Τρίτη της Διακαινησίμου 2020 στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού – Εικόνες και μνήμες από το Βελβεντό – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Τελέσαμε (21-4-2020, Τρίτη της Διακαινησίμου) τη Θεία Λειτουργία, στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έψαλαν: Γιάννης Τζινίκος (δεξιό αναλόγιο), Γιάννης Παπαγόρας (αριστερό αναλόγιο).

Μένουμε ενεργοί. Μένουμε σπίτι. Ψυχραιμία παίδες. Μπόρα είναι και θα περάσει.
Θα δώσει ο Χριστός και θα φύγει ο αόρατος και φονικός ιός από τη χώρα μας και από το ανθρώπινο γένος.

Με την Ανάσταση του Χριστού: “Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, // ουρανός τε και γη, // και τα καταχθόνια, // εορταζέτω γουν πάσα κτίσις, // την Έγερσιν Χριστού, // εν η εστερέωται //”. (Ποίημα Ιωάννου του Δαμασκηνού. Α’ Τροπάριον, Ωδής γ’. Κανών του Πάσχα. Ήχος α’.).

Μετάφραση του Τροπαρίου:
Τώρα έχει πλημμυρίσει με το Φως (= Αναστάσεως) ολόκληρο το σύμπαν, δηλαδή ο ουρανιος και ο επίγειος και ο υπόγειος κόσμος. Ας πανηγυρίζει λοιπόν ολόκληρη η κτίση την Ανάσταση του Χριστού, που επάνω της έχει θεμελιωθεί.

Πόση ομορφιά και φως προσφέρει αυτό το Τροπάριο!

Η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί το θεμέλιο και την πηγή ολόκληρης της κτίσης. Αποτελεί την αρχή και το τέλος της “καινής κτίσης”, του καινούργιου κόσμου, της Βασιλείας του Θεού, μέσα και ανάμεσα στους ανθρώπους.

Το Συναξάρι, μας πληροφορεί: “Αύτη γαρ η ημέρα, καθ’ ην ο Θεός αρχήθεν τον κόσμον εκ του μη όντος παρήγαγε’’.

Ένα αίτημα, που μας το υπέδειξε ο Χριστός: “Ελθέτω η βασιλεία Σου, γενηθήτω το θέλημά Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης”.

Αίτημα, που μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός ημών και ανάμεσά μας. ’’Εφάνη γαρ η κοινή βασιλεία’’. (Κατηχητικός λόγος Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Διαβάζεται στη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως).

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ.
Η παράδοση στο Βελβεντό θέλει τη Δευτέρα της Διακαινησίμου να λειτουργείται το Εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων και την Τρίτη της Διακαινησίμου το Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα Πιέρια.

Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια τον αείμνηστο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο Ψαριανό να τελεί τη Θεία Λειτουργία στον αη-Λιά, την Τρίτη της Διακαινησίμου. Με έναν κάθε φορά από τους παλιούς αείμνηστους παπάδες: παπα-Στέφανο Κάντζιο, παπα-Νικόλαο Γκουλιώτη, παπα-Γιώργη Κακούλη, παπα-Θανάση Παλιούρα, παπά-Νικόλαο Τράντα.

Έψαλλε πάντα ο δεσπότης, καλλίφωνα και στιβαρά, τους Ειρμούς του αναστάσιμου Κανόνα: ‘’Αναστάσεως ημέρα // λαμπρυνθώμεν λαοί’’.

Τον συνόδευαν, ψάλλοντας τα τροπάρια του Κανόνα, οι ψάλτες: Γεώργιος Χωλόπουλος και Θωμάς Κουτρότσιος.

Μετά την ευχαριστιακή τράπεζα και τη συμμετοχή των πιστών σ’ αυτήν, ο δεσπότης μοίραζε κόκκινα πασχαλινά αυγά και εξερχόμενος του Εξωκλησιού ευλογούσε τα φαγητά των ανθρώπων, που ήταν στρωμένα καταγής σε μεγάλα τραπεζομάντηλα κατά παρέες.

ΠΑΣΧΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στην ύπαιθρο χώρα. Μια εικόνα που πάει να φύγει. Μια αναπόληση που δε σβήνει. Μια γεύση χαράς απερίγραπτης.

Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.