας ,φοβαστε μην δυσαρεστησετε τους θελοντες!Γραψτε βρε ραγιαδοπουλιδες κανενα αρθρουλακι στο φθαρμενο σας χαρτι!βουλετουλιδες.Εσεις που μας πρηζετε για το ποσοι αγγελοι χωρανε στην κεφαλη μιας βελονας!Ευσεβουλιδες!παραθρησκετικουλιδες!Εσεις που παιρνετε το αντιδωρο απο του παπα το χερι και το αποθηκευετε!Νεκρα μολυβακια!κενες λεξεις!Αν επροκειτο να γινεται λογος για κανεναν αλλο δεσποτη με πλουσια γαστερα και Υμνητη και νοσταλγο αλλων εποχων,απο μπακακα που ειστε ,θα μεταμορφωνοσασταν σε μπακακα που βρυχουνται και θα τον υπερασπιζοσασταν!Τωρα μουγκα στην στρουγκα μυοιουλιδες!Ειστε τοσο φθινοι!τοσο ρηχοι!τοσο ανυπαρκτοι!Και οι τεσσερις ειναι σαν να εχετε ενα χωραφι στην ακρη του χωριου γεματο πετρες και τριβολια,χερσο!Δηλαδη εχετε ενα χωραφι,εκει που ξυνουν οι λαγοι τα μετζια τους!Ειστε κρυμμενοι πισω απο μια βελονα και χωραει και ακομα εναν!τοσο μικροι ειστε!Αφηστε τα 666 και τα 999!και παρτε θεση!Γερο-λαδουλιδες!Μονο ενα κουφιο αρθρο ειστε ικανοι να γραφετε!Γιατι μεινατε ακομα στα αρθρα!μετα απο τα αρθρα αρχιζουν τα ουσιαστικα!Να σας ευχηθω Χριστος Ανεστη;Οχι!ταιριαζει σε ελευθερους ανθρωπους!Εσεις και εγω ειμαστε μικρουλιδες.Με μια διαφορα!εσεις ειστε νοσταλγουλιδες και εγω ανηκω στους αντινοσταλγουλιδες!Αντι να αναφωνησω εκ μεσης καρδιας!Γεια σας ωρε αδερφια μου λεβεντες!και με την νικη!

  18. Ακος ψυχης θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Σεβασιωτατε και Δεσποτα!Αγιε Επισκοπε της Ιερας Μητροπολεως Σερβιων και Κοζανης!Ευχεσθε υπερ του αναξιου ομιλητου,ο οποιος υψωνει στεντοριαν φωνην ενωπιον της ημετερας Αγιοτητος!Παρακαλω υμας,ως ελαχιστος των ελαχιστων διδασκαλων,να ενημερωσετε ημας,δια το προκειμενον ανακαινισθεν αιτημα περι εναποθετησεως του Ανδριαντος του κεκοιμημενου Μακαριστου Επισκοπου!
    παρακαλω υμας εκ μεσης καρδιας να υψωσετε την ελλογον φωνη Σας και να εκφερετε Λογον Πατρικον και εγκαρδιον!
    Η οξυνοια της Αγιοτητος και της φιλοστοργου αγαπης υμων,ειθε να αποβει προς οφελος ημων και να διαλυσει τας συσκοτισμενας αντιληψεις ημων!
    Ασπαζομενος τουμπαλιν την Δεξια σας,αναφωνω με φωνη πνιγερην εκ των αμαρτιων μου και φωνην αδυναμου ανθρωπου:Χριστος Ανεστη!

  19. Ακος ψυχης -Θεολογος

    - Edit

    Απαντήστε

    Ε!!Ε!Πυρινικε αστροφυσικε!!Εκανες κανενα πειραμα και σε συγουρεψε!Μηπως διακτινισθηκες στο υπερπεραν της ατερμονης χαιβανοποιησης!Πεταξεςτις στρακαστρουκες σου και αποκοιμηθηκες;Ε!Ε!Πυρινικε φυσικε που καις πυρινελαιο!καρμιρη που τρως τα κουκουτσια απο τις ελιες και μαγειρευεις με πυρινελαιο!Ε!Ε! ΠυρινικεΦυσικε,εισαι πιο μικρος και απο πυρινα ατομου.Ε!Ε!Πυρινοτσανακογλειφτη,τι εχεις στην θεση του μυαλου σου;Το μυαλο οι ανθρωποι το εχουν στο κεφαλι,εσυ το μυαλο το εχεις στους διδυμους λαγοποιους αδενες σου…Εσυ βρε βρεγμενο γατι που σχολιασες καποιον ανθρωπο που αγωνιστηκε τον δικο του αγωνα,απο που ,πως και γιατι πεταχτηκες σαν μαραμενη βουρτσα!Γιατι θιχτηκες ανθρωπακι χωρις κοκκαλα;Τι προβλημα εχεις εσυ με τους αγωνιστες;Βρε γλειφτρονι που θελεις να ριξεις το σαλιο σου,ποιους θελεις να υπερασπιστεις;Προσεξε βρε σκουλικακι που κολυμπας μεσα στο σαλιο σου,μηπως και στεγνωσεις καμια φορα και ξεραθεις!Ποιος εισαι εσυ βρε βραχνοκοκορακι ξεθωριασμενο,που θα υψωσεις φωνη με το καρμιρικο μολυβι σου!Μαλλον καμια νοσταλγουλα εισαι και δεν μπορεις να επιβιωσεις στην ελευθερια!βρε ελλας ελληνων χριστιανοπουλα,τι τα θες τα παντελονακια σου,τι θα κρυψεις μεσα;Εαμοβουλγαρος εισαι και φαινεσαι,δαρμενο σκυλακι!Οτι και να κανεις θα σερνεσαι!πανε οι εποχες που ηξερες!Βρε φασιστικουλα,που περπατας και σου πεφτει και κανενας σουγιας στο δρομο,καταλοιπο του παρελθοντος,σταματα να λες,να λες και τιποτα δεν λες.ΥΣΕΡΟΓΡΦΟ Αν δεν υπηρχαν οι αγωνιστες τους οποιους εσυ απαξιωνεις,σημερα δεν θα ειχες βημα να γραφεις μπουρδολογιες.Προσεξε εκει στα πειραματα που κανεις ,μηπως και εξαυλωθεις!Φασιστουλι μου εσυ! Αχ! Μωρε εσυ!

  20. Τελικα θα μας πει κανεις σε ποια μερια της κεντρικης πλατειας θα μπει το αγαλμα;γιατι οτι κ να πουν εκει ειναι η θεση που πρεπει!σαυτον τον τοπο ειναι πολυ δυσκολο να τιμας αυτον που πρεπει να τιμας!

  21. πυρηνικος φυσικος

    - Edit

    Απαντήστε

    Το όμορφα λόγια σας είναι πραγματικά το καλύτερο μνημόσυνο για τους παππούδες σας…. συγχαρητήρια… Για άλλη μια φορά το λέω μας φύλαξε ο θεός που δεν κέρδισαν τον πόλεμο οι ιδεολόγοι πρόγονοι σας .. που δεν σήκωναν και καμία αντίρρηση στην ορθότητα τους..

    1. Πυρηνικε φυσικε ευτυχως κερδισαν οι δικοι σου οι παπουδες και ολα πανε ζαχαρη!εσενα ο παπους σου κρατουσε αγιαστουρα με βασιλικο;ρε μπας και εισαι ο κ.Τσακαλιδης;

  22. πυρηνικος φυσικος

    - Edit

    Απαντήστε

    Οχι γιατι λες ονοματα και στοχοποιεις ανθρωπους? Δεν βλεπεις παραπανω με τι αγριους εχουμε να κανουμε?

  23. Πυρηικε λεω να αφησουμε τους παπουδες μας ησυχους εκει που βρισκονται και ας καταπιαστουμε με τα δικα μας.εσυ για την ορθοτητα των οσων λες κ πραττεις σηκωνεις αντιρρησεις για την ορθοτητα τους;εσυ βεβαια δεν κρατας οπλα αλλα εχεις κατι πιο καταστροφικο:διαστρεφεις γεγονοτα κ προσβαλλεις μνημες νεκρων.προτεινω λοιπον τωρα που θα ξανανοιξουν οι εκκλησιες μη παραληψεις να ευχαριστησεις το θεο που σε βοηθησε να απαλλαγεις απο τους εαμοβουλγαρους-συμμοριτες η οπως αλλοιως τους εχεις αποκαλεσει στο παρελθον!σταζει μελι το στομα σου απο ανθη του αγρου! Κυριε Τσακαλιδη μηπως ειστε φυσικος πυρηνικος;ζηλευεις και ειρωνευεσαι;η κατα το κρεας κεφτανεν κελεεν σημερον τετραδ εν!

  24. Δεν προσεξες. Οτι οι ιδιοι εγραψαν τα ονοματα τους;στοχοποιηθηκαν μονοι τους!δηλαδη ηρθαν τα αγρια να διωξουν τα ημερα;τα αγρια τα μαθαμε ποια ειναι τα ημερα;απειλησαν κ ειρωνευτηκαν εχω καθε λογο να τοποθετηθω.αν κ σημερα εισαι πιο ηρεμος απο χτες δε μετανιωνω σε τιποτε αποσα εχω πει.εγω δεν εβρισα κανεναν δεχτηκα επιθεση συγχρωτισμενηκαι ειρωνια απο αυτους που μονοι τους ειπαν τα ονοματα τους σε σχολιο μου για τον υπερηφανο παπου μου.δεν επιτρεπω σε κανεναν οποιος κ να ειναι να προσβαλλει ιερα προσωπα.ο παπουςμου για μενα ειναι κατι ιερο!αν εκρινα τους θρησκοληπτους για το θεμα της θειας κοινωνιας ειχα το δικαιωμα να το κανω γιατι πιστευω πως συνδεεται με τις ζωες ανθρωπων.δεν εβρισα κανεναν απολυτως.καποιοι αλλοι δεν εχουν ιερο κ οσιο οχι εγω.

  25. Δεκτη αφου τη λες με την καρδια σου!αν ειπα και γω κατι παραπανω αποτι μου επιτρεπουν οι αρχες μου ζητω κ γω συγνωμη.δε δηλωνω μαθηματικος ,ειμαι μαθηματικος.ο κοσμος ειναι γεματος γυρω μας απο επιστημονες ομως δυστυχως δεν εχουν ολοι ψυχη!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.