Ενημέρωση του διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης για την κατάσταση στο Μαμάτσειο



Τον τελευταίο καιρό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο και εξ αιτίας της ειδικής κατάστασης που βιώνουμε, γινόμαστε πολλές φορές αποδέκτες, είτε απευθείας, είτε μέσω θεσμικών οργάνων, της ανησυχίας συμπολιτών μας για το τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο και στην περιοχή μας, καθώς και το αν μπορούν να συνεχίσουν να απευθύνονται στο νοσοκομείο μας, για πιθανά έκτακτα προβλήματα υγείας που μπορεί να τους προκύψουν. Για να σταματήσει λοιπόν η ενημέρωση μέσω τυχαίων προσώπων και τα οποία μπορεί να μεταφέρουν λανθασμένη εικόνα, είτε άθελα, είτε ηθελημένα, ενημερώνουμε επισήμως για όλα τα παρακάτω θέματα που σχετίζονται με το νοσοκομείο και αφορούν είτε τον κορωνοϊό, είτε τις γενικότερες εξελίξεις της κατάστασης του Νοσοκομείου.

Κατ’ αρχάς για τα περιστατικά τα σχετιζόμενα με τον κορωνοϊό.

Από την ημερομηνία εμφάνισης του πρώτου ύποπτου κρούσματος για κορωνοϊό έως και σήμερα έχουμε τα εξής δεδομένα: εξετάστηκαν και πάρθηκαν δείγματα από 118 άτομα, βρέθηκαν θετικά και εισήχθησαν για νοσηλεία 22, αρνητικά βρέθηκαν 80, αναμένονται αποτελέσματα για 16 και μπήκαν κατά περιόδους σε κατ’ οίκον περιορισμό 60 άτομα. Τα κρούσματα που εξέτασε το Μαμάτσειο Νοσοκομείο, είναι ανισομερώς διεσπαρμένα στην επικράτεια του νομού μας, αλλά και των όμορων νομών. Από τους παραπάνω απεβίωσαν 4, οι 2 εξ αυτών στο Νοσοκομείο μας. Ανέρρωσαν πλήρως από τον κορωνοϊό ένας ασθενής, ο οποίος είχε διακομιστεί σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και μία ασθενής στο Νοσοκομείο μας. Γεγονός που χαροποιεί ιδιαιτέρως όλους τους εργαζόμενους μας, κατ’ αρχάς για τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων για τους συνανθρώπους μας και επειδή βλέπουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν για την ανάρρωση των ασθενών δεν πάνε χαμένες. Πράγμα που τους δίνει κουράγιο και δύναμη να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο για τους επόμενους ασθενείς συμπολίτες μας.

Εν συνεχεία, τα μέτρα και οι δράσεις στο Νοσοκομείο Κοζάνης στο πλαίσιο του κορωνοϊού και όχι μόνο:

Για το υπάρχον κτιριακό συγκρότημα και την υφιστάμενη εσωτερική του διάταξη, δεν νομίζω να υπάρχει κάτοικος της ευρύτερης περιοχής μας, που να μην τη γνωρίζει και να μην έχει διαμορφωμένη άποψη περί της λειτουργίας του, της λειτουργικότητάς του και κυρίως περί της χωρητικότητας του. Επίσης, ούτε χρειάζεται να αναφερθούμε σε παλιότερες αντιλήψεις και πολιτικές, περί νοσοκομείου το οποίο είναι περιττό και το οποίο απλά θα έπρεπε να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, με αποτέλεσμα την ελλιπή, ή ακόμη και παύση της λειτουργίας πολλών μονάδων του.

Στο συγκεκριμένο λοιπόν κτηριακό συγκρότημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό, οι δυνατότητες παρέμβασης, αρχίζοντας ακόμη και από τις εισόδους του και συνεχίζοντας στα ενδότερα του, είναι άμεσα κατανοητό ότι ήταν εξαιρετικά περιοριστικές.Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο θα ήταν εκ των πραγμάτων αναγκασμένο, να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο όγκο των περιστατικών στη Δυτική Μακεδονία. Χωρίς καν να έχει ΜΕΘ. Όλα τα παραπάνω, απ’ ότι φαίνεται δημιουργούσαν ένα αίσθημα ανασφάλειας στους συμπολίτες μας, τα οποία μας κοινοποιούνταν με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο.

Επ’ αυτών των προβλημάτων λοιπόν ερχόμαστε να ενημερώσουμε στο τι έχει γίνει το τελευταίο δίμηνο περίπου, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, από τότε που δόθηκαν οι πρώτες οδηγίες από τον Υπουργό Υγείας είτε απ’ ευθείας, είτε μέσω της 3ης ΥΠΕ.

1. Τοποθετήσαμε αρχικά, υπεύθυνους για τον έλεγχο «προ-διαλογής» έξω από τον χώρο των επειγόντων περιστατικών, παρά τη δυσφορία που δημιουργούσε στους επισκέπτες, ώστε να προ-διαχωρίζονται τα απλά περιστατικά από αυτά του κορωνοϊού και να εξετάζονται ξεχωριστά στο ISOBOX και τη κινητή μονάδα αιμοληψίας, που διαμορφώθηκαν κατάλληλα. Η άλλη είσοδος του Μαμάτσειου ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθεί γιατί από εκεί λειτουργούσαν τα τακτικά ιατρεία και ταυτόχρονα ήταν η είσοδος για τις ευπαθείς ομάδες ασθενών (αιμοκάθαρση κλπ).

2. Διαχωρίστηκε πλήρως η παθολογική κλινική, διαμορφώνοντας θαλάμους σε άλλο χώρο για τα επιβεβαιωμένα και σε άλλο χώρο για τα ύποπτα κρούσματα με ενδιάμεσο χώρισμα μεταξύ των. Έτσι δεν υπάρχει πλέον επαφή των δύο μερών. Ταυτόχρονα διαμορφώθηκε ξεχωριστός χώρος 3 θαλάμων για άλλης φύσεως παθολογικά προβλήματα στον όροφο της χειρουργικής κλινικής.

3. Στην Παιδιατρική κλινική διαχωρίστηκαν και διαμορφώθηκαν θάλαμοι για την αντιμετώπιση κορωνοϊού.

4. Διαχωρίστηκε και διαμορφώθηκε η γυναικολογική/μαιευτική κλινική για την προστασία των μητέρων και των νεογέννητων.

5. Διαμορφώθηκαν στην Καρδιολογική κλινική δύο θάλαμοι για τα κρούσματα του κορωνοϊού

6. Μετά την οδηγία της προσωρινής (και ευελπιστούμε όλοι μας σύντομης) παύσης της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων ΤΕΙ (ραντεβού) στα νοσοκομεία, μόνο για έκτακτα περιστατικά, για καλύτερη αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊου και της πιθανής διασποράς του, απελευθερώσαμε νέους χώρους και εισόδους στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο. Άμεσα πάρθηκε απόφαση, η οποία και υλοποιήθηκε ήδη, διαχωρισμού των έκτακτων περιστατικών με την λειτουργία δυο Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε ανεξάρτητους πλέον χώρους. Ο πρώτος για τα ύποπτα περιστατικά κορωνοιού, στο χώρο του ΤΕΠ Μαματσείου και ο δεύτερος για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ). Και οι δύο χώροι εξοπλίστηκαν με όλα τα απαραίτητα και είναι ήδη σε λειτουργία από την προηγούμενη εβδομάδα. Δημιουργήθηκε αυτοτελής χώρος ανάληψης, ιατρεία και θάλαμοι βραχείας νοσηλείας. Οπότε υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των περιστατικών και για το Νοσοκομείο μας. Αυτά βέβαια, για άλλα νοσοκομεία, θεωρούνταν αυτονόητα, αφού είχαν σχεδιασθεί εξ αρχής με διαφορετική προοπτική.

7. Για τη σωστή λειτουργία, ακόμα και σε κατάσταση έκτακτων συνθηκών ξεκίνησε επέκταση, με τη δημιουργία νέου δικτύου σωληνώσεων κενού – οξυγόνου στα παλιά εξωτερικά ιατρεία (ή νέο μη κορωνοϊκό ΤΕΠ). Εγκαταστάσεις οι οποίες φυσικά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και μετά το πέρας της κρίσης.

8. Για την περίπτωση που χρειαστεί (και που όλοι μας απευχόμαστε) αποφασίστηκε επίσης, επεκτείνεται και δημιουργείται και άλλο νέο δίκτυο σωληνώσεων κενού – οξυγόνου προς την Ψυχιατρική κλινική, με ταυτόχρονη αναδιάταξη και αναδιαμόρφωση των χώρων της.

9. Τροποποιήθηκε αναδιαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε ο χώρος ανάνηψης στα χειρουργεία, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως δεύτερη ΜΕΘ.

10. Εκκενώθηκε, έγιναν οι απαραίτητες οικοδομικές εργασίες (γκρεμίσματα τοίχων, βαψίματα, νέα πλακάκια στις τουαλέτες, νιπτήρες κλπ.)και αναδιαμορφώθηκε ο παλιός χώρος του ΕΚΑΒ (τέσσερις θάλαμοι συν τουαλέτες), ο οποίος ήταν εγκαταλειμμένος και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη παλαιού ή άχρηστου υλικού. Ο χώρος αυτός θα είναι ξεχωριστής πια σημασίας, όχι μόνο για την Κοζάνη αλλά για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Εδώ θα εγκατασταθεί, εντός της εβδομάδας, εξοπλισμός για τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού “real time PCR”. Εξοπλισμός που θα δώσει βαθιές ανάσες, όχι μόνο στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας καθώς και όμορων νομών. Εξοπλισμός ο οποίος θα αγοραστεί από την περιφέρεια και θα έρθει στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, μετά και από διαπραγματεύσεις και έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

1. Αναδιατάχθηκε το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης ούτως ώστε να τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η λειτουργία της οποίας μπορεί να καταστεί ζωτικής σημασίας για την αμέσως επόμενη περίοδο και φυσικά και στη συνέχεια. Ταυτόχρονα έγινε το απαραίτητο service και το τσεκάρισμα του υφιστάμενου εξοπλισμού και παραγγέλθηκε επί πλέον εξοπλισμός και αναλώσιμα ούτως ώστε να είναι σε ετοιμότητα οπότε και αν χρειαστούν. Επίσης έγιναν κινήσεις εξεύρεσης, με οιοδήποτε τρόπο, επιπλέον ιατρών εντατικολόγων για τη στελέχωσή της. Έως σήμερα ευρέθη μία συμπολίτης μας με την οποία ήρθαμε σε συμφωνία και θα ενταχθεί άμεσα στο δυναμικό του νοσοκομείου μας, έως τουλάχιστον το πέρας της κρίσης.

12. Λόγω του φόβου της πιθανής επαφής τους με ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως παρατηρήθηκε έλλειψη αίματος, διότι οι αιμοδότες δεν πήγαιναν στα Νοσοκομεία. Σε συνεννόηση με το Δήμαρχο της Κοζάνης, αποφασίστηκε να μεταφερθεί εξοπλισμός και προσωπικό του νοσοκομείου στην περιοχή των Αγίων Σαράντα και οι αιμοληψίες διενεργούνται κανονικά. Είμασταν δε από τους πρώτους, σε πανελλήνιο επίπεδο, που επιλύσαμε το θέμα

Τα παραπάνω σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας μας αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της από την αρχή της λειτουργίας των. Σε άλλα έγινε κατανοητή η αναγκαιότητά τους και υλοποιήθηκε σε βάθος χρόνου. Σε μας όμως αποτελούν παραλείψεις ακόμα και αδιαφορίας δεκαετιών, σε διάφορα επίπεδα διοίκησης. Αυτά και άλλα πολλά, κληθήκαμε να τα επιλύσουμε εντός διαστήματος 2 μηνών. Σε συνεργασία με το υπουργείο, όπου είτε με αποφάσεις του Υπουργού είτε με Π.Ν.Π. κλπ. δόθηκαν δυνατότητες μεγαλύτερης ευχέρειας κινήσεων, με ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με την περιφέρεια που στηρίζει κυρίως οικονομικά, την 3η ΥΠΕ, την φανερή ή και κρυφή βοήθεια πολλών συμπολιτών μας, έχουμε καταφέρει όλα αυτά που αναφέραμε , αλλά και πολλά άλλα όπως τα παρακάτω:

Από τη διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση που υφίσταται μεταξύ του διοικητή του Νοσοκομείου και του περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας ζητήθηκαν και έχουν εγκριθεί:

13. Επί πλέον υλικό, για Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) της τάξεως των158.000€ και τα οποία θα διατεθούν μέσω της 3ης ΥΠΕ.

14. Εξοπλισμός, αναλώσιμα κλπ., από έκτακτο κονδύλιο ΕΣΠΑ για την κοινωνική στήριξη στο νοσοκομείο μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού της τάξεως των 1.000.000 Ευρώ.

Περαιτέρω κι εκτός των άμεσων και έκτακτων παρεμβάσεων που ήδη αναφέρθηκαν, στο Νοσοκομείο Κοζάνης έχουν προχωρήσει κι έχουν μπει πια σε μια διαδικασία εξέλιξης, αφήνοντας πίσω του το όποιο παρελθόν, σύμφωνα και με τα παρακάτω:

15. Επειδή ο κορωνοϊός δεν είναι το μοναδικό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο κι ο λαός της περιοχής μας, εντός των επόμενων ημερών σε συνεργασία του Διοικητή του Νοσοκομείου και του Δημάρχου της Κοζάνης, αλλάζει εξ ολοκλήρου ο εξοπλισμός για δώδεκα (12) θέσεις στο τμήμα του Τεχνητού Νεφρού για την αιμοκάθαρση των νεφροπαθών συμπολιτών μας της τάξεως των 200.000€. Διαδικασία που είχε μπλοκαριστεί τα τελευταία δύο χρόνια και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2018.

16. Έχουμε υποβάλει φάκελο με πρόταση για αγορά και ανανέωση εξοπλισμού της τάξεως των 2.200.000€ μέσω ΕΣΠΑ. Η πρόταση εγκρίθηκε από την περιφέρεια και προ 10 ημέρου εγκρίθηκε κι από την διοίκηση της ΥΠΕ κι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαγωνισμού.

17. Μας επιδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας με απόφαση της 3ης ΥΠΕ η εξουσιοδότηση προς το Νοσοκομείο της Κοζάνης για τη διαχείριση της κατασκευής νέας κτηριακής επέκτασης του Νοσοκομείου συνολικής αξίας μελέτης/κατασκευής 18.000.000€ και ξεκινάμε τη διαδικασία για την επαναπροκήρυξή της. Αυτή διπλασιάζει τη χωρητικότητα του Μαμάτσειου. Η αναγκαιότητα δε, ενός παρόμοιου έργου, ιδίως την σημερινή περίοδο κρίσης, έγινε κατανοητή και από τον τελευταίο ενδιαφερόμενο. Όπως είναι δε γνωστό το ζήτημα, με διάφορες προφάσεις, μας ταλαιπωρούσε επί μία 15ετία τουλάχιστον. Για τελευταία φορά δε είχε απορριφθεί προ διετίας. Όσο γι’ αυτούς που διαφωνούν και θέλουν άλλο νοσοκομείο, αλλού, ας το έφτιαχναν, ή έστω ας το ξεκινούσαν. Είχαν όλο τον καιρό στη διάθεσή τους.

Υπάρχει σωρεία άλλων ενεργειών που έγιναν κατά τη διάρκεια του διμήνου, άλλες μικρότερου και άλλες μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. Όπως για παράδειγμα ότι αυτή τη στιγμή, ύστερα από εγκρίσεις είτε του Υπουργού, είτε της 3ης ΥΠΕ, είναι στον αέρα πάνω από 40 θέσεις μονίμων ή επικουρικών ιατρών,για το Νοσοκομείο της Κοζάνης.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν θα είχε προχωρήσει αν σ’ αυτά δεν είχαν συνδράμει όλοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Οι ιατροί με τις γνώσεις τους για το είδος του εξοπλισμού που χρειαζόμασταν και τον παραμερισμό του εγώ τους για να καταστούν δυνατές συνεργατικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι νοσηλευτές για τη διαχείριση και τη διευθέτηση των χώρων και του εξοπλισμού που χρειαζόμασταν. Οι τεχνικές υπηρεσίες για την τάχιστη υλοποίηση των έργων, και τη σύνταξη των απαραίτητων κάθε φορά τεχνικών φακέλων. Οι διοικητικοί με τις προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την συνεχή παρακολούθηση των διαθεσίμων σ’ όλα τα επίπεδα.

Επομένως, για την ελάφρυνση του άγχους που μπορεί να διακατέχει ορισμένους από τους συμπολίτες μας, σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, που μπορούν να τους παρασχεθούν, μπορούμε να τους πούμε ότι: Tο Νοσοκομείο της πόλης μας, παρά τις δύσκολες φάσεις, που επανειλημμένα πέρασε, κατά τη διάρκεια της κρίσεως, εξαιτίας του κορωνοϊού, με τη βοήθεια όλου του προσωπικού, ανεξαιρέτως ειδικοτήτων, ουδέποτε ελάττωσε την ποιότητα και τον όγκο των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, σε οιοδήποτε έκτακτο περιστατικό παρουσιάστηκε. Επίσης ότι, θα μπορούν πάντοτε να το εμπιστεύονται σ’ οποιοδήποτε θέμα υγείας τους προκύψει, είτε είναι, είτε δεν είναι Νοσοκομείο αναφοράς. Εντάσσεται δε, όσον αφορά το επίπεδο εξασφάλισης της υγείας των συμπολιτών μας, στο επίπεδο των αξιόπιστων Νοσοκομείων της χώρας μας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ενημέρωση του διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης για την κατάσταση στο Μαμάτσειο

  1. Εγώ λέω να υπάρχει καθαριότητα παντού μέσα στο νοσοκομείο και όχι μόνο άτομα να μαζεύουν σκουπίδια …. απολύμανση σε θαλάμους ασθενών δεν κάνει κανείς ….

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.