Πως ο κορωνοϊος επηρεάζει και την ψυχική μας υγεία



«Μένουμε σπίτι», για το καλό το δικό μας, των παιδιών μας, των γονιών μας. Μια ακόμη μπόρα που θα περάσει με υπομονή και σωστή διαχείριση του χρόνου.

Ο χρόνος είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα, καθώς η μη σωστή χρήση του μπορεί να επιφέρει ψυχολογικά προβλήματα.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου:

Η απολύτως επιβεβλημένη απομόνωση στο σπίτι, η αποφυγή των κοινωνικών επαφών και η τακτική τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν αναπόφευκτες ψυχολογικές παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους. Η ένταση της μοναξιάς και των ψυχαναγκαστικών συμπεριφορών, όπως το αδιάκοπο πλύσιμο των χεριών, είναι δύο από αυτές τις επιπτώσεις.
Στο «Καρφί» μιλούν οι ειδικοί για πώς να θέσουμε ασπίδα στους υπαρξιακούς φόβους που επιφέρει η απομόνωση, για το πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας σε όλο αυτό το καθεστώς να βγουν πιο δυνατά και ταυτόχρονα να μην έχουν χάσει την επαφή τους με το σχολείο, αλλά και πως όλοι μαζί να αποφύγουμε την παγίδα του ηλεκτρονικού εθισμού που είναι και από τις πιο ύπουλες.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Καρφί» το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020.

Ειρήνη Κρυσταλλίδου, συμβουλευτική ψυχολόγος: Πως επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία από την απομόνωση

Η συμβουλευτική ψυχολόγος Ειρήνη Κρυσταλλίδου υπογραμμίζει στο Καρφί πως η πανδημία και η απομόνωση που επιβάλλει μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Καθώς η απειλή του κοροναϊού για την σωματική μας υγεία μονοπωλεί το ενδιαφέρον, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτή η πανδημία και οι τρόποι αντιμετώπισης της στην ψυχική μας υγεία.

Ο ίδιος ο ιός όπως και η απομόνωση, ως τρόπο αντιμετώπισης του, δημιουργούν δύο από τις συναισθηματικές συνθήκες που είναι οι πλέον επιζήμιες για την ψυχική μας υγεία: τον φόβο για έλλειψη ελέγχου και την μοναξιά. Αν και οι μελέτες σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της απομόνωσης λόγω καραντίνας είναι περιορισμένες, η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς στην ιατρική απομόνωση μπορούν να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και αισθήματα φόβου, εγκατάλειψης, μοναξιάς και στιγματισμού.

Διαβάστε περισσότερα στο pinakio.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.