Προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα – Του Ευάγγελου Μιχαλόπουλου



Σήμερα ήρθαν στην δημοσιότητα στον τύπο της Ελλάδας αναφορές για προβλέψεις θανάτων στην Ελλάδα από το Ινστιτούτου IHME (Institute of Health Metrics and Evaluation) στην Αμερική για τους αναμενόμενους θανάτους από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Δημιούργησα ένα μαθηματικό μοντέλο με εκτιμήσεις στην Ελλάδα το οποίο το κοινοποίησα προηγουμένως σε περιφερειακές αρχές στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις μου δείχνουν ότι αριθμός των 400 θανάτων που προβλέπει το ΙΗΜΕ είναι υψηλές ως μέση εκτίμηση. Αντίστοιχα οι αριθμός των 107 ΜΕΘ είναι χαμηλή εάν η κορυφή της πανδημίας στην Ελλάδα είναι στις 21 Απριλίου όπως προβλέπει το ΙΗΜΕ.

Σας επισυνάπτω ένα αρχείο με σύγκριση των διαφορετικών προσεγγίσεων καθώς την δική μου εκτίμηση εάν υποθέσουμε ότι η κορυφή για τις ΜΕΘ ήταν στις 2-6 Απριλίου όπως δείχνουν τα σημερινά δεδομένα. Η πρόβλεψη μου είναι 175 θάνατοι κατά μέση εκτίμηση. Αντίστοιχα η πρόβλεψη μου ήταν περίπου 95 ΜΕΘ χρησιμοποιώντας δεδομένα μέχρι 31 Μαρτίου. Τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι οι μέγιστες ανάγκες ΜΕΘ στην Ελλάδα ήταν 93 ΜΕΘ. Η συμφωνία είναι εξαιρετική.

Οι εκτίμηση του ΙΗΜΕ είναι υψηλή για τους θανάτους στην Ελλάδα και χαμηλή για τις ανάγκες ΜΕΘ. Χρειάζεται προσοχή στην χρήση αυτών των εκτιμήσεων ιδιαίτερα από κρατικούς φορείς που σχεδιάζουν τις μελλοντικές ανάγκες νοσοκομείων στην Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ

Ευάγγελος Μιχαλόπουλος

BS, MS, 1976 , Πολιτικού Μηχανικού, MIΤ (Massachusetts Institute of Technology)

PhD, 2017, Εφαρμοσμένη Πληροφορική και Διαχείριση Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Συνταξιούχος, πρώην Στέλεχος Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.