Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τον κορονοϊό



Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη οδήγησαν στο κλείσιμο όλων των Τμημάτων μας, για δύο εβδομάδες. Αυτό συνεπάγεται μια σειρά προβλήματα για όλους εμάς τους φοιτητές.

Η διάρκεια και η ένταση των μέτρων δεν μπορεί να προσδιοριστεί σε αυτή τη φάση, αλλά σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην εξεταστική μας, καθώς και στην περαιτέρω επίδείνωση της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών μας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, μετά την αναγκαστική απόφαση για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, ανακοίνωσε την έναρξη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αντίστοιχα και για τα Πανεπιστήμια. Ήδη έχουν ξεκινήσει δοκιμές για πλατφόρμες τηλε-εκπαίδευσης, αλλά υπάρχουν ήδη καθηγητές που έχουν ανεβάσει online βιντεοσκοπημένα μαθήματα (εργαστηριακά μαθήματα σε μαθήματα Τμημάτων του ΤΕΙ).

Οι φοιτητές χρειάζεται τώρα να απαιτήσουμε να δωθούν απαντήσεις και λύσεις σε μια σειρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί:

Να εξασφαλιστεί με ευθύνη της διοίκησης του Ιδρύματος ότι θα γίνουν εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου και των εστιών, να εξοπλιστούν όλοι οι χώροι με τα απαραίτητα υλικά (αντισηπτικά κ.ά.).

Να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας και πρόληψης στις φοιτητικές εστίες. Να πραγματοποιηθεί απολύμανση και καθημερινή καθαριότητα των χώρων που μένουν οι φοιτητές με ευθύνη του κράτους. Να εξοπλιστούν οι φοιτητικές εστίες με όλο το απαραίτητο φαρμακευτικό και προληπτικό υλικό (αντισηπτικά, χαρτομάντιλα κλπ.)
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη χαθούν εργαστήρια, Πρακτικές Ασκήσεις/Σεμινάρια ή άλλα μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης με τις αντίστοιχες αναπληρώσεις που θα χρειαστούν, αλλά εξασφαλίζοντας την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των φοιτητών. Η τηλε-εκπαίδευση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την απρόσκοπτη παρακολούθηση όλων των φοιτητών, αλλά κυρίως, ειδικά σε περιπτώσεις εργαστηρίων, δεν εξασφαλίζει την σωστή εκπαιδευτική διαδικασία.

Να μην σταθεί η δύσκολη κατάσταση ευκαιρία για κάποιες πολυεθνικές να θυσαυρίσουν. Να μην εμπλακούν στο ζήτημα τηλε-εκπαίδευσης τεράστιοι όμιλοι όπως η Google, η Microsoft, η CISCO κλπ.

Να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως των καθηγητών, του διοικητικού προσωπικού κ.ά.

Να διευκολυνθεί η μετακίνηση όλων των φοιτητών που έχουν μείνει πίσω και που θέλουν να γυρίσουν σπίτι τους για αυτές τις δύο βδομάδες. Ειδικότερα, να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα Μέσα Μεταφοράς, να μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου για αυτές τις μέρες, έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι φοιτητές το επιθυμούν να ταξιδέψουν. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις συμφοιτητών μας που λόγω οικονομικών δυσκολιών καλούνται να περάσουν αυτές τις δύσκολες στιγμές μακριά από τους δικούς τους.

Να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις δομές υγείας σε όλη τη χώρα.

Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων γονιών μας σχετικά με τη φύλαξη των παιδιών, χορήγησης αντίστοιχων αδειών κ.λπ.

Οι έκτακτες εξελίξεις φέρνουν στην επιφάνεια τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν όλο το προηγούμενο διάστημα, απόρροια της υποχρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας.

Ελλείψεις που οι υποψήφιοι και εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, σταθερά αναδεικνύουμε στις διεκδικήσεις μας. Ο λαός και η νεολαία έχει ήδη πικρή πείρα από το τι εννοούν οι κυβερνήσεις όταν μιλάνε για “ατομική ευθύνη”. Τα ατομικά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν δεν μπορούν να κρύψουν τα τεράστια κενά που υπάρχουν με ευθύνη των κυβερνήσεων, δεν μπορούν να γίνουν όχημα για να πληρώσει ο λαός και οι εργαζόμενοι τις συνέπειες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης προκειμένου να απαλλαγεί το κράτος από τις υποχρεώσεις του, παράδειγμα είναι και οι φυσικές καταστροφές του προηγούμενου διαστήματος. Οι σημερινοί φοιτητές, αυριανοί επιστήμονες, οι νέοι ερευνητές έχουμε ευθύνη σε αυτές τις συνθήκες να αναδείξουμε την ανάγκη ολοκληρωμένων και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, περίθαλψης δωρεάν, καθολικής και ισότιμης χωρίς καμιά εξαίρεση ούτε για λόγους θρησκευτικούς ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του λαού.

ΥΓ. Για τον κίνδυνο παγίωσης των μεθόδων τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης παιδαγωγική πράξη. Η συλλογικότητα και η αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού με μαθητή και μαθητών μεταξύ τους είναι αναντικατάστατη.

Σε μία περίοδο, που το αγαθό της γνώσης πετσοκόβεται, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές και ωρομίσθιοι) και η υποχρηματοδότηση διευρύνονται,υπάρχουν σχεδιασμοί, που στόχο έχουν το μοντέλο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας να παγιωθεί σε κανονικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει λιγότεροι εκπαιδευτικοί (σε απομακρυσμένες περιοχές), ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας (εργασία χωρίς ωράριο από το σπίτι).

Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τον κορονοϊό

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.